32 735 Mensenrechten in het buitenlands beleid

Nr. 109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 mei 2014

Graag bied ik u hierbij aan de kabinetsreactie op het rapport «The UNICEF Report – One year on» van Military Court Watch, conform het verzoek van uw vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 4 april jongstleden.

Achtergrond

In februari 2013 publiceerde UNICEF een kritisch rapport over de situatie van Palestijnse minderjarigen in Israëlische militaire gevangenissen. Volgens het rapport zou de slechte behandeling van Palestijnse minderjarigen wijdverbreid, systematisch en geïnstitutionaliseerd zijn. Met brief van 4 oktober 2013 (Kamerstuk 23 432, nr. 352) gaf het kabinet een reactie op de situatie van minderjarige Palestijnen in militaire detentie. Het kabinet sprak in deze brief zijn zorgen uit over de situatie en kondigde aan in gesprek te zullen blijven met de Israëlische autoriteiten.

Het UNICEF-rapport: voortgang

In het rapport dat Military Court Watch in maart 2014 uitbracht, getiteld «The UNICEF Report: Children in Israeli Military Detention», worden de aanbevelingen van het UNICEF-rapport tegen het licht gehouden. Military Court Watch concludeert dat bij vijf van de 38 UNICEF-aanbevelingen (beperkte) voortgang is geboekt. De gemelde verbeteringen omvatten: een vermindering in detentie van 12 tot 14-jarigen en erkenning dat gevangenschap van minderjarigen een uiterst middel moet zijn, toename van het aantal kinderen dat na tijdelijke Israëlische detentie wordt overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit1, verkorting van de wettelijke periode alvorens kinderen onder de 14 jaar voor de rechter komen en beschikbaarstelling van medische gegevens aan advocaten. Ondanks deze verbeteringen blijft het algemene beeld van de behandeling van minderjarige gevangenen in het Israëlische militaire rechtssysteem, zoals geschetst in het rapport van Military Court Watch, zorgwekkend.

Rapport «Palestijnse kinderen en militaire detentie»

Uw Kamer ontving op 17 april jongstleden het rapport van een expertgroep onder leiding van professor Jaap Doek, in opdracht van de organisaties Palestine Link en gate482. Dit rapport is op 24 april op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in ontvangst genomen door de Mensenrechtenambassadeur. De conclusies van het rapport komen grotendeels overeen met eerdere rapporten over dit onderwerp, waaronder het UNICEF-rapport. Het rapport legt nadruk op de leefomstandigheden in detentie en programma’s voor sociale re-integratie.

Standpunt kabinet

Ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de Israëlische regering om te werken aan de implementatie van aanbevelingen uit het UNICEF-rapport, lijkt de situatie van minderjarige Palestijnse gevangenen slechts zeer beperkt verbeterd. De rapporten van UNICEF, Military Court Watch en andere (VN-)organisaties bevatten concrete aanbevelingen over aanpassing van wetgeving en de uitvoering daarvan. Het kabinet zal deze aanbevelingen meenemen in de contacten met de Israëlische regering.

Het kabinet zal de positie van Palestijnse minderjarigen in Israëlische detentie aan de orde blijven stellen in de bilaterale contacten met Israël en waar mogelijk in gezamenlijk EU-verband. Hierbij zal Nederland de Israëlische autoriteiten blijven oproepen te komen tot een behandeling van Palestijnse minderjarigen die gelijk is aan de behandeling van kinderen onder Israëlisch strafrecht. Nederland deed al een dergelijke aanbeveling tijdens de Universal Periodic Review over Israël in de Mensenrechtenraad van oktober 2013. Nu Israël deze aanbeveling tot op heden niet heeft overgenomen, heeft Nederland dit onderwerp op de agenda gezet van de EU-mensenrechtendialoog met Israël.

Op dit moment wordt in overleg met de autoriteiten bekeken of een bezoek van de Mensenrechtenambassadeur aan de regio mogelijk is. Nederland blijft de komende jaren steun geven aan Israëlische en Palestijnse organisaties die de situatie monitoren en hierover een dialoog voeren met de autoriteiten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans


X Noot
1

Totaal nu 35 procent, waarbij wordt aangetekend dat zij nog wel regelmatig slachtoffer van mishandeling zouden zijn.

X Noot
2

Palestine Link is een organisatie van Palestijnen in Nederland, gate48 is een platform voor kritische Israëli’s in Nederland.

Naar boven