32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 199 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 september 2015

Op 1 januari 2014 is uit de fusie van 12 Kamers van Koophandel, alle ZBO's, de vereniging Kamer van Koophandel Nederland en de stichting Syntens de nieuwe Kamer van Koophandel ontstaan. Met deze brief wil ik uw Kamer informeren over de transitie en het eerste jaar van de nieuwe Kamer van Koophandel. Daarnaast wil ik u graag informeren op welke wijze ik invulling heb gegeven aan een toezegging en een aantal moties (zie bijlage).

Transitie naar de nieuwe Kamer van Koophandel

In juni 2013 heeft uw Kamer het voorstel Wet op de Kamer van Koophandel (Kamerstuk 33 553) aangenomen waarna het wetsvoorstel in het najaar van datzelfde jaar is aangenomen door de Eerste Kamer. Daarmee werd per 1 januari 2014 de start van het nieuwe ZBO Kamer van Koophandel een feit. Deze fusie brengt ingrijpende veranderingen en uitdagingen met zich mee, zowel op het gebied van dienstverlening als organisatorisch en financieel. Naast de drie reeds bestaande wettelijke taken – voorlichting, het houden van het handelsregister en regiostimulering – heeft de nieuwe landelijk aangestuurde organisatie twee nieuwe taken gekregen. Dit zijn innovatiestimulering (taak van voormalig Syntens) en het opzetten en beheren van de ondernemerspleinen, zowel digitaal als fysiek. Tijdens de wetsbehandeling is gebleken dat ook uw Kamer het wenselijk acht dat deze vijf taken door de Kamer van Koophandel worden uitgevoerd. Het gaat om laagdrempelige eerstelijns dienstverlening aan ondernemers, waarbij wordt doorverwezen naar andere publieke organisaties en private partijen wanneer het de scope en taakstelling van de Kamer van Koophandel te buiten gaat.

In 2014 heeft de Kamer van Koophandel voor het eerst een integraal activiteitenplan opgesteld waarin invulling is gegeven aan deze vijf wettelijke taken. Naast de toevoeging van twee taken is het belangrijkste verschil ten opzichte van de oude situatie de vraagsturing en de verregaande digitalisering van de dienstverlening.

Governance

De governance van de Kamer van Koophandel bestaat naast de leden van de Raad van Bestuur uit een Centrale Raad en Regionale Raden, voor elk van de vijf werkgebieden één. De Centrale Raad, bestaande uit 12 leden, heeft een formele programmerende adviesrol. De Regionale Raden adviseren over het regio-specifieke gedeelte van het activiteitenplan. Dit doen ze in samenwerking met regionale stakeholders. In de loop van 2014 zijn de leden van de Centrale Raad en de Regionale Raden in meerderheid benoemd op voordracht van werkgevers- en werknemersorganisaties.

Zowel de Centrale Raad als de Regionale Raden zijn vol betrokken bij het ontwerp van het activiteitenplan 2016. Op deze wijze wordt gewaarborgd dat ondernemers een duidelijke stem hebben in de focus, samenstelling en prioritering in het activiteitenplan van de Kamer van Koophandel. De vraagsturing wordt daarnaast gewaarborgd door middel van marktonderzoek waartoe de Kamer van Koophandel een ondernemerspanel heeft ingericht. Hierin zijn vertegenwoordigers uit verschillende lagen van het mkb vertegenwoordigd. Dit panel wordt doorlopend ondervraagd over verschillende thema’s, behoeften, kansen en belemmeringen bij het ondernemen en de rol die de Kamer van Koophandel daarin speelt of kan spelen.

Strategie

Met het oog op de start van de nieuwe Kamer van Koophandel heeft er een herbezinning plaatsgevonden van de onderliggende activiteiten («back to basics»), waarbij het Regeerakkoord de leidraad is. Daarin staat over de Kamer van Koophandel dat de beoogde ombuiging (taakstelling) kan worden gerealiseerd door «meer producten en diensten tegen een kostendekkende vergoeding aan te bieden en door het beëindigen van taken.»

Tegen die achtergrond is gekozen voor een digitalisering van de dienstverlening waar dit kan en het in stand houden van fysieke dienstverlening waar dit moet. De Kamer van Koophandel werkt daarin met een Click, Call, Face strategie. Het grootste deel van de ondernemers wordt voor producten en informatie bediend via het digitale kanaal. Als de digitale dienstverlening niet volstaat kunnen ondernemers telefonisch contact opnemen met de Kamer van Koophandel.

De bedrijfsstrategie van de Kamer van Koophandel is het afgelopen jaar verder aangescherpt waarbij is gekozen om de digitalisering van de dienstverlening te versnellen en verder door te voeren. Gezien de (aanvullende) ombuigingen richting de Kamer van Koophandel en de hoge transitiekosten ten gevolge van het Sociaal Flankerend beleid (zie «financieel») is deze aanscherping noodzakelijk om de Kamer van Koophandel financieel stabiel te laten functioneren.

Het digitale kanaal wordt voor veel ondernemers steeds meer het voorkeurskanaal, waarbij wordt ingezet om bijvoorbeeld via «apps» innovatieve diensten aan te bieden, gebruikmakend van informatie uit het handelsregister. Zo is recent de «buurtapp» gelanceerd, waarmee ondernemers kunnen zien wat de bedrijfsontwikkelingen zijn bij hen in de buurt. Met innovatieve diensten kunnen kosten worden bespaard en extra inkomsten worden gegenereerd. Met deze aangescherpte strategie is het tevens mogelijk voor de Kamer van Koophandel om meer ondernemers te bereiken en beter te ondersteunen.

De Centrale Raad steunt deze koers.

Het aanbieden van meer innovatieve producten zal plaatsvinden binnen de kaders van de wet Markt en Overheid. Daarnaast is in de Wet op de Kamer van Koophandel de aanscherping opgenomen dat de Kamer van Koophandel een activiteit binnen een jaar moet beëindigen wanneer wordt vastgesteld dat een activiteit leidt tot ongewenste mededinging met ondernemingen.

Met de focus op digitale dienstverlening verdwijnen de fysieke contactmomenten niet, maar zijn deze in principe aanvullend en altijd groepsgericht. De vijf fysieke ondernemerspleinen spelen hierbij een centrale rol. Het fysieke kanaal wordt vooral gebruikt voor evenementen en (vooralsnog) fysieke identificatie van ondernemers ten behoeve van registratie in het handelsregister. Indien het gaat om specifieke kennis of instrumenten zal de Kamer van Koophandel de ondernemers in contact brengen met experts bij financiële instellingen, de Regionale ontwikkelingsmaatschappijen of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Financieel

De transitie naar de nieuwe Kamer van Koophandel heeft grote gevolgen voor het personeel en de financiële situatie van de Kamer van Koophandel. In 2013 is een Detail Ontwerp (bijlage bij Kamerstuk 33 553, nr. 6) opgesteld met een ontwerp van de toekomstige activiteiten van de nieuwe Kamer van Koophandel en welke middelen ze van de overheid daarvoor ter beschikking heeft. Vanaf 2013 is de financiering door middel van heffingen op het bedrijfsleven in het kader van lastenverlichting afgeschaft en is deze vervangen door begrotingsfinanciering ten laste van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken (Kamerstuk 32 004, nr. 3). Deze rijksbijdrage wordt van 178 miljoen euro in 2013 afgebouwd naar 111 miljoen euro in 2018.

Naast de inkomsten uit de rijksbijdrage heeft de Kamer van Koophandel eigen inkomsten van circa 85 miljoen euro. Deze komen grotendeels voort uit een kostendekkende bijdrage die door afnemers betaald wordt bij het afnemen van producten en diensten van de Kamer van Koophandel. Verder komt daarvan 12 miljoen euro voort uit het hanteren van een kostendekkende inschrijfvergoeding bij een inschrijving in het handelsregister.

Om op de lange termijn tot een robuuste en toekomstvaste exploitatie te komen bedraagt de totale krimpopgave voor periode 2012 t/m 2018 een kleine 1100 fte.

Deze krimp brengt naar verwachting aanzienlijke personeelskosten (sociaal flankerend beleid) met zich mee. Daarvoor heeft de Kamer van Koophandel inmiddels voor 268 miljoen euro aan voorzieningen getroffen, aangezien zij eigen risicodrager is.

Recent is het Jaarverslag 2014 van de Kamer van Koophandel naar uw Kamer gestuurd. Hieruit valt op te maken dat de Kamer van Koophandel, ten gevolge van de getroffen voorzieningen, het jaar heeft afgesloten met een negatief eigen vermogen van 39 miljoen euro. De operationele bedrijfsvoering bij de Kamer van Koophandel is op orde: het exploitatieresultaat over 2014 bedraagt 35,8 miljoen euro.

De Kamer van Koophandel heeft maatregelen genomen om te zorgen dat de negatieve eigenvermogenspositie wordt weggewerkt. De aanzienlijke kostenreductie in de bedrijfsvoering en de verregaande digitaliseringsstrategie, inclusief het lanceren van nieuwe innovatieve producten, zijn hiervan een onderdeel. Op korte termijn is er geen probleem voor de uitoefening van de wettelijke taken; de Kamer van Koophandel heeft voldoende liquide middelen om de komende jaren de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. Bovendien is de prognose dat, door meevallers in de geraamde kosten en opbrengsten en een – voorlopig – voorspoedig verloop van de huidige krimpoperatie, in de loop van 2015 een aanzienlijk deel van het negatief eigen vermogen kan worden weggewerkt.

Wat betreft de transitiekosten moet benadrukt worden dat het gaat om inschattingen: de uiteindelijke hoogte van de transitiekosten zal afhangen van het daadwerkelijke tempo waarmee boventallig personeel elders een baan vindt, dan wel geplaatst kan worden en is derhalve gedeeltelijk beïnvloedbaar door een actief mobiliteitsbeleid.

Met de Kamer van Koophandel kijk ik daarom hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de boventallige werknemers, ook de moeilijk plaatsbare, zo snel mogelijk kunnen uitstromen naar ander werk, zodat een deel van de getroffen voorziening wellicht kan vrijvallen. In dat kader heb ik onlangs met Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst gesproken over de uitwerking van het Van-Werk-Naar-Werk (VWNW)-beleid voor publiekrechtelijke zbo’s, die conform artikel 15 van de Kaderwet zbo’s de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van het Rijk volgen. Bij het overleg met de vakbonden in de sector Rijk over mogelijke verlenging van het VWNW-beleid is vervolgens aandacht gevraagd voor mobiliteitsbevorderende maatregelen voor deze zbo’s. Daarop is in het onderhandelaarsakkoord

voor de sector Rijk vastgelegd dat de medewerkers van de zbo’s die de arbeidsvoorwaarden van de sector Rijk volgen dezelfde voorrangspositie krijgen bij vacatures bij het rijk als VWNW-kandidaten binnen het Rijk nu hebben, en vice versa. Daarmee wordt een belangrijke belemmering voor de uitstroom van medewerkers van de Kamer van Koophandel weggenomen.

Dienstverlening

Hoewel de organisatie nog volop in transitie is, is zij mijns inziens goed op weg om als nieuwe organisatie op een moderne manier invulling te geven aan haar wettelijke taken. Zo heb ik in januari 2014 het digitale ondernemersplein gelanceerd. De Kamer van Koophandel heeft als taak het ondernemersplein te ontwikkelen en te beheren. Dankzij de inzet van de redacties van onder andere de Kamer van Koophandel, RVO.nl, UWV, de Belastingdienst en het CBS is de informatie op het digitale ondernemersplein inmiddels fors uitgebreid. Met medewerking van de partners wordt via het ondernemersplein informatie optimaler voor ondernemers ontsloten, waardoor zij minder tijd kwijt zijn met zoeken.

De aan de Tweede Kamer gecommuniceerde doelstelling om 500.000 bezoeken per maand te realiseren, is vorig jaar december gehaald. Het twitteraccount van ondernemersplein.nl is gegroeid naar ruim 45.000 volgers en er zijn nu meer dan 500.000 externe links naar het digitale ondernemersplein. Verder is de eerstelijns informatie van de Kamer van Koophandel ontsloten op het digitale ondernemersplein en is de website van Antwoord voor Bedrijven hierin geïntegreerd. Op dit moment wordt onder andere gewerkt aan de informatie rond geldzaken, personeel en internationaal ondernemen en worden ook functionaliteiten en producten verder uitgebreid. Bezien wordt hoe de verdere ontwikkeling van de digitale eerstelijns informatievoorziening naar ondernemers nog verder geoptimaliseerd kan worden.

In het kader van de verregaande digitaliseringsstrategie wordt door de Kamer van Koophandel via het ondernemersplein in samenwerking met partners ingezet op online seminars, waar voorheen fysieke bijeenkomsten werden gehouden. Deze «webinars» over bijvoorbeeld starten als zzp’er of freelancer en starten van een onderneming vanuit de WW zijn inmiddels enkele tienduizenden keren bekeken. Tot slot wordt dit jaar een Engelstalige versie van het digitaal ondernemersplein ontwikkeld.

Onlangs verscheen de publicatie Go Smart Industry van de Kamer van Koophandel. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van bedrijven worden «slimme» productieprocessen en producten beschreven. In achtergrondartikelen vertellen ondernemers over hun eigen innovaties en geeft een technologiejournalist zijn visie op Smart Industry. Voor de ondernemer die aan de slag wil met Smart Industry biedt de publicatie een Go Smart Industry Kompas met een stappenplan. Ook is er een live webinar Go Smart Industry Talk geweest, waar kijkers vragen konden stellen (terugkijken kan via www.kvk.nl/smartindustry).

De Kamer van Koophandel geeft invulling aan haar verbindende rol door op vijf plaatsen fysieke Ondernemerspleinen te organiseren en te faciliteren. Deze pleinen zijn officieel eind 2014 van start gegaan. Op deze pleinen wordt het aanbod van overheid, onderwijs en intermediairs samengebracht, onder andere door het organiseren van thema- en netwerkbijeenkomsten voor (aspirant-) ondernemers en door ondernemers te informeren over actuele thema’s.

De Kamer van Koophandel houdt zoals gezegd in haar dienstverlening rekening met regionale prioriteiten op grond van het advies van de Regionale Raden. De rol van eerste informatiepunt voor ondernemers en de positionering als landelijk werkende organisatie met een sterke regionale inbedding, vergroot de kansen voor ondernemers om samen te werken over de grenzen van de eigen regio heen. Dit sluit aan bij de behoefte van ondernemers aan transparante en makkelijke toegang tot landelijke, regionale en sectorale voorzieningen en instrumenten volgens het principe van «no wrong door».

De Kamer van Koophandel is betrokken bij StartupDelta, het platform dat Nederland als Startupland op de kaart zet. Zo levert zij een bijdrage aan het StartupDelta team en heeft zij met publieke partners invulling helpen geven aan een startupomgeving binnen Ondernemersplein.nl. Dit is het publieke deel van de online portal voor buitenlandse (en Nederlandse) startups: www.startupdelta.org. Onderdeel daarvan is een klantcontactnummer waar startups terecht kunnen met hun vragen en gericht en direct worden doorgeleid naar het juiste loket. Hiermee is alle relevante en nuttige publieke informatie specifiek voor startups op een toegankelijke en aantrekkelijke wijze (in de «look and feel» van de doelgroep) op één plek beschikbaar gemaakt.

De Kamer van Koophandel investeert ook ten aanzien van de uitvoering van de handelsregistertaak voortdurend in toegankelijke en digitale dienstverlening.

Op 1 juni 2015 is een belangrijke mijlpaal bereikt. Vanaf dat moment zijn de drie grootste afnemers van het handelsregister CBS, de Dienst Justis en de Belastingdienst aangesloten op de bronkopie van het handelsregister. De grondslag daarvoor is het op 1 januari 2014 in werking getreden convenant Kopieoplossing Handelsregister. In het convenant hebben de Belastingdienst, CBS, Justis, Kamer van Koophandel en het Ministerie van Economische Zaken afspraken gemaakt over de exploitatie en het beheer van de bronkopie van het handelsregister. De Belastingdienst, CBS en Justis, die frequent en massaal gebruik maken van gegevens uit het handelsregister, krijgen de beschikking over een kopie van de gegevens uit het handelsregister. De bronkopie verbetert het gebruik van handelsregistergegevens en bevordert de kwaliteit ervan. Tevens maakt de bronkopie de werkzaamheden bij de drie afnemers eenvoudiger en bevordert bijvoorbeeld de mogelijkheden om malafide ondernemers in beeld te krijgen.

De versterking van de rol die de Kamer van Koophandel speelt bij de bestrijding van malafide praktijken in het handelsverkeer is één van de onderdelen van een wetsvoorstel dat wordt voorbereid. Op 5 maart 2015 is de internetconsultatie gesloten van het conceptwetsvoorstel Wijziging van de Handelsregisterwet 2007 en het Burgerlijk Wetboek in verband met de evaluatie van de Handelsregisterwet 2007, alsmede regeling van enkele andere onderwerpen in die wetten. Dit wetsvoorstel beoogt ter versterking van de rechtszekerheid in het economisch verkeer, de kwaliteit van het handelsregister te vergroten en de slagvaardigheid van de Kamer van Koophandel bij de uitvoering van de handelsregistertaak te verbeteren. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 juli 2016.

Een belangrijke doelstelling van het handelsregister blijft het verstrekken van gegevens van algemene, feitelijke aard omtrent de samenstelling van ondernemingen en rechtspersonen ter bevordering van de belangen van het bedrijfsleven. Een ondernemer moet weten met wie hij zaken doet. Het handelsregister is openbaar. Het register bevat adressen en andere gegevens van ondernemingen en rechtspersonen. In het handelsregister staan vestigingsadressen en privéadressen. Indien de openbaarheid van een privéadres leidt tot een bedreigende situatie kan een privéadres afgeschermd worden in het handelsregister. De ondernemer kan daartoe een gemotiveerd verzoek indienen bij de Kamer van Koophandel.

Monitoring

Als wetgever en financier van de Kamer van Koophandel hecht ik veel waarde aan een laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening voor zoveel mogelijk ondernemers waarbij de tevredenheid hoog is. Daarom zijn naast financiële stabiliteit, ook bereik onder ondernemers en klantwaardering van groot belang voor de nieuwe organisatie. De Kamer van Koophandel monitort haar prestaties op basis van een aantal Key Performance Indicatoren (KPI’s). Zo is het bereik via de KvK-site en telefoon meer dan 30 miljoen bezoekers, naast de 1,36 miljoen bezoekers die via het Digitaal Ondernemersplein in het eerste kwartaal van 2015 zijn bereikt. De Kamer van Koophandel streeft ernaar om dit bereik nog verder te vergroten en zoekt naar mogelijkheden om het gebruik van het digitale kanaal effectief en efficiënt te intensiveren. Daarnaast bezochten bijna 4.000 ondernemers de fysieke ondernemerspleinen in het eerste kwartaal van 2015. De waardering van ondernemers voor de dienstverlening van de Kamer van Koophandel is ten tijde van de transitie op peil gebleven (overall waarderingscijfer 7,1). Daarnaast blijkt uit metingen dat de juistheid van authentieke gegevens in het handelsregister 99,7% is.

Zoals tijdens de wetsbehandeling aan uw Kamer is toegezegd zal de wet op de Kamer van Koophandel drie jaar na inwerkingtreding van de wet, worden geëvalueerd.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Bijlage

Stand van zaken toezegging en moties

Naar aanleiding van de toezegging aan het lid Mei Li Vos tijdens de behandeling van de Begroting Economische Zaken XIII, onderdeel Economie en Innovatie op

5 november 2013 is bezien of een team geformeerd moet worden waar uitvoerende ambtenaren (gemeentelijke ambtenaren, belastinginspecteurs) terecht kunnen met vragen over regelgeving voor zzp’ers (tegenstrijdige regelgeving, teveel digitalisering). Daarbij is gebleken dat het niet mogelijk is om hiervoor een ingang op ondernemersplein in te richten. De reden hiervoor is dat het ondernemersplein zich specifiek richt op ondernemers en niet op andere mogelijke gebruikers. Ambtenaren die vragen hebben over regelgeving voor zzp’ers kunnen zich wenden tot de regeldrukcoördinatoren van de betreffende departementen.

De motie Mulder (Kamerstuk 33 553, nr. 11) verzoekt de regering ervoor te zorgen dat vanuit de Ondernemerspleinen gewerkt wordt aan een ketenaanpak in de regio waarbij ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf met internationale netwerken en ambitie om te innoveren, elkaar structureel versterken en aansluiting vinden bij de topsectoren

In 2012 zijn een aantal mkb-loketten geopend die er voor moeten zorgen dat het mkb aangesloten wordt op het Topsectorenbeleid en op internationale bedrijvennetwerken. Deze mkb-loketten richten zich op netwerkvorming, kennisopbouw en kennisverspreiding onder het mkb, en andersom het doorgeleiden van de behoeften vanuit het mkb naar de Topsectoren. Deze loketten zijn geopend voor de verschillende topsectoren en zijn momenteel ook te benaderen via ondernemersplein.nl.

Daarnaast heb ik met de provincies en MKB NL/topsectoren afspraken gemaakt om te komen tot een afgestemde aanpak in de mkb-innovatieondersteuning (ketenaanpak), waaronder het verbeteren van de integrale dienstverlening aan het innovatieve mkb in de regio. Deze afspraken zijn gericht op een betere aansluiting tussen verschillende programma’s, waaronder de Topsectoren, zodat kansrijke innovatieve bedrijven in de regio kunnen doorgroeien naar een nationaal of internationaal niveau. Deze afspraken zijn vastgelegd in de agenda «Een gezamenlijke aanpak in mkb innovatieondersteuning» waarover ik u onlangs geïnformeerd heb (Kamerstuk 29 697, nr. 20).

De motie Öztürk c.s. (Kamerstuk 33 553, nr. 13) verzoekt de regering om te bevorderen dat de dienstverlening van de Ondernemerspleinen op peil blijft en in voldoende mate bereikbaar en dat de regering tevens met krimpregio's in overleg treedt alvorens wordt besloten tot het verminderen van het aantal frontoffices voor ondernemers.

De Kamer van Koophandel biedt momenteel dienstverlening aan via 19 frontoffices, inclusief 5 ondernemerspleinen, waar ondernemers terecht kunnen voor inschrijvingen, vragen en advies. Op dit moment is het verminderen van dat aantal frontoffices niet aan de orde. Ook niet in de krimpregio’s. Mocht de situatie zich in de toekomst voordoen dat het aantal frontoffices zal afnemen zal Kamer van Koophandel met de desbetreffende regio’s in overleg treden op welke wijze ondernemers alsnog op een aangepaste wijze gebruik zullen kunnen maken van de dienstverlening.

De motie Özturk (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 25) verzoekt de regering data voor en over ambachtsbranches te behouden en periodiek te updaten en daartoe in overleg te gaan met (vertegenwoordigers dan wel samenwerkingsverbanden van) de brancheorganisaties en overige kenniscentra op het gebied van ambachten om specifieke behoeften en de invulling daarvan te inventariseren.

Uit overleg tussen het Ministerie van Economische Zaken, CBS en het Centrum voor Ambachtseconomie, dat deels de taken van het inmiddels opgeheven Hoofdbeschrijfsschap Ambachten (HBA) overneemt, en MKB-Nederland, blijkt dat er vooral behoefte is aan informatie over kleinere branches binnen de ambachtseconmie zoals de lederwarenindustrie (270 bedrijven), de dakbouw bedrijven (2660 bedrijven), of specialistische beroepen zoals bijvoorbeeld ambachtelijke schoenmakers, glasblazers en hoedemakers.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft het CBS opdracht gegeven gedetailleerde basisinformatie te produceren over het Nederlandse mkb. Dit vergroot de mogelijkheden om het belang van het kleinere bedrijfsleven voor de economie te duiden. In het kader van statistische zuiverheid, kosten en betrouwbaarheid zijn er grenzen aan de mate van detaillering die mogelijk is. Op dit moment lijkt een uitsplitsing naar 200 branches haalbaar en daarbinnen naar 5 grootteklassen. De inschatting is dat het belang van de (grotere blokken) van de ambacht voor de Nederlandse economie daarmee goed benaderd kan worden.

Hiernaast heeft het CBS in 2009, met feedback van MKB-Nederland en VNO-NCW, een branchemonitor ontwikkeld die het mogelijk maakt voor bedrijven om zich te benchmarken met vergelijkbare bedrijven. Het CBS ziet mogelijkheden om de branchemonitor door te ontwikkelen. Een eerste inventarisatie leert dat er mogelijkheden zijn tot verdere detaillering wat betreft rechtsvorm, en ten aanzien van bedrijfsactiviteit. De detaillering van de bedrijfsactiviteiten zal in theorie tot op het meest gedetailleerde niveau van de van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) kunnen plaatsvinden, maar wel uitsluitend langs de lijnen van deze SBI-indeling. Het Ministerie van Economische Zaken zal het CBS verzoeken om in de doorontwikkeling feedback te organiseren vanuit eindgebruikers en daarin de ambachtssector te betrekken. Het CBS kan hiermee in het vierde kwartaal van 2015 starten. Daarnaast heeft het Ministerie van SZW de opdracht aan UWV tot het maken van sectoranalyses – waaronder de beroepenbeschrijving Ambachten – verlengd tot april 2017. Daarna wordt het UWV geacht deze taak op te nemen in zijn reguliere takenpakket en binnen het daarvoor bestaande budget.

Naar aanleiding van de motie Özturk (Kamerstuk 33 750 XIII, nr. 24), heb ik de Kamer geïnformeerd (Kamerstuk 33 750, nr. 109) over de mogelijkheden voor ondersteuning van het digitaal kenniscentrum ambachten via de Sectorplannen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierover gesprekken gevoerd met betrokkenen van het kenniscentrum en alternatieven verkend, waarop het kenniscentrum er uiteindelijk voor heeft gekozen geen aanvraag in te dienen voor financiële ondersteuning vanuit de Sectorplannen.

Naar boven