32 362 Schatkistbankieren

B VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 2 november 2012

De vaste commissie voor Financiën1 heeft tijdens haar vergadering van 11 september jl. gesproken over van uw brief d.d. 13 juli 2012 inzake schatkistbankieren voor decentrale overheden2. De brief heeft de leden van de commissie aanleiding gegeven om bij brief d.d. 20 september 2012 de minister van Financiën te verzoeken om een nadere toelichting op de gevolgen van de voorgenomen maatregel voor de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

De minister heeft op 30 oktober 2012 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Kim van Dooren

BRIEF AAN DE MINISTER VAN FINANCIEN

Den Haag, 20 september 2012

De vaste commissie voor Financiën heeft tijdens haar vergadering van 11 september jl. gesproken over van uw brief d.d. 13 juli 2012 inzake schatkistbankieren voor decentrale overheden2. De brief heeft de leden van de commissie aanleiding gegeven u te verzoeken om een nadere toelichting op de gevolgen van de voorgenomen maatregel voor de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

In uw brief geeft u aan dat de BNG als sectorbank voorziet in de behoefte aan een leenfaciliteit voor grote delen van de publieke sector. De regering gaat er blijkens uw brief vanuit dat de BNG deze «cruciale kerntaak» zal kunnen blijven vervullen wanneer decentrale overheden hun tegoeden in de schatkist moeten aanhouden. Ter financiering van deze kredietverlening worden door de BNG thans onder meer de bij haar gestalde overtollige saldi van gemeenten aangewend. Hoe beoordeelt de regering de verwachte effecten van het verplichte schatkistbankieren op de funding van de kredietverlening door de BNG? De BNG zal immers niet meer kunnen beschikken over gemeentelijke deposito's en, bij een gelijkblijvend niveau van kredietverlening, voor haar kapitaalbehoefte in grotere mate zijn aangewezen op de internationale kapitaalmarkt. Verwacht de regering kostenverhogende effecten voor het systeem van financieringsverlening voor decentrale overheden? Hoe beoordeelt de regering de mogelijke risico's van grotere afhankelijkheid van de relatief volatiele internationale kapitaalmarkt in vergelijking met de toegang tot gestalde gemeentelijke tegoeden?

De leden van de commissie zien een reactie van de regering graag binnen vier weken tegemoet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Prof. dr. P. H. J. Essers

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 oktober 2012

Bij brief van 20 september heeft de vaste commissie voor Financiën mij verzocht om een toelichting op de gevolgen van de invoering van schatkistbankieren bij decentrale overheden voor de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Ik kan u als volgt antwoorden.

Vraag: Hoe beoordeelt de regering de verwachte effecten van het verplichte schatkistbankieren op de funding van de kredietverlening door de BNG? De BNG zal immers niet meer kunnen beschikken over gemeentelijke deposito's en, bij een gelijkblijvend niveau van kredietverlening, voor haar kapitaalbehoefte in grotere mate zijn aangewezen op de internationale kapitaalmarkt.

Antwoord: Het merendeel van de tegoeden van decentrale overheden komt bij BNG terecht bij BNG Vermogensbeheer. Deze gelden worden belegd in vermogenstitels uitgegeven door derden en in beleggingsfondsen. Dit betekent dat deze middelen niet worden gebruikt als funding voor BNG. Er is mogelijk wel een beperkt indirect effect: door de invoering van schatkistbankieren zonder leenfaciliteit verliest BNG Vermogensbeheer op den duur zijn bestaansrecht. Hierdoor wordt de winstcapaciteit van BNG verlaagd. Als gevolg daarvan kunnen de fundingkosten en de marge op kredietverlening mogelijk marginaal stijgen.

Vraag: Verwacht de regering kostenverhogende effecten voor het systeem van financieringsverlening voor decentrale overheden?

Antwoord: De regering verwacht geen noemenswaardige kostenverhogende effecten op de kredietverlening; zie ook het antwoord op de vorige vraag. Dit neemt niet weg dat banken de kosten voor het betalingsverkeer mogelijk zichtbaarder in rekening zullen brengen. Dit geldt met name voor die partijen die op dit moment relatief veel middelen op hun rekening(en) bij hun huisbank aanhouden. Hiermee financiert de bank immers deels het betalingsverkeer. Met schatkistbankieren verdwijnt deze financieringsbron voor banken. Dit is een van de gespreksonderwerpen in het overleg dat het Agentschap van het ministerie van Financiën voert met de banken over de invoering van schatkistbankieren.

Vraag: Hoe beoordeelt de regering de mogelijke risico's van grotere afhankelijkheid van de relatief volatiele internationale kapitaalmarkt in vergelijking met de toegang tot gestalde gemeentelijke tegoeden?

Antwoord: De BNG is, net als NWB Bank, voor haar funding vrijwel geheel afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt. Dankzij hun AAA-credit rating, hun solide reputatie en hun eersteklas klanten en aandeelhouders zijn BNG en NWB Bank tot op heden altijd uitstekend geslaagd in het aantrekken van middelen tegen scherpe prijzen. Dit is ook tijdens de kredietcrisis gebleken. De regering verwacht niet dat het invoeren van verplicht schatkistbankieren voor decentrale overheden hier verandering in zal brengen.

De minister van Financiën, J. C. de Jager


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Van der Linden (CDA), Terpstra (CDA), Noten (PvdA), Sylvester (PvdA), Essers (CDA) (voorzitter), Nagel (50PLUS), Elzinga (SP) Koffeman (PvdD), Reuten (SP), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Van Boxtel (D66), Backer (D66), Vos (GL), De Boer (GL), De Lange (OSF), Sent (PvdA), Postema (PvdA), Van Strien (PVV), Faber-van de Klashorst (PVV), Ester (CU), De Grave (VVD) (vice-voorzitter), Vac. (VVD), Bröcker (VVD) Kok (PVV)

X Noot
2

Kamerstukken I 2011/12, 32 362, A

Naar boven