31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1020 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2022

Hierbij ontvangt u de rapportage met de resultaten van het Draagvlakonderzoek Luchtvaart dat in 2022 is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door onderzoeksbureau Motivaction. Sinds 2018 wordt dit kwantitatieve onderzoek naar het draagvlak voor luchtvaart onder het Nederlandse publiek uitgevoerd.

Het onderzoek geeft onder andere inzicht in (trends in) het draagvlak voor luchtvaart in Nederland en voor mogelijke beleidsmaatregelen. Daarnaast wordt onderzocht wat het huidige vlieggedrag van Nederlanders is en hun houding ten aanzien van toekomstig vlieggedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders positief staat tegenover luchtvaart. Ten opzichte van 2021 is dit aandeel enigszins afgenomen (van 79% naar 71%). Ook blijft het draagvlak voor verduurzaming groot. Net als voorgaande jaren vinden ondervraagden dat er prioriteit moet worden gegeven aan veiligheid, natuur en milieu en landschap.

Tevens blijkt uit het onderzoek dat het aantal voorstanders van krimp van de luchtvaart toeneemt ten opzichte van voorgaande jaren. Belangrijke redenen die hiervoor gegeven worden zijn milieuvervuiling en geluidsoverlast. De voorstanders van groei geven met name het economische belang van luchtvaart aan als reden. Daarnaast is het draagvlak om boven stedelijk gebied te vliegen (en daarmee natuur te ontzien) gegroeid ten opzichte van het draagvlak om boven natuurgebieden te vliegen (en daarmee stedelijk gebied te ontzien).

Er is groeiende steun is voor verplaatsing van vluchten naar regionale luchthavens. Er is tevens groeiende steun voor het aantrekkelijker maken van de trein voor korte vliegafstanden.

In de rapportage treft u alle onderzoeksresultaten. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij het opstellen en uitwerken van luchtvaartbeleid.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven