32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking

Nr. 103 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2012

Onder verwijzing naar mijn toezegging tijdens het Wetgevingsoverleg op 14 juni j.l. om een brief over religie en ontwikkeling te sturen, treft u de toegezegde informatie hierbij aan.

Religie is een belangrijke factor in de context waarin ontwikkelingssamenwerking plaatsvindt en heeft de afgelopen jaren de nodige aandacht gekregen. Nederlandse NGO’s en het ministerie van Buitenlandse Zaken vormden in 2005 gezamenlijk een «Kennisforum Religie en Ontwikkeling», met als doel om door meer begrip van religie in ontwikkelingslanden te komen tot betere resultaten in internationale samenwerking. Het forum diepte onderwerpen uit als HIV/Aids en religie, onderwijs en religie, en conflict en religie. Het resultaat was onder andere een «Hand out» over Religie en Ontwikkeling, met achtergronden en beleidsrichtlijnen. Ook verenigden zeven partners hun krachten in het Kenniscentrum Religie & Ontwikkeling (KCRO), dat door Oikos gecoördineerd wordt. Het publiceerde in 2011 «Religie en ontwikkeling: handreikingen voor de praktijk», een document dat geregeld wordt gebruikt als ondersteunend materiaal voor diplomaten en beleidsmedewerkers.

Al deze inspanningen hebben er toe bijgedragen dat het onderwerp religie geïntegreerd is geraakt in diverse beleidsterreinen, binnen en ook buiten Ontwikkelingssamenwerking. Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt nu met enige regelmaat kennis en ervaring uitgewisseld over de rol van religie en religieuze actoren, op thema’s zoals SRGR, conflictbeheersing en democratisering in de Arabische regio. Daarbij worden ook deskundigen van het KCRO betrokken, evenals vertegenwoordigers van Nederlandse denktanks en academische instellingen. Medewerkers van het ministerie participeren ook in initiatieven van het KCRO, zoals in het symposium «Religie en Ethiek in Buitenlandse Betrekkingen», van oktober jl.

Het KCRO vervult al met al een belangrijke rol om de opgedane kennis en ervaring te borgen en te delen.

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, H. P. M. Knapen

Naar boven