32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 12 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2011

Hierbij bied ik u, mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het evaluatierapport aan naar de werking van de vraagsturing voor het toegepaste onderzoek bij TNO en de Grote Technologische Instituten (GTI's) met als titel «Eindevaluatie vraagsturing TNO en GTI's»1. Deze eindevaluatie is tussen november 2010 en maart 2011 door het onderzoeksbureau Dialogic uitgevoerd. Een externe klankbordgroep heeft het onderzoek begeleid.

Conform afspraak is de vraagsturing voor het toegepaste onderzoek bij TNO en GTI's in 2010 geëvalueerd. In het onderzoek van Dialogic is de vraagsturing voor het toegepaste onderzoek bij TNO en GTI's tegen het licht gehouden.

De eindevaluatie bevat een goede weergave van de resultaten die de afgelopen jaren op het gebied van vraagsturing voor het toegepaste onderzoek bij TNO en GTI's zijn bereikt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het instrument vraagsturing heeft bijgedragen aan een versterking en een behoorlijk niveau van inhoudelijke vraagsturing binnen de 12 thema’s. Tevens heeft het instrument vraagsturing bijgedragen aan structuur- en organisatiewijzigingen bij de kennisinstituten. Desondanks zijn niet alle doelstellingen gerealiseerd. Zo is het betrekken van bedrijven en maatschappelijke organisaties slechts in beperkte mate verbeterd door het instrument vraagsturing en ontbreken structurele impactmetingen van het instrument vraagsturing. De eindevaluatie bevat, naast een terugblik op de afgelopen jaren, tevens aanbevelingen voor de toekomst.

Het regeerakkoord heeft gevolgen voor de toekomst van het toegepaste onderzoek bij TNO en GTI’s. Het kabinet heeft in de brief «Naar de top: de hoofdlijnen van het nieuwe bedrijfslevenbeleid» een nieuw bedrijfslevenbeleid aangekondigd (Kamerstuk 32 637, nr. 1). Een belangrijk element daarin is de topsectorenaanpak. Het toepassingsgerichte onderzoek wordt door het regeerakkoord mede gekoppeld aan het topsectorenbeleid. TNO en de GTI's zullen hun vraagprogrammering versterken en hun onderzoek meer richten op de topsectoren. Op dit moment wordt de inrichting van de vraagsturing van het toegepaste onderzoek bij TNO en GTI's in verband met de topsectorenaanpak verder vorm gegeven. De uitkomsten van de eindevaluatie worden daarbij betrokken. In de kabinetsreactie op de agenda's van de topsectoren zal ik hier nader op ingaan.

De minster van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven