32 317 JBZ-Raad

Nr. 198 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2013

Op 18 november jl. heeft U het kabinetsstandpunt inzake de Nederlandse visie op een toekomstig EU-JBZ beleidskader (post-Stockholm) ontvangen (Kamerstuk 32 317 nr. 196). Met de totstandkoming van een nieuw JBZ-meerjarenbeleidskader voor de periode vanaf 2015 in het vooruitzicht, ligt er een belangrijke kans voor Nederland om de JBZ-agenda voor de toekomst mee te bepalen.

In dit kader hebben Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Nederland, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden op 18 november 2013 in Den Haag overeenstemming bereikt over hun visie op algemene uitgangspunten voor het toekomstige EU-JBZ beleidskader van de Europese Unie op het terrein van Justitie en Binnenlandse Zaken. De visie is aangeboden aan de Europese Commissie en het voorzitterschap. Deze correspondentie bied ik U hierbij aan1.

De uitgangspunten zijn vanzelfsprekend ontleend aan het kabinetsstandpunt en aan de subsidiariteitsexercitie van het kabinet waarover eerder dit jaar met u van gedachten is gewisseld aan de hand van de brieven van 21 juni 2013 (Kamerstuk 33 551/22 112, F) en 30 augustus 2013 (Kamerstuk 22 112 nr. 1680).

Door middel van deze brief aan de Commissie en het voorzitterschap hopen deze lidstaten, waaronder Nederland, bij te dragen aan de gedachtewisseling tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten over het JBZ-meerjarenbeleidskader vanaf 2015. Deze gedachtewisseling zal de komende maanden voortgezet worden. Zoals benoemd in het kabinetsstandpunt zal de Europese Raad in juni 2014 een discussie voeren over de mogelijke inhoud van de strategische richtsnoeren van de wetgevende en operationele programmering in de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht.

Graag zijn wij bereid om hierover met Uw Kamer van gedachten te wisselen.

Mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven