32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 282 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 oktober 2017

Bijgaand stuur ik u de resultaten van het derde jaar bevolkingsonderzoek darmkanker1. Het doel van de jaarlijkse monitor is om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek darmkanker te bewaken en belangrijke knelpunten te signaleren. Uit de monitor over 2016 komt naar voren dat het bevolkingsonderzoek darmkanker naar verwachting verloopt.

Aan het bevolkingsonderzoek darmkanker hebben in 2016 1.063.651 mensen deelgenomen. Hiervan hebben 745.783 mensen voor de eerste keer deelgenomen. Dit is 71,8% van de genodigden. Voor 317.868 mensen was het na 2014 de tweede keer dat zij deelnamen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit is 75,9% van de genodigden wat zelfs iets hoger is dan in de eerste ronde.

In 2016 zijn na het bevolkingsonderzoek 47.257 coloscopieën (inwendige kijkonderzoeken) uitgevoerd. Bij 3.706 deelnemers is na vervolgonderzoek darmkanker ontdekt. Daarnaast zijn bij 20.236 mensen mogelijk voorlopers van darmkanker (adenomen) verwijderd. Voor uitgebreide cijfers en toelichting verwijs ik u naar de monitor 2016.

Bij het kijkonderzoek kan de arts bij het zien van afwijkingen direct kleine ingrepen uitvoeren. Zoals bij elke medische ingreep is er ook bij een coloscopie kans op een complicatie. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een poliep of stuk weefsel moet weghalen. Artsen die een coloscopie uitvoeren, moeten aan strikte kwaliteitscriteria voldoen om de kans op complicaties zo gering mogelijk te houden. Als een complicatie ontstaat binnen 30 dagen na de coloscopie, moet deze geregistreerd worden. Op basis van de geregistreerde gegevens uit 2016 zijn drie mensen kort na de coloscopie overleden. Ziekenhuizen onderzoeken in deze situatie altijd de relatie tussen het overlijden en de uitgevoerde coloscopie. Bij alle drie de personen was geen sprake van een relatie met de coloscopie. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen blijven verbeteren zal aandacht blijven bestaan voor de signalering en registratie van complicaties.

Door het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker in een vroeg stadium ontdekt en behandeld. Hiermee kan sterfte aan darmkanker worden voorkomen en is de behandeling vaak ook minder zwaar. De resultaten laten het belang zien om te blijven deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, ook na een tweede keer deelnemen wordt darmkanker opgespoord.

De monitor bevolkingsonderzoek darmkanker zal in het vervolg, zoals ook gebruikelijk bij de monitors borst- en baarmoederhalskanker, aangeboden worden via de website van het RIVM.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven