Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 32279 nr. 180 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 32279 nr. 180 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 december 2019
Het actieprogramma Kansrijke Start loopt ruim een jaar. Met het actieprogramma wordt gestimuleerd dat partijen rondom de 1e 1.000 dagen van een kind lokaal de handen ineenslaan om meer kinderen een kansrijke start te bieden. In het actieprogramma is toegezegd om twee keer per jaar verantwoording af te leggen over de voortgang. In juni heb ik u de eerste voortgangsrapportage toegestuurd (Kamerstuk 32 279, nr. 177). Hierbij ontvangt u de tweede voortgangsrapportage van het actieprogramma.1
Indicatorenset om beweging te volgen
Deze tweede voortgangsrapportage biedt naast een beschrijving van de voortgang op de acties ook voor het eerst inzicht in de cijfers van de indicatorenset, die in de eerste voortgangsrapportage in juni was opgenomen. Deze indicatorenset is opgezet om de beweging te kunnen volgen die door de extra inzet op het thema Kansrijke Start al dan niet ontstaat.
Actieprogramma goed op gang gekomen
Voor de programmabrede- en procesindicatoren geldt dat recente cijfers worden gepresenteerd, namelijk de stand van zaken in het najaar van 2019. Deze cijfers zeggen dus iets over wat er is bereikt sinds de start van het actieprogramma. Het beeld hierbij is dat Kansrijke Start goed op gang lijkt te zijn gekomen. In totaal hebben ruim 160 gemeenten aangegeven aan de slag te gaan met het bouwen van een lokale coalitie Kansrijke Start (147 GIDS-gemeenten en 13 andere gemeenten). Hiermee bereiken we bijna 70% van de inwoners en baby’s van Nederland. Van alle GIDS-gemeenten hebben 40 gemeenten nu een werkende lokale coalitie (27%) en 117 gemeenten hebben een plan van aanpak Kansrijke Start of zijn hiermee gestart (78%). Daarnaast ligt de landelijke uitrol van het Nu Niet Zwanger programma op schema (63 gemeenten) en worden in het merendeel van de GIDS-gemeenten prenatale huisbezoeken aangeboden.
Startcijfers 2018 bekend
De uitkomstindicatoren betreffen de jaren 2017 of 2018, wat overeenkomt met het jaar vóórafgaand aan de start van het actieprogramma. Met deze indicatoren kan dus nog geen beweging geconstateerd worden sinds de start van het programma, van deze indicatoren zijn waar beschikbaar wel de cijfers voor de afgelopen jaren weergegeven.
Resultaten tot nu toe: landelijke ondersteuningsmaatregelen
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het uitvoeren van de landelijke ondersteuningsmaatregelen. Het stimuleringsprogramma dat gemeenten ondersteunt bij het opzetten van lokale (of regionale) coalities Kansrijke Start draait op volle toeren. Ook is er een menukaart met een overzicht van interventies voor gemeenten beschikbaar gekomen, is er een programmawebsite ontwikkeld en wordt er op korte termijn een campagne gelanceerd. Daarnaast krijgt de uitwerking van de drie actielijnen «voor, tijdens en na de zwangerschap» steeds meer vorm en resultaat. Ook vinden er vele activiteiten plaats op het gebied van kennisontwikkeling- en verspreiding en is de landelijke coalitie volop bezig met het uitdragen van het «eerste 1.000 dagen – verhaal».
Vergoeding langdurige anticonceptie
De Minister voor Medische Zorg en Sport past de subsidieregeling abortusklinieken aan, deze treedt op 1 januari 2020 in werking. In deze regeling is een tarief opgenomen voor de vergoeding van de plaatsing van langdurige anticonceptie in een abortuskliniek. Het tarief dat wordt gehanteerd voor de plaatsing van langdurige anticonceptie wordt gelijkgesteld aan de hoogte van het maximumtarief voor deze prestatie zoals beschreven in de Beleidsregel huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Het tarief wordt daarnaast verhoogd met 10% van de kosten van de meest gebruikte hormoonspiraal, zodat abortusklinieken de ruimte hebben om, indien zij dat nodig achten, (een deel van) de kosten van het langdurige anticonceptiemiddel voor een vrouw te vergoeden. Met deze maatregel hoop ik de drempel weg te nemen voor het gebruik van langdurige anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn zelf te zorgen voor langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje vanwege de specifieke omstandigheden waarin zij leven.
Vooruitblik: verschil maken voor kwetsbare ouders en professionals
Focus voor de komende periode is dat het voor kwetsbare (aanstaande) ouders écht merkbaar wordt dat de ondersteuning verbetert. En dat professionals in de geboorteketen beter kunnen inspelen op de behoeften van kwetsbare ouders. De randvoorwaarden vanuit de overheden en relevante organisaties staan of hier wordt nog hard aan gewerkt. De volgende stap is het daadwerkelijk verschil maken in de praktijk. Hierover zal ik u in de volgende voortgangsrapportages volgend jaar (juni en rond de jaarwisseling) verder informeren.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32279-180.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.