32 317 JBZ-Raad

EN VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 24 maart 2015

De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad1 heeft op 24 februari 2015 het verslag van de informele JBZ-Raad van 29–30 januari 2015 besproken.2

Naar aanleiding hiervan heeft zij de toenmalige Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op 4 maart 2015 een aantal vragen gesteld.

De Staatssecretaris heeft op 24 maart 2015 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad, Van Dooren

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL / JBZ-RAAD

Aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

Den Haag, 4 maart 2015

De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad heeft op 24 februari 2015 het verslag van de informele JBZ-Raad van 29–30 januari 2015 besproken.3 De commissie heeft, naar aanleiding van de passage in het verslag over de lunchbespreking die in het teken stond van de beheersing van migratiestromen, de volgende vragen.

In de brief van de Minister van Defensie aan de Tweede Kamer van 3 februari 20154, die mede namens u is ondertekend, wordt gesteld dat de Frontex-operatie Triton in 2015 wordt voortgezet en dat, afhankelijk van de gevraagde bijdrage door Frontex, wordt bekeken of Defensie een bijdrage kan leveren. Op 19 februari 2015 heeft de Europese Commissie laten weten dat de Triton-operatie in elk geval tot het eind van 2015 zal worden voortgezet en dat de capaciteit zal worden uitgebreid als Italië daartoe verzoekt. Is de Nederlandse regering bereid om in dat geval haar bijdrage aan de Triton-operatie voortvarend en significant uit te breiden, om te voorkomen dat de reddingscapaciteit op de Middellandse Zee ontoereikend is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waaruit bestaat deze uitbreiding, aldus vraagt de commissie.

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad ontvangt graag het antwoord op bovenstaande vragen binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

Voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, G. ter Horst

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2015

De vaste commissie voor Immigratie & Asiel heeft mij per brief d.d. 4 maart 2015 gevraagd of Nederland bereid is om, als Italië daarom verzoekt, zijn bijdrage aan operatie Triton voortvarend en significant uit te breiden om te voorkomen dat de reddingscapaciteit op de Middellandse Zee ontoereikend is. In deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

Allereerst vind ik het van belang om te benadrukken dat de gezamenlijke Frontex-operatie Triton momenteel uitgevoerd wordt conform het mandaat van Frontex. Het mandaat van dit agentschap ziet primair op het ondersteunen van het grensmanagement van lidstaten. De operationele capaciteit van Triton moet daarom passen binnen deze doelstelling en gebaseerd zijn op de behoefte van het agentschap. Taken ten aanzien van opsporing en redding op zee vallen primair onder de verantwoordelijkheid van staten en niet van Frontex. Deze verantwoordelijkheid komt voort uit internationale regelgeving (SAR en SOLAS verdragen) waar ook de lidstaten aan gehouden zijn. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat internationale verplichtingen ten aanzien van redding op zee ook tijdens Frontex-operaties gelden. Bij noodsituaties kunnen schepen en vliegtuigen, die ingezet worden in Frontex-operaties, op verzoek van de verantwoordelijke autoriteiten in de lidstaten, deelnemen aan reddingsoperaties.

Nederland levert sinds de start van Triton op 1 november 2014 reeds een belangrijke bijdrage aan deze operatie. Binnen de mogelijkheden van de eigen capaciteit en op basis van de behoefte van Frontex draagt Nederland met experts en materieel, in het kader van gezamenlijke operaties, bij aan de bestrijding van illegale migratie en mensensmokkel. Naast personele inzet, heeft een Nederlandse patrouilleboot in december 2014 de Italiaanse maritieme grensbewaking ondersteund. Het Nederlandse kustwachtvliegtuig wordt ten behoeve van hetzelfde doel ingezet in april 2015 en zal patrouillevluchten uitvoeren ten zuiden van Italië. Dit komt ten goede aan de bestrijding van mensensmokkel en draagt bij aan veiligheid op zee omdat de autoriteiten een beter beeld krijgen van het operatiegebied. Frontex coördineert naast Triton nog een aantal andere operaties aan de buitengrenzen waar Nederland in 2015 personeel en materieel voor heeft aangeboden. Maritieme en landoperaties bij Bulgarije en Griekenland en de landoperatie op de grens van Hongarije en Servië zijn hier voorbeelden van.

Als Frontex hierom verzoekt, ben ik in beginsel bereid te overwegen of Nederland een grotere bijdrage zou moeten leveren aan de uitvoering van taken die vallen onder het mandaat van Frontex.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), G.J. de Graaf (VVD), Slagter-Roukema (SP), Franken (CDA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Huijbregt-Schiedon (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Strik (GL), De Vries (PvdA), Beckers (VVD), Beuving (PvdA), De Boer (GL), Faber-van de Klashorst (PVV) (vice-voorzitter),Th. de Graaf (D66), Ter Horst (PvdA) (voorzitter), De Lange (OSF), Lokin-Sassen (CDA), Popken (PVV), Reynaers (PVV), Scholten (D66), Schrijver (PvdA), Swagerman (VVD), Gerkens (SP)

X Noot
2

Eerste Kamer, vergaderjaar 2014–2015, 32 317, EJ.

X Noot
3

Eerste Kamer, vergaderjaar 2014–2015, 32 317, EJ.

X Noot
4

Tweede Kamer, vergaderjaar 2014–2015, 29 521, nr. 283.

Naar boven