32 841 Wijziging van de Wet veiligheidsregio’s in verband met de oprichting van het Instituut Fysieke Veiligheid en in verband met de volledige regionalisering van de brandweer

Nr. 16 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KOOIMAN EN SLOB

Ontvangen 8 februari 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel AA een onderdeel ingevoegd, luidende:

AB

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

  • 1. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten die behoren tot een regio als bedoeld in artikel 8, treffen een gemeenschappelijke regeling, waarbij een openbaar lichaam wordt ingesteld met de aanduiding: veiligheidsregio.

  • 2. Het algemeen bestuur van de veiligheidsregio stelt in overleg met de betrokken burgemeesters brandweerclusters in, bestaande uit één of meer gemeenten, waarin de uitvoering van de basisbrandweerzorg wordt ondergebracht.

  • 3. Het algemeen bestuur stelt per cluster een bestuurscommissie in, bestaande uit de burgemeesters van de gemeenten die samen een brandweercluster vormen. Indien een brandweercluster bestaat uit één gemeente, fungeert de burgemeester als bestuurscommissie.

  • 4. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gegeven over de taken en bevoegdheden en werkzaamheden van de brandweerclusters en bestuurscommissie.

Toelichting

Dit amendement regelt de instelling van brandweerclusters die verantwoordelijk zijn voor basisbrandweerzorg. Tevens wordt een bestuurscommissie ingesteld, die het cluster bestuurt.

Het is van groot belang om de betrokkenheid van de burgemeesters en daarmee die van de gemeenteraden te borgen en die van onderaf op te bouwen. De brandweerclusters geven hier invulling aan. De veiligheidsregio draagt zorg voor de uitvoering van een aantal wettelijke taken en voor de taken die op grond van de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten naar de veiligheidsregio zijn overgedragen. De veiligheidsregio werkt ondersteunend naar de brandweerclusters, waar de praktische invulling plaatsvindt.

De brandweerorganisatie kan op deze wijze nauwlettend de inzet van vrijwilligers borgen. Zonder deze grote groep van mannen en vrouwen zou de uitvoering van de basisbrandweerzorg en rampenbestrijding onmogelijk zijn.

Hiermee wordt geregeld dat de vrijwilligers zich lokaal verbonden blijven voelen. De vrijwilligheid staat bij de uitvoering voorop en dient op alle mogelijke manieren te worden gefaciliteerd en ondersteund. Of het nu gaat om rechtspositie, verzekeringen, relatie met de hoofdwerkgever, opleidingen/oefeningen of het versterken van de onderlinge band; aan al deze elementen kan op deze manier vanuit de lokale verantwoordelijkheid voldoende aandacht worden besteed.

Met de instelling van brandweerclusters en een daarbij behorende bestuurscommissie van de burgemeester(s) blijft het subsidiariteitprincipe gewaarborgd. De gemeenschappelijke regelingen kunnen dienaangaande worden aangepast wanneer deze hier niet in voorzien.

Kooiman Slob

Naar boven