32 799 Goedkeuring van de op 22 juni 2010 te Ouagadougou tot stand gekomen Overeenkomst tot tweede wijziging van de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 en voor de eerste maal gewijzigd te Luxemburg op 25 juni 2005 (Trb. 2011, 78)

E BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juli 2013

Tijdens de Plenaire Vergadering op 5 maart jl. met uw Kamer over de Goedkeuring van de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische Gebied, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, kwam de relatie tussen EU en de Afrikaanse Unie (AU) ter sprake. Conform de toezegging aan uw Kamer informeren wij u hierbij over onze inzet voor de intensivering van de EU-AU samenwerking.

Op 25 mei jl. nam Minister Ploumen deel aan de AU Top ter viering van het 50 jarig bestaan van de Afrikaanse Unie (AU) / Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). De deelname van de minister aan de AU Top diende om het belang te onderstrepen dat Nederland hecht aan de AU als partner en als belangrijkste intergouvernementele organisatie in Afrika. Daarnaast vormde de top de mogelijkheid te spreken met regeringsleiders, ministers en andere aanwezigen. Voor het verslag van deze reis verwijzen wij u naar de brief die daarover onlangs aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Namens de EU namen de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, en de EU Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, de heer Piebalgs, deel. In zijn speech refereerde de EC voorzitter Barroso aan de komende EU-Afrika top (april 2014) als de gelegenheid om nieuwe stappen in het EU-Afrika partnerschap te zetten. Deze top biedt de gelegenheid om voortgang te boeken op het gebied van duurzame ontwikkeling, democratie en fundamentele vrijheden in zowel Afrika als de EU. Nog nauwere samenwerking wordt nagestreefd om de burgers een betere toekomst te bieden, aldus Barroso.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de EU-Afrika top gestart. Nederland zet zich bij de besprekingen in Brussel in voor een duidelijke prioriteitsstelling in de relatie tussen de EU en Afrika, waarbij aansluiting wordt gezocht bij door de AU genoemde prioriteiten, zoals onder meer verwoord in het AU Strategisch Plan. Nederland kan zich vinden in de economische focus van de top. Het is wel zaak hierbij oog te houden voor de samenhang tussen economische ontwikkeling en ontwikkelingen op het gebied van vrede en veiligheid. De AU heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd op dit gebied, mede dankzij de EU steun.

De EU-Afrika top dient recht te doen aan de gewijzigde omstandigheden voor wat betreft de positie van Afrika en de EU in de wereld. De EU is de belangrijkste handelspartner van Afrika en de grootste financier van de AU. Een toekomstgerichte agenda voor de EU-AU samenwerking, met oog voor de potentie en uitdagingen van Afrika als ook voor de wederzijdse belangen, is hierbij van groot belang.

De onderhandelingen over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s) hebben een belangrijke invloed op de relaties tussen de EU en de AU. Op 16 mei jl. is de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de Nederlandse inzet op de onderhandelingen. Wij vinden het van belang dat de EU volledig gecommitteerd blijft aan het afronden van ontwikkelingsvriendelijke EPA’s. Hieraan wil Nederland een constructieve bijdrage leveren door allereerst in een aantal regio’s in Afrika in gesprek te gaan met diverse belanghebbende partijen. Op basis van hun inbreng zal in overleg met de Europese Commissie worden besloten welke vervolgstappen wenselijk zijn.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven