32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 157 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2014

Hierbij bied ik u het rapport «Monitoring scenario’s flexibilisering van contactmomenten in de jeugdgezondheidszorg» aan1. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en door mij gefinancierd.

Aanleiding voor de flexibilisering in de jeugdgezondheidszorg was de wens van professionals, JGZ-organisaties en gemeenten om jeugdgezondheidszorg meer op maat aan te kunnen bieden aan jeugdigen en hun ouders. De bestaande «Richtlijn Contactmomenten JGZ 0–19 jaar» die bepaalde wanneer jeugdigen gezien werden door de jeugdgezondheidszorg werd niet meer als passend ervaren. In overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het veld gaan experimenteren met alternatieve werkwijzen die het mogelijk maken de jeugdgezondheidszorg beter aan te sluiten op de behoefte van de jeugdige en zijn ouders. Op basis van deze alternatieven heeft het NCJ scenario’s opgesteld. Hierover heeft mijn voorgangster u geïnformeerd (brief van 19-1-2012 Kamerstuk 32 793 nr. 11). Daarbij is aangegeven dat onderzoek zou starten naar de effecten van de scenario’s op de jeugdgezondheidszorg voor jeugdigen.

Het rapport geeft de resultaten van het onderzoek weer en concludeert dat de twee onderzochte scenario’s voor de uitvoering van de JGZ uitvoerbaar zijn in de praktijk. Professionals zijn van mening dat met de scenario’s verantwoorde zorg wordt geleverd. De registraties geven hierover geen uitsluitsel. Professionals noemen ook een grotere betrokkenheid van ouders. Op basis van het onderzoek kan niet worden bepaald of met de scenario’s extra tijd beschikbaar komt voor ouders/kinderen die meer aandacht nodig hebben. Dit laatste was wel een van de uitgangspunten van de scenario’s. Het derde scenario, dat als uitgangspunt had het vrijmaken van extra ruimte voor een contactmoment voor adolescenten, is niet verder onderzocht. Reden hiervoor is dat contactmoment inmiddels overal is/wordt ingevoerd omdat hiervoor per 2013 extra financiële middelen aan het gemeentefonds zijn toegevoegd.

Ik ben een voorstander van het doorvoeren van vernieuwingen in de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg maar ik vind wel dat die gericht moeten zijn op betere zorg voor jeugdigen. Het huidige onderzoek geeft daar nog onvoldoende uitsluitsel over. Ik vind daarom dat het werken met de scenario’s verder onderzocht moet worden. Hiervoor heb ik ruimte gemaakt via het ZonMw programma Versterking uitvoering jeugdgezondheidszorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg beschouwt de Richtlijn Contactmomenten JGZ 0–19 als een norm voor goede uitvoering van de jeugdgezondheidszorg. Inzet van de ontwikkeling van de scenario’s was om te komen tot een nieuwe veldnorm. Deze veldnorm moet de bestaande Richtlijn contactmomenten JGZ 0–19 jaar gaan vervangen. Het NCJ ontwikkelt op basis van de scenario’s een Professioneel kader voor de uitvoering van de JGZ. Ik zal met betrokken partijen nagaan in hoeverre het professioneel kader kan dienen als nieuwe veldnorm voor de uitvoering van de JGZ, dan wel wat nodig is om tot een nieuwe veldnorm te komen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven