33 026 Burgerinitiatief «Legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten»

Nr. 1 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR VEILIGHEID EN JUSTITIE EN VOOR VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 september 2011

Hierbij brengen de vaste commissies voor Veiligheid en Justitie en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: de commissies) verslag uit over de behandeling van het burgerinitiatief van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil betreffende de legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten (hierna: het burgerinitiatief).

Op 18 mei 2010 heeft de initiatiefgroep Uit Vrije Wil (hierna: de initiatiefgroep) een burgerinitiatief ingediend met het voorstel om stervenshulp aan mensen van 70 jaar en ouder die hun leven voltooid achten, te legaliseren in een wettelijke regeling onder voorwaarden van zorgvuldigheid en toetsbaarheid door het verstrekken van medicijnen via een hulpverlener (zie bijlage 1: 2010Z15336/2010D41476) 1.

Op 7 oktober 2010 heeft de Kamer op grond van het verslag van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (Kamerstuk 32 513, nr. 18) besloten tot het in behandeling nemen van het burgerinitiatief.

Conform het door de Kamer overgenomen advies van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven hebben de commissies op 16 februari 2011 een openbaar gesprek gevoerd met de initiatiefgroep. Het doel van dit gesprek was verduidelijking te krijgen niet zozeer van de doelstellingen als wel van de maatregelen die de initiatiefgroep voor ogen staan om die doelstellingen te bereiken. Ten behoeve van dit gesprek heeft de initiatiefgroep op 26 januari 2011 een proeve van wet aan de Kamer aangeboden, waarin zij haar voorstel nader heeft uitgewerkt. Voor de maatregelen die de initiatiefgroep voor ogen staan, wordt kortheidshalve ook verwezen naar de bijgevoegde proeve van een wet (zie bijlage 2: 2011Z01467/2011D03727/2011D03728)1.

Vervolgens hebben de commissies op 18 mei 2011 naar aanleiding van het burgerinitiatief openbare rondetafelgesprekken gevoerd met ethici, wetenschappers, relevante organisaties, publicisten en ervaringsdeskundigen.

Conform het bovengenoemde besluit van de Kamer stellen de commissies voor het burgerinitiatief op korte termijn te agenderen voor een plenair debat, waarna daarover en over eventuele moties kan worden gestemd.

Conform het advies van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven en het besluit van Kamer, stellen de commissies voor om op grond van artikel 132a, vijfde lid, van het Reglement van Orde te stemmen over de voorstellen van de initiatiefgroep als betrof het één voorstel.

Ten slotte stellen de commissies het volgende aan de Kamer voor met betrekking tot de opzet van het plenaire debat:

  • het plenaire debat gaat over het burgerinitiatief, zoals aangeboden op 18 mei 2010;

  • het debat is een debat tussen woordvoerders onderling;

  • de regering wordt voor het plenaire debat uitgenodigd, waarbij haar rol vergelijkbaar is met die bij de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel, dit conform de evaluatie van de regeling van het burgerinitiatief (Kamerstuk 30 140, nr. 14);

  • een spreektijd van vier minuten per fractie.

De voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,

De Roon

De voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Smeets

De griffier van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie,

Nava


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven