Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 32123-VI nr. 78 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | 32123-VI nr. 78 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 december 2009
Hierbij informeer ik u, mede namens de staatssecretaris van Justitie, over de wijze waarop wij voornemens zijn gevolg te geven aan de moties die uw Kamer heeft aangenomen bij de behandeling van de Justitiebegroting 2010.
Aangenomen moties Justitiebegroting 2010
Motie Azough (GL) en Gerkens (SP) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 28)
Dictum: verzoekt de regering de slachtoffer-dadergesprekken nadrukkelijker onder de aandacht te brengen in het gevangeniswezen en bij de reclasseringsorganisaties, zodat het aantal slachtoffer-dadergesprekken kan worden verhoogd en de Kamer daarover te berichten.
De motie om de slachtoffer-dadergesprekken nadrukkelijker onder de aandacht te brengen in het gevangeniswezen en bij de reclasseringsorganisaties sluit aan bij mijn huidig beleid om slachtoffer-dadergesprekken te stimuleren. Slachtoffer in Beeld, de organisatie in Nederland voor slachtoffer-dadergesprekken, organiseert en begeleidt sinds 2006 gesprekken tussen slachtoffers en minderjarige daders. Vanaf 1 januari 2009 vinden ook gesprekken tussen slachtoffers en volwassen daders plaats. Daarmee is de doelgroep reeds uitgebreid. Om de doelgroep beter te bereiken zet Slachtoffer in Beeld in 2010 extra voorlichting en communicatie activiteiten in, ook in relatie tot de reclasseringorganisaties en de penitentiaire inrichtingen. Voorts zal een evaluatie van de slachtoffer-dadergesprekken volgen. Deze zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar gereed zijn. Ik zal u dan verder berichten over deze motie.
Motie Gerkens (SP) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 29)
Dictum:
verzoekt de regering de kring van personen aan wie het spreekrecht voor slachtoffers toekomt uit te breiden met de wettelijke vertegenwoordigers van slachtoffers.
De motie om de kring van personen aan wie het spreekrecht voor slachtoffers toekomt uit te breiden vind ik een aansprekend initiatief. Op dit moment vindt een evaluatie van het spreekrecht plaats. Uit het onderzoek zal blijken welke knelpunten bij de uitoefening van het spreekrecht door slachtoffers en nabestaanden worden ervaren. Aan de hand van het rapport van deze evaluatie zal ik bezien in hoeverre aanpassingen van de bepalingen in de wet noodzakelijk zijn. Het verzoek om de kring van personen uit te breiden met de wettelijke vertegenwoordigers van slachtoffers zal daarbij met sympathie worden betrokken. De evaluatie is naar verwachting medio 2010 gereed. Ik zal u dan verder berichten over deze motie.
Motie Van der Staaij (SGP) en Haersma Buma (CDA) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 36)
verzoekt de regering te onderzoeken op welke wijze gefinancierde rechtsbijstand kan worden gerealiseerd via aanbesteding bij rechtsbijstandverleners, waarbij de kwaliteit van de rechtsbijstand gehandhaafd wordt.
Het gevraagde onderzoek is ter hand genomen. Binnen het rechtsbestel wordt momenteel ervaring opgedaan met het aanbesteden van tolk- en vertaaldiensten. Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft ervaring met de aanbesteding van ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders. Verder kent het Verenigd Koninkrijk sinds enige jaren een systeem van aanbesteding met van gesubsidieerde advocatendiensten. Deze ervaringen worden bestudeerd. Mede op basis van die bevindingen zal de Tweede Kamer medio mei 2010 worden geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanbesteding bij de gesubsidieerde rechtsbijstand.
Motie Teeven (VVD) en Van Velzen (SP) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 37)
Dictum:
verzoekt de regering er zorg voor te dragen dat vluchtgevaarlijke criminelen nooit verlof krijgen, in ieder geval niet zonder bewaking en beveiliging.
Wij zien deze motie als ondersteuning van ons beleid. Op grond van artikel 4 van de Regeling Tijdelijk verlaten van de inrichting wordt verlof geweigerd in het geval van ernstig vermoeden dat de gedetineerde zal proberen zich aan detentie te onttrekken. Alleen in uitzonderlijke gevallen komen gedetineerden bij wie het vermoeden bestaat dat zij vluchtgevaarlijk zijn, in aanmerking voor verlof. Dit vindt dan altijd onder begeleiding/bewaking plaatst.
Motie Teeven (VVD) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 40)
Dictum:
verzoekt de regering er zorg voor te dragen dat ambtenaren belast met de handhaving van verkeersvoorschriften zich (blijvend) bewust zijn van deze voorbeeldfunctie in de samenleving; verzoekt de regering de Kamer te informeren over de wijze waarop dit onder de aandacht van de ambtenaren is gebracht.
Het Bureau Integriteit en Veiligheid van het KLPD heeft een disciplinair onderzoek ingesteld naar het gedrag van politiemedewerkers. Naar aanleiding van hiervan zijn diverse maatregelen getroffen. De ambtenaren hebben een bekeuring gekregen voor hun vertoonde gedrag, conform normaal geldende norm ingevolge de Wet Mulder.
Hiernaast beraadt de Korpschef van de KLPD zich thans op aanvullende disciplinaire maatregelen. Naast deze maatregelen heeft de KLPD nog een aantal extra maatregelen getroffen. Alle voertuigen van de radarwaarnemers zijn inmiddels voorzien van een begrenzer. De voertuigen zullen in de toekomst ook worden voorzien van een zogenaamde «black box». Voorts wordt de frequentie van de rij-instructie van medewerkers verhoogd. Integer rijgedrag zal tijdens deze instructie extra aandacht krijgen.
Motie Azough (GL) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 54)
Dictum:
verzoekt de regering om op korte termijn te voorzien in een plan van aanpak waarmee verdere professionalisering van een consistent communicatiebeleid van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht kan worden gestimuleerd en de Kamer daarover te berichten.
Met de Raad voor de rechtspraak wordt overlegd hoe het percentage Promis zaken kan worden verhoogd. De Tweede Kamer wordt in de eerste helft van 2010 geïnformeerd over de stand van zaken bij de motiveringsverbetering van strafvonnissen.
Motie Azough (GL) en Gerkens (SP) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 55)
Dictum:
Verzoekt de regering om te onderzoeken of het huidige consumentenrecht nog wel voldoende bescherming biedt en of verbeteringen wenselijk zijn en de Kamer daarover te berichten.
De Tweede Kamer ontvangt naar alle waarschijnlijkheid in januari a.s. de kabinetsreactie op het SER-advies over dit richtlijnvoorstel, waarbij ook zal worden ingegaan op de laatste stand van zaken in de EU-onderhandelingen. Ten slotte heeft de EU-Commissaris voor consumentenbeleid, mevrouw Kuneva, recent aangekondigd dat nog in 2009 een onderzoek zal beginnen naar consumentenbescherming in een digitale omgeving. Over de uitkomsten daarvan wordt de Tweede Kamer separaat bericht.)
Motie Azough (GL) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 56)
Dictum:
verzoekt de regering om te onderzoeken hoe groepen consumenten met dezelfde ervaringen collectieve schadevergoedingsacties onder huidig recht kunnen ondernemen en hoe deze schadevergoedingsmogelijkheden te verbeteren zijn en de Kamer hierover te informeren.
Het lopende onderzoek naar het verhaal van zogenaamde strooischade is nagenoeg afgerond. Dit onderzoek brengt, overeenkomstig de wens van de motie, in kaart wat de bestaande mogelijkheden voor collectief schadeverhaal zijn en hoe deze kunnen worden verbeterd. De resultaten worden begin 2010 aan de Tweede Kamer aangeboden. Verder zijn nog voor 2009 nadere Commissie-initiatieven aangekondigd over de verbetering van de mogelijkheden van consumentenorganisaties om gezamenlijke schadevorderingen in te stellen. De Tweede Kamer zal hierover op de gebruikelijke wijze worden bericht.
Motie Azough (GL) (TK vergaderjaar 2009–2010, 32 123 VI, nr. 56)
Dictum:
verzoekt de regering om het wetsvoorstel Lesbische Ouderschap een veel hogere prioriteit te geven.
De motie wordt uitgevoerd. Aan het wetsvoorstel lesbisch ouderschap wordt een hoge prioriteit gegeven. Een eerste concept is gereed en zal met de betrokken bewindslieden worden besproken. Het streven is het wetsvoorstel voor het einde van 2009 in consultatie te geven.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-VI-78.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.