32 655 EU-voorstel voor een wijziging van verordening (EG) nr. 1290/2005 inzake financiering Gemeenschappelijk Landbouwbeleid COM(2010)745

A VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 18 februari 2011

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 heeft met belangstelling kennisgenomen van het Wijzigingsvoorstel verordening (EG) nr. 1290/2005 inzake financiering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (COM(2010) 745)2 3.

De commissie heeft dit voorstel in haar vergadering van 18 januari 2011 besproken.

Naar aanleiding daarvan heeft zij een brief gestuurd op 25 januari 2011 aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De staatssecretaris heeft op 17 februari 2011 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Warmolt de Boer

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Den Haag, 25 januari 2011

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met belangstelling kennisgenomen van het Wijzigingsvoorstel verordening (EG) nr. 1290/2005 inzake financiering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (COM(2010) 745) en deze in haar vergadering van 18 januari 2011 besproken. Dit geeft de commissie aanleiding tot het stellen van de volgende vragen.

De voorgestelde verordening geeft de Commissie bevoegdheid voor het vaststellen van uitvoeringshandelingen die betrekking hebben op door middel van telemetrie uitgevoerde controles in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

In het in artikel 5 van Verordening (EG) nr. 1290/2005 in te voegen punt a bis) wordt gesteld dat dit gebeurt middels een door de lidstaat vastgesteld bestek en dat de lidstaat eigenaar blijft van de werkmethoden en techniek. Nederland en de Europese Unie hebben baat bij geüniformeerde, gesynchroniseerde en gestandaardiseerde gegevens (aggregatieniveau) en rapportage, onder andere ten aanzien van de oppervlakte en de geteelde gewassen daarop. Dat gaat des te meer gelden als de zogenaamde flat-rate (hectarevergoeding landbouwgrond) wordt ingevoerd. De vraag is of hier geen problemen zijn te verwachten. Hierbij kan worden gedacht aan de problematiek met de perceelsregistratie in eigen land op basis van satellietbeelden (wel of niet meetellen slootkanten, apparatuur in het veld, bomen met grote kruinen enzovoort). In de rest van de EU zijn hier nog vele andere mogelijkheden aan toe te voegen, zoals stenen op het land, moeras en hellingen.

Graag vernemen de leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit of de regering de wenselijkheid van uniforme, gesynchroniseerde en gestandaardiseerde meting en rapportage onderschrijft. Kan de regering voorts aangeven op welke wijze met de huidige voorstellen wordt geborgd dat dit bij de verzamelde satellietbeelden ook daadwerkelijk het geval zal zijn? Mocht de regering van oordeel zijn dat deze borging ontbreekt, is zij dan bereid deze op Europees niveau te bepleiten en welke mogelijkheden ziet zij daartoe?

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet de reactie van de regering met belangstelling tegemoet.

Voorzitter vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

E. Schuurman

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 februari 2011

Bijgaand ontvangt u de antwoorden op de vragen van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de brief van 25 januari 2011.

Inleiding

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van het voorstel om aan artikel 5 van verordening (EG) nr. 1290/2005 een punt a bis toe te voegen. Alvorens de vragen te beantwoorden is het zinvol om uit te leggen waarover de voorgestelde wijziging precies gaat. De voorgestelde bepaling gaat over het centraal inkopen door de Europese Commissie van satellietbeelden voor controles. Lidstaten maken gebruik van deze satellietbeelden om opgegeven grondgebruik te controleren in plaats van veldbezoek. De satellietbeelden zijn niet bedoeld voor het aanpassen van de perceelsregistratie. De satellietbeelden hebben daarvoor onvoldoende resolutie en zullen dan ook niet snel aanleiding geven voor constateringen ten aanzien van slootkanten, apparatuur in het veld of grote boomkruinen en dergelijke. Een constatering aan de hand van teledetectie met satellietbeelden kan wel aanleiding zijn om een signaal aan de perceelsregistratie af te geven. Er wordt dan door middel van luchtfoto’s bekeken of dit signaal aanleiding geeft om de perceelsregistratie aan te passen. Deze luchtfoto’s worden niet centraal vanuit de Commissie ingekocht voor alle lidstaten.

Vragen

(1)

Onderschrijft de regering de wenselijkheid van uniforme, gesynchroniseerde en gestandaardiseerde meting en rapportage.

De regering onderschrijft de wenselijkheid van uniforme, gesynchroniseerde en gestandaardiseerde meting en rapportage.

(2)

Kan de regering aangeven op welke wijze met de huidige voorstellen wordt geborgd, dat dit bij de verzamelde satellietbeelden ook daadwerkelijk het geval zal zijn?

Daar de satellietbeelden niet worden gebruikt voor meting en rapportage voor het perceelsregister, draagt dit voorstel hier slechts marginaal aan bij. Het is echter wel zo dat in EU-verband de wenselijkheid wordt onderschreven van uniforme, gesynchroniseerde en gestandaardiseerde meting en rapportage. Dit wordt geborgd in al bestaande regelgeving en in de werkzaamheden van het Joint Research Center (JRC) van de Europese Commissie.

(3)

Mocht de regering van oordeel zijn dat deze borging ontbreekt, is zij dan bereid deze op Europees niveau te bepleiten en welke mogelijkheden ziet zij daartoe?

Zoals al bij vraag 2 omschreven, is de regering van oordeel dat borging in afdoende mate is geregeld.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Henk Bleker


X Noot
1

Samenstelling:

Schuurman (CU) voorzitter, Holdijk (SGP), Swenker (VVD), Doek (CDA), Terpstra (CDA), Eigeman (PvdA), Putters (PvdA), Sylvester (PvdA), Slagter-Roukema (SP), Westerveld (PvdA), Engels (D66), Willems (CDA) vicevoorzitter, Hermans (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD), Schaap (VVD), Peters (SP), Slager (SP), Smaling (SP), De Boer (CU), Böhler (GL), Laurier (GL), Koffeman (PvdD), Yildirim (Fractie-Yildirim), Benedictus (CDA) en Tiesinga (CDA).

X Noot
2

Bij dit verslag is COM(2010)745 ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke Ondersteuning.

X Noot
3

Zie E100082 op www.europapoort.nl

Naar boven