32 222 IV
Wijziging van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 december 2009

De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Van Beek

De griffier van de commissie,

De Gier

1

Kan het kabinet een actueel overzicht geven van de betalingsachterstanden van de BES-eilanden? In hoeverre zijn de achterstanden weggewerkt uit de jaren 2005, 2006 en 2007 uit de kredietfaciliteit van 20 miljoen euro?

Eind 2007 is NAf 75,9 miljoen op een bestemmingsrekening bij de Bank Nederlandse Antillen gestort om daaruit de betalingsachterstanden van de BES t/m 2005 te kunnen betalen wanneer aan de voorwaarden is voldaan. Hieruit is in juni 2009 voor NAf 17,6 miljoen aan achterstanden van Bonaire betaald. Voorts is hieruit in oktober 2009 NAf 400 duizend aan Saba betaald voor betalingsachterstanden.

Voor Bonaire is de schuldsanering in oktober opgeschort. Dit betekent dat NAf 31 miljoen aan achterstanden van Bonaire aan APNA vooralsnog niet zijn betaald. Als de politieke problemen met Bonaire worden opgelost kunnen deze alsnog worden betaald. Voor Sint Eustatius en Saba zijn over dezelfde periode achterstanden aan de APNA bekend van respectievelijk NAf 5,7 miljoen en NAf 6,1 miljoen. Het is de verwachting dat deze op korte termijn kunnen worden betaald. Welke eventuele verdere achterstanden er over deze periode nog meer zijn is op dit moment nog niet bekend.

In juni 2008 is toegezegd dat Nederland ook de betalingsachterstanden van de BES over 2006 en 2007 voor maximaal NAf 50 miljoen zal saneren. Hiervoor is de in de vraag genoemde kredietfaciliteit bedoeld. Naar alle waarschijnlijkheid kan daaruit in december 2009 reeds NAf 570 duizend aan achterstanden van Saba worden betaald. Voorts is bekend dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba over deze periode respectievelijk NAf 18 miljoen, NAf 1,4 miljoen en NAf 3,2 miljoen aan achterstanden aan de APNA hebben. Ook hiervoor geldt dat deze achterstanden van Sint Eustatius en Saba naar verwachting op korte termijn kunnen worden betaald. Voor Bonaire geldt ook hier dat de sanering voorlopig is opgeschort. Welke eventuele verdere achterstanden er zijn over deze periode is op dit moment ook nog niet bekend.

2

Hoe kan worden verklaard dat de uitgaven van de kustwacht 5.4 miljoen euro lager uitvallen?

In de najaarsnota is op basis van de op dat moment beschikbare informatie een prognose gegeven over de te verwachten stand aan uitgaven voor de Kustwacht.

De onderrealisatie van de Kustwacht wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere uitgaven voor de luchtverkenningscapaciteit en een aantal doorschuivende investeringen, zoals het dataverwerkingssysteem, de modificatie van de Super-RHIB’s, de bouw van botenliften en de bijboten van de cutters van de Kustwacht naar 2010.

3

Hoeveel belastingaanslagen staan nog open over de afgelopen drie jaren?

Naar aanleiding van eerdere Kamervragen (kamerstukken II 2009–2010, 31 568, nr. 42) is aangegeven dat dit de verantwoordelijkheid is van de minister van Financiën van de Nederlandse Antillen. De minister van Financiën van de Nederlandse Antillen is verzocht om informatie, zodat de Kamer geïnformeerd kan worden over de bereikte resultaten. Naar verwachting zal de Kamer hierover op zeer korte termijn worden geïnformeerd en zal de verstrekte informatie ook een antwoord op deze vraag bevatten.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), Voorzitter Van Gent (GL), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Blok (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Remkes (VVD), Van Bochove (CDA), Van Velzen (SP), Sterk (CDA), Leerdam (PvdA), Ondervoorzitter Van Hijum (CDA), Griffith (VVD), Boelhouwer (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Ortega-Martijn (CU), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Gill’ard (PvdA), Lempens (SP), Ouwehand (PvdD), Kuiken (PvdA), Van Toorenburg (CDA) en De Rouwe (CDA).

Plv. leden: Ten Broeke (VVD), Halsema (GL), Van Leeuwen (SP), Van der Vlies (SGP), Zijlstra (VVD), Wolbert (PvdA), Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Poppe (SP), Vacature (CDA), Blom (PvdA), Vacature (CDA), Van Miltenburg (VVD), Spekman (PvdA), Vacature (CDA), Voordewind (CU), Graus (PVV), Koşer Kaya (D66), Vacature (SP), Bouchibti (PvdA), Van Dijk (SP), Thieme (PvdD), Kalma (PvdA), Van Vroonhoven-Kok (CDA) en Vacature (CDA).

Naar boven