32 273
Aanpassing van de Waterschapswet in verband met het houden van waterschapsverkiezingen na het instellen van een waterschap

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld op 4 februari 2010

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

1. Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met instemming kennis genomen van deze wetswijziging. Deze leden vinden dat met deze wetswijziging wordt voorkomen dat burgers kort na elkaar naar de stembus moeten omdat een aantal waterschappen met elkaar wenst te fuseren. De leden van de CDA-fractie vinden dit een goed voorstel omdat het bijdraagt aan de geloofwaardigheid van het bestuur richting de kiezer, de bestuurlijke continuïteit en een vermindering van de bestuurlijke lasten.

De leden van de PvdA-fractie hebben met instemming kennis genomen van het wetsvoorstel.

De leden van de VVD-fractie hebben met genoegen kennis genomen van het wetsvoorstel en hopen dat dit wetsvoorstel tot een praktische oplossing zal leiden.

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel.

2. Datum van inwerkingtreding

De leden van de fracties van het CDA en de PvdA vragen wat de gewenste datum van inwerkingtreding is van het voorliggende wetsvoorstel. De leden van de PvdA-fractie memoreren het algemeen overleg Effecten wet Modernisering Waterschapsbestel van 1 december 2009 (kamerstuknummer 31 986-1), waarin gesproken is over de fusie van de twee Zeeuwse waterschappen, die per 1 januari 2011 als één waterschap verder zullen gaan. De regering heeft bij die gelegenheid toegezegd de verkiezingen in Zeeland in 2010 te laten plaatsvinden. De leden van de PvdA-fractie vragen of het de bedoeling is dat dit wetsvoorstel vóór die datum van fusie in werking treedt zodat in het nieuw te vormen waterschap niet al in 2012 weer verkiezingen worden gehouden.

3. Kieswet

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen in hoeverre de voorgestelde regeling voor de termijnen waarop verkiezingen moeten worden gehouden bij fusies van waterschappen, parallel loopt met regels ten aanzien van de termijnen bij gemeentelijke herindelingen, zoals geregeld in de Kieswet. Deze leden vragen dit mede in het licht van de reactie van de Kiesraad, die in overweging geeft om het niet mogelijk te maken dat er twee periodes van zes jaar achter elkaar vallen. De leden van de ChristenUnie-fractie vragen of het bij gemeentelijke herindelingen ook voorkomt dat er twee termijnen van zes jaar zijn.

De voorzitter van de commissie,

Jager

De adjunct-griffier van de commissie,

Jongepier


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Vendrik (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Jager (CDA), voorzitter, Koopmans (CDA), Mastwijk (CDA), Samsom (PvdA), Aptroot (VVD), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Eski (CDA), Ten Broeke (VVD), ondervoorzitter, Cramer (CU), Koppejan (CDA), Roemer (SP), Ouwehand (PvdD), Jansen (SP), Polderman (SP), De Rouwe (CDA), Tang (PvdA), Linhard (PvdA), Meeuwis (VVD) en De Mos (PVV).

Plv. leden: Van Gent (GL), Van der Vlies (SGP), Harbers (VVD), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Pieper (CDA), Atsma (CDA), Bilder (CDA), Vermeij (PvdA), De Krom (VVD), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Van Hijum (CDA), Verdonk (Verdonk), Anker (CU), Knops (CDA), Van Leeuwen (SP), Thieme (PvdD), Vacature (SP), Lempens (SP), Haverkamp (CDA), Waalkens (PvdA), Depla (PvdA), Neppérus (VVD) en Agema (PVV).

Naar boven