Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 31815 nr. 3 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 31815 nr. 3 |
Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt (artikel 25a, vierde lid, onderdeel b, van de Wet op de Raad van State).Dit voorstel betreft de samenvoeging van de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum, inhoudende de kernen Meerlo, Swolgen en Tienray. Tevens voorziet dit voorstel in een grenswijziging van de gemeente Venray door toevoeging van het andere deel van de gemeente Meerlo-Wanssum, inhoudende de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck. Bij het bepalen van het grensbeloop van de splitsing zijn de historische grenzen van de kernen als uitgangspunt genomen.
Met dit voorstel wordt het herindelingsadvies ongewijzigd overgenomen. Het herindelingsadvies past goed binnen de uitgangspunten van het Beleidskader gemeentelijke herindeling en de afspraken in het coalitieakkoord. Het herindelingsadvies en de zienswijze van gedeputeerde staten van de provincie Limburg zijn als bijlage bij deze memorie van toelichting opgenomen.
2. Voorgeschiedenis en totstandkoming herindelingsadvies
De gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum, Meerlo-Wanssum en Venray liggen in de regio Noord-Limburg. Sinds 2001 onderzoekt de provincie Limburg periodiek de bestuurskracht van Limburgse gemeenten. In 2005–2007 vond een tweede bestuurskrachtmonitor plaats voor de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, uitgevoerd door een onafhankelijke visitatiecommissie. De bestuurskrachtmonitoren 2007 voor de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray leverden voor deze gemeenten het algemene beeld op dat de bestuurskracht op operationeel niveau voldoet maar op strategisch en regionaal niveau versterking behoeft.
Op basis van deze uitkomsten hebben gedeputeerde staten als standpunt ingenomen dat samenvoeging van een aantal gemeenten in de regio Noord-Limburg – waaronder de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray – wenselijk is om de lokale bestuurskracht duurzaam te versterken. Tevens moet de opschaling leiden tot versterking van de regionale bestuurskracht, vermindering van bestuurlijke drukte en evenwichtigere bestuurlijke verhoudingen in de regio Noord-Limburg. Doelstelling van de provincie is versterking van de regionale centrumfunctie van de gemeente Venlo met daaromheen min of meer vier gelijkwaardige gemeenten van circa 40 000 inwoners. Op grond hiervan hebben gedeputeerde staten aan de Noord-Limburgse gemeenten opdracht gegeven te komen met voorstellen die van onderop tot stand zijn gekomen. Dit heeft ondermeer geresulteerd in het herindelingsadvies van de vier betrokken gemeenten.
Naar aanleiding van de bestuurskrachtmonitoren 2007 en het standpunt van de provincie zijn in de betrokken gemeenten verschillende stappen gezet waarbij de consequenties van samenwerking en samenvoeging in beeld zijn gebracht. Ook in regionaal verband is door de betrokken gemeenten en de provincie van gedachte gewisseld over de wijze waarop de bestuurskracht in de regio kan worden versterkt en is de stand van zaken met betrekking tot samenwerking en herindeling besproken.
2.2 Totstandkoming herindelingsadvies
Het proces van oriëntatie op samenvoeging met omliggende gemeenten heeft uiteindelijk geleid tot een gezamenlijke visie van de betrokken gemeenten in het herindelingsadvies. Het advies is als volgt in chronologische zin tot stand gekomen.
De gemeenteraad van Venray heeft zich als eerste op 12 februari 2008 unaniem uitgesproken voor het standpunt dat de gemeente Meerlo-Wanssum de «natuurlijke fusiepartner» is voor de gemeente Venray.
Het gemeentebestuur van Sevenum heeft op basis van de uitkomsten van de bestuurskrachtmonitor 2007 geen aanleiding gezien om eigenstandig de zelfstandigheid van de gemeente ter discussie te stellen. Om het maatschappelijke draagvlak onder de inwoners te toetsen, heeft de gemeenteraad op 14 januari 2008 besloten tot het houden van een raadgevend referendum over de zelfstandigheid van de gemeente. De uitkomst van het referendum, met een opkomst van boven de 60%, gaf aan dat de meerderheid (ruim 59%) van de kiesgerechtigden niet opteerde voor de zelfstandigheid van Sevenum. Daarop heeft de gemeenteraad van Sevenum op 31 maart 2008 unaniem besloten de uitslag van het referendum te volgen en ook in te stemmen met een fusietraject en daartoe, in eerste aanleg, verkennende gesprekken te voeren met het gemeentebestuur van Horst aan de Maas. Het overleg heeft uiteindelijk geresulteerd in het gezamenlijke inzicht dat de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum het beste met elkaar kunnen worden samengevoegd.
In de aanloop naar de besluitvorming door de gemeenteraad van Meerlo-Wanssum zijn er op 1 en 2 april 2008 burgeravonden georganiseerd waar is komen vast te staan dat er in het zuidelijk deel van deze gemeente (de kernen Meerlo, Swolgen en Tienray) groot draagvlak was voor aansluiting bij de gemeente Horst aan de Maas en in het noordelijk deel (de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck) voor aansluiting bij de gemeente Venray. Deze constatering heeft tot gevolg gehad dat het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Meerlo-Wanssum, Horst aan de Maas en Venray gezamenlijk tot de conclusie zijn gekomen dat de beste oplossing is een splitsing van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum, waarbij de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck samengaan met de gemeente Venray en de kernen Meerlo, Swolgen en Tienray worden samengevoegd met de gemeente Horst aan de Maas. Op 21 april 2008 heeft de gemeenteraad van Meerlo-Sevenum unaniem ingestemd met deze conclusie.
Als laatste van de betrokken gemeenten heeft de gemeenteraad van Horst aan de Maas zich op 22 april 2008 unaniem uitgesproken voor samenvoeging met de gemeente Sevenum en de van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum af te splitsen kernen Meerlo, Swolgen en Tienray.
Op 26 mei 2008 hebben de gemeenteraden het gezamenlijke herindelingsontwerp vastgesteld. Op het herindelingsontwerp zijn bij de betrokken gemeenten geen zienswijzen ingediend.
Het herindelingsadvies is op 4 en 5 augustus 2008 vastgesteld door de gemeenteraden van de betrokken gemeenten. Gedeputeerde staten van de provincie Limburg hebben het herindelingsadvies voorzien van een positieve zienswijze die op 19 augustus 2008 is verzonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In het herindelingsadvies is op één onderdeel een wijziging doorgevoerd ten opzichte van het herindelingsontwerp wat betreft de positie van de gemeente Venray. In het herindelingsontwerp wordt, gelet op het dictum van het raadsbesluit van de gemeente Meerlo-Wanssum van 21 april 2008, uitgegaan van de instelling van twee nieuwe gemeenten. Dit met als gevolg dat de gemeente Venray zou moeten worden opgeheven in verband met de beoogde samenvoeging met de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck.
Op verzoek van de gemeente Venray hebben de betrokken gemeenten zich uitgesproken tegen het opheffen van de gemeente Venray. In plaats daarvan wordt voorgesteld om te komen tot een toevoeging aan de gemeente Venray van de van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum af te splitsten kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck. Het betreft hier een wijziging van de gemeentelijke indeling in de vorm van een grenswijziging, zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b, van de Wet algemene regels herindeling. Aan deze herindelingsvariant liggen procesmatige, personele en organisatorische overwegingen ten grondslag. Het heeft geen inhoudelijke gevolgen voor de inwoners van de betrokken gemeenten, omdat materieel het beoogde eindresultaat hetzelfde blijft. Voor de medewerkers van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum die na de herindeling overgaan naar Venray, heeft het college van Venray een baangarantie afgegeven.
Gedeputeerde staten geven in hun zienswijze aan van deze herindelingsvariant geen verdere nadelige effecten te voorzien voor de te doorlopen fusieprocessen en tevens geen bezwaren te zien in het kader van het financieel toezicht op de gemeente Venray.
In het voorstel kunnen drie onderdelen worden onderscheiden. Allereerst is sprake van opheffing van de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Sevenum. Vervolgens vindt de instelling plaats van een nieuwe gemeente die ontstaat uit de samenvoeging van de huidige gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum en de kernen Meerlo, Swolgen en Tienray van de gemeente Meerlo-Wanssum. Ten slotte voorziet dit voorstel in een grenswijziging van de gemeente Venray door toevoeging van de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck die van de gemeente Meerlo-Wanssum worden afgespitst.
De nieuwe gemeente heeft voorlopig de werknaam Horst aan de Maas. Hierbij kan worden aangetekend dat gemeenten op grond van artikel 158 van de Gemeentewet de bevoegdheid hebben hun naam te wijzigen. De naam van de gemeente Venray zal met de toevoeging van de kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck ongewijzigd blijven.
5. Toets aan beleidskader gemeentelijke herindeling en coalitieakkoord
Het kabinet hanteert voor gemeentelijke herindelingen het beleidskader gemeentelijke herindeling (Kamerstukken II, 2002/03, 28 750, nr. 1). Daarnaast vormen de afspraken uit het coalitieakkoord een belangrijk toetsingskader voor de gevoerde Arhi-procedure. In het coalitieakkoord is afgesproken dat gemeentelijke herindeling plaatsvindt indien daarvoor voldoende lokaal draagvlak bestaat. De verantwoordelijkheid voor de toetsing daarvan berust bij het provinciebestuur; de wetgever toetst de voorstellen in principe uitsluitend op het gevolgde proces. Dit voorstel voldoet aan de eisen die daaraan vanuit het beleidskader gemeentelijke herindeling en het coalitieakkoord gesteld mogen worden. Dit wordt hieronder nader toegelicht.
Bij draagvlak wordt uitgegaan van het bestuurlijke draagvlak in de betrokken gemeenteraden. De gemeenteraden hebben unaniem ingestemd met het herindelingsontwerp en het herindelingsadvies. Dit duidt op een zeer breed bestuurlijk draagvlak. Gedeputeerde staten hebben een positieve zienswijze gegeven op het herindelingsadvies.
Als het gaat om draagvlak voor dit voorstel onder de inwoners van de betrokken gemeenten, constateert het kabinet het volgende.
Er zijn er op het herindelingsontwerp bij de betrokken gemeenten geen zienswijzen ingediend. Verder is een gegeven dat in de gemeente Sevenum een meerderheid van de kiesgerechtigden zich in een raadgevend referendum heeft uitgesproken tegen het zelfstandig laten voortbestaan van deze gemeente. De gemeenteraad van Sevenum heeft vervolgens op basis van een eigen afweging besloten de uitslag van het referendum te volgen. Tot slot kan nog worden gewezen op het feit dat de voorgestelde wijze van splitsing van de gemeente Meerlo-Wanssum mede het resultaat is van de twee burgeravonden die in deze gemeente zijn gehouden.
Het kabinet trekt hieruit de conclusie dat er naast een zeer breed bestuurlijk draagvlak ook sprake is van ruim maatschappelijk draagvlak voor dit voorstel onder de inwoners van de betrokken gemeenten.
Er is, tot besluit, ook sprake van regionaal bestuurlijk draagvlak voor dit voorstel, zo blijkt uit de positieve steunbetuigingen door de gemeenten Venlo, Arcen en Velden, Maasbree en Beesel alsook van de Stuurgroep Peel en Maas met betrekking tot het herindelingsontwerp.
Met dit voorstel ontstaan twee robuuste en gelijkwaardige plattelandsgemeenten van elk meer dan 40 000 inwoners met een krachtig bestuur en een stevige ambtelijke organisatie. Beide gemeenten zullen beter in staat zijn de lokale opgaven op te pakken en hun wettelijke en ondersteunende taken uit te voeren. Twee gemeenten ook, die bereid zijn actief en intensief met elkaar en binnen de regio Noord-Limburg samen te werken en hun eigen rol en verantwoordelijkheid voor de regionale opgaven kunnen oppakken. Met dit voorstel wordt naast vergroting van de individuele bestuurskracht tevens beoogd de randvoorwaarden te scheppen voor een versterking van de regionale bestuurskracht van beide gemeenten.
5.3.1 Nieuw te vormen gemeente
Met de gemeentelijke samenvoeging wordt een nieuwe gemeente gevormd van ruim 40 000 inwoners (de gegevens zijn per 1 januari 2008) die bestaat uit 16 kernen. De huidige gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en Meerlo-Wanssum zijn plattelandsgemeenten met meerdere kernen, waarbij sprake is van een actief verenigingsleven en goed werkende dorpsradenstructuur. Het dorpsradenbeleid van de drie gemeenten vertoont veel overeenkomsten. Behoud van de eigen identiteit en versterking van de vitaliteit van de kernen zijn daarbij de uitgangspunten. Met het vormen van de nieuwe gemeente kunnen door bundeling van ervaring deze doelstellingen in onderlinge samenhang nog beter worden gerealiseerd.
Het gebied van de drie gemeenten wordt gekenmerkt door veel agrarisch- en natuurgebied. De agrarische sector, toerisme en recreatie, en kleinschalige industrie zijn de belangrijkste economische dragers. De belangrijkste opgaven die de gemeenten met elkaar delen zijn: behoud en versterking van de leefbaarheid van de kernen, versterking van de agrarische en recreatief-toeristische sector en de beveiliging tegen overstromingen van de Maas.
Bij het bepalen van de mate van interne samenhang verdient de voorgestelde splitsing van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum bijzondere aandacht. De beoogde splitsing stoelt in belangrijke mate op een vastgesteld verschil in maatschappelijke oriëntatie van de inwoners van de onderscheidenlijke kernen op de gemeente Venray respectievelijk de gemeente Horst aan de Maas. De inwoners van de kernen Meerlo, Swolgen en Tienray alsook van de gemeente Sevenum zijn voor een belangrijk deel op de gemeente Horst aan de Maas georiënteerd als het gaat om voortgezet onderwijsvoorzieningen. Ook wat betreft de mogelijkheden van kleinschalige verblijfsrecreatie en het verbinden van toerisme met de agrarische sector passen de drie kernen goed bij de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum.
De drie gemeenten werken op veel beleidsterreinen al lang samen. De meest vergaande vorm van samenwerking vindt plaats tussen de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum op basis van het op 10 juli 2007 gesloten Pact van America dat tot doel heeft de samenwerking tussen beide gemeenten te intensiveren en gezamenlijk gedragen standpunten en belangen te behartigen binnen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Voor de nieuw te vormen gemeente zullen de betrokken gemeenten een gemeenschappelijke visie opstellen die door betreffende gemeenteraden zullen worden vastgesteld.
Gelet op de sterke overeenkomsten in sociale en economische kenmerken, maar zeker niet in het minst op grond van de gemeenschappelijke opgaven, is het kabinet van mening dat de nieuw te vormen gemeente meer dan voldoende interne samenhang zal hebben. Door het bundelen van krachten zal de nieuwe gemeente in staat worden gesteld de gemeenschappelijke speerpunten te realiseren die tevens een versterkte bijdrage kunnen leveren aan het verwezenlijken van de opgaven binnen de regio Noord-Limburg.
5.3.2 Uitbreiding gemeente Venray
Met de beoogde uitbreiding van de gemeente Venray zal het inwonertal van deze gemeente toenemen van 39 000 naar ruim 42 000 inwoners (de gegevens zijn per 1 januari 2008). De huidige gemeente Venray heeft 11 kernen met een goed functionerende dorpsradenstructuur. De dorpsraden zijn een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente Venray die uitgaat van het concept van gebiedsgericht werken met nadruk op de eigen identiteit en leefbaarheid van de kernen. De kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck kunnen daarvan profiteren wat een goede basis biedt voor het integratieproces, waarbij tevens de eigen identiteit behouden kan blijven. Op basis van een inventarisatie van speerpunten is gebleken dat de drie kernen zeer goed passen binnen het beleid van Venray.
De uitbreiding van de gemeente Venray maakt het mogelijk om haar economische structuur te versterken en te verbreden op basis van de ontwikkeling van het «Nieuwe Wanssum» – een samenhangende aanpak van de haven, bedrijventerreinen, infrastructuur en wonen – en het project «gebiedsontwikkeling Oude Maasarm Ooijen-Wanssum», dat is gericht op hoogwaterbescherming, delfstoffenwinning en natuuren landschapsontwikkeling. De kernen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck bieden op het gebied van toerisme en recreatie een kwaliteitsimpuls en een verbreding van de economische structuur van Venray.
Op verschillende terreinen werken de gemeenten Venray en Meerlo-Wanssum al intensief samen, zoals brandweerzorg, milieu, afvalinzameling, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet werk en bijstand, personeel en organisatie, beroep en bezwaar, integrale handhaving en regionale woonvisie. Van meer recente datum is de samenwerking bij de reconstructie van het buitengebied door middel van een gezamenlijk gebiedsbureau en de gebiedscommissie Venray/Meerlo-Wanssum.
Bij de beoordeling van een gemeentelijke toevoeging moet naar het oordeel van het kabinet sprake zijn van een duidelijke meerwaarde voor alle betrokkenen wat tevens duidt op de aanwezigheid van voldoende interne samenhang. Dat is volgens het kabinet het geval als het gaat om verbreding en versterking van de economische structuur van de gemeente Venray als geheel. Ook op het gebied van toerisme, recreatie en natuur- en landschapsontwikkeling is sprake van nieuwe mogelijkheden en kansen. Voor de inwoners van de bedoelde kernen biedt de bestaande dorpsradenstructuur en de gebiedsgerichte benadering van de gemeente Venray een goede basis om zich, met behoud van eigen identiteit, ook verbonden te gaan voelen met de Venrayse gemeenschap.
5.4 Regionale samenhang en evenwicht
Dit voorstel sluit goed aan bij de doelstelling van de provincie om in de regio Noord-Limburg te komen tot een zogeheten vijf gemeenten model, bestaande uit één grote centrumstad met meer dan 100 000 inwoners – de gemeente Venlo – met daaromheen vier min of meer gelijkwaardige gemeenten met circa 40 000 inwoners. Zo ontstaat er minder bestuurlijke drukte en is er een betere balans tussen de Noord-Limburgse gemeenten. Er is geen sprake van restproblematiek.
Gelet op de opgaven in de regio Noord-Limburg, die zijn opgenomen in de Strategische agenda Regio Venlo 2007, is versterking van de regionale bestuurskracht nodig en kunnen pas dan economische, ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke functies eenduidiger worden verdeeld. Deze herindeling schept zodoende de randvoorwaarden voor complementair bestuur en minder onderlinge concurrentie.
Bij de voorbereiding van het herindelingsadvies hebben gedeputeerde staten voor de vier betrokken gemeenten een financieel verdiepingsonderzoek uitgevoerd. Op basis van het onderzoek van de begrotingen 2008, is de provincie tot het oordeel gekomen dat de financiën van de gemeenten Venray, Horst aan de Maas, Sevenum en Meerlo-Wanssum goed op orde zijn. De huidige financiële posities bieden een degelijke financiële basis voor de nieuw te vormen gemeente en voor de uitbreiding van de gemeente Venray.
De algemene uitkering aan de nieuw te vormen gemeente zal volgens de meest recente inzichten circa € 31,3 miljoen bedragen voor het uitkeringsjaar 2008. Naar de meest recente inzichten voor het uitkeringsjaar 2008 ontvangt de gemeente Horst aan de Maas voor herindeling circa € 23,1 en de gemeente Sevenum circa € 5,7 miljoen. De algemene uitkering aan de uitgebreide gemeente Venray zal volgens de meest recente inzichten circa € 36,2 miljoen bedragen. In de huidige situatie krijgt de gemeente Venray, op basis van de meest recente inzichten, in het uitkeringsjaar 2008 circa € 33,9 miljoen.
De berekening is gebaseerd op een aantal aannames in verband met de splitsing van de gemeente Meerlo-Wanssum en kent daardoor meer onzekerheid dan berekeningen van de algemene uitkering die worden gemaakt voor herindelingen waarbij geen sprake is van gemeentelijke splitsing en grenswijzigingen.
De algemene uitkering van zowel de nieuw te vormen gemeente als de uitgebreide gemeente Venray zal iets lager uitkomen dan de som van de algemene uitkering van de betrokken gemeenten inclusief de onderscheidenlijke delen van de gemeente Meerlo-Wanssum die bij deze herindelingen betrokken zijn. Dit wordt veroorzaakt door de vaste bedragen en de maatstaven «schaalfactoren sociale dienst». Een deel van deze structurele verlaging kan worden opgevangen door de per saldo te verwachten vermindering van de bestuurskosten (minder raadsleden, burgemeesters, wethouders en secretarissen). Voor het overige zullen de nieuw te vormen gemeente en de uitgebreide gemeente Venray dit nadeel kunnen afdekken door het realiseren van synergievoordelen.
De uitgebreide gemeente Venray zal bij herindeling per 1 januari 2010 een uitkering ontvangen op grond van de maatstaf herindeling van circa € 2,9 miljoen. Bij deze berekening is de gemeente Meerlo-Wanssum betrokken alsof er geen sprake is van splitsing van deze gemeente. Dit omdat de gemeente Venray op grond van dit voorstel wordt aangewezen als de algemene rechtsopvolger van de gemeente Meerlo-Wanssum en aldus de bijdrage op grond van de maatstaf herindeling aan de gemeente Venray is toegerekend.
De nieuwe te vormen gemeente zal bij herindeling per 1 januari 2010 een uitkering ontvangen op grond van de maatstaf herindeling van circa € 2,9 miljoen. Bij deze berekening is het betrokken deel van de huidige gemeente Meerlo-Wanssum buiten beschouwing gelaten.
De werking van de maatstaf herindeling is net als van de overige maatstaven in het gemeentefonds globaal. Voor de gemeenten die betrokken zijn bij de splitsing van de gemeente Meerlo-Wanssum zal de herindeling in financieel opzicht zowel plussen als minnen opleveren ten opzichte van de huidige situatie. De maatstaf herindeling in het gemeentefonds vormt er hier één van. Overleg tussen de betrokken gemeenten, kan hiervoor het beste een oplossing leveren.
De bedragen worden gespreid over de eerste vier jaren na de herindeling betaald, waarbij in het eerste jaar 40% en in de drie volgende jaren telkens 20% tot betaling komt.
De gemeentelijke samenvoeging en de grenswijziging van de gemeente Venray zullen naar het streven van het kabinet per 1 januari 2010 effectief kunnen worden. Deze datum is gelijk aan de streefdatum van gedeputeerde staten en van de betrokken gemeenten. Dit voorstel zal uiterlijk september 2009 in werking moeten treden om tijdig de voorbereidingen te kunnen treffen voor de raadsverkiezingen in verband met de beoogde instelling van de nieuwe gemeente en de voorgestelde grenswijziging van de gemeente Venray.
Bij realisering van het streven van gemeentelijke herindeling per 1 januari 2010, zullen in november of december 2009 tussentijdse raadsverkiezingen plaatsvinden. De huidige gemeente Horst aan de Maas is op grond van dit voorstel verantwoordelijk voor de voorbereidingen van deze raadsverkiezingen voor de nieuw te vormen gemeente. Tevens is een tussentijdse raadsverkiezing in de gemeente Venray nodig, omdat op grond van dit voorstel het aantal raadszetels van de gemeente Venray zal toenemen en het inwonertal van de gemeente Meerlo-Wanssum met meer dan 10% afneemt (artikel 52, tweede lid, onderdelen b en c, van de Wet algemene regels herindeling).
De eerstvolgende reguliere raadsverkiezingen vinden plaats op 3 maart 2010. Deze reguliere verkiezingen komen op grond van dit voorstel te vervallen, zowel wat betreft de gemeenteraad van de nieuw te vormen gemeente als de gemeenteraad van de gemeente Venray. Dit omdat anders sprake zou zijn van een zeer korte zittingsduur van de tussentijds gekozen gemeenteraden, namelijk de periode tussen de voorziene herindeling per 1 januari 2010 en de reguliere raadsverkiezingen op 3 maart 2010. De zittingsduur van beide gemeenteraden die bij de tussentijdse verkiezing worden gekozen eindigt in maart 2014.
Vanwege de splitsing van de gemeente Meerlo-Wanssum wordt in artikel 6 de gemeente Venray aangewezen worden als rechtsopvolger van rechten en verplichtingen van de gemeente Meerlo-Wanssum. Een aantal rechten en verplichtingen kan conform de Wet algemene regels herindeling niet worden verdeeld over twee gemeenten. In de onderdelen c en e tot en met h van artikel 6 van dit voorstel wordt daarom de gemeente Venray aangewezen voor de toepassing van de artikelen 44, eerste lid, 48, tweede lid, 59, eerste lid, 70, eerste lid, en 71, derde lid, van de Wet algemene regels herindeling. In het herindelingsadvies hebben de betrokken gemeenten zelf verzocht de gemeente Venray aan te wijzen voor de toepassing van artikel 44, eerste lid, van de Wet algemene regels herindeling. De overige bepalingen zijn niet in het herindelingsadvies genoemd. Om een onduidelijke verdeling van rechten en plichten te voorkomen wordt de gemeente Venray in dit voorstel ook aangewezen voor de toepassing van de overige genoemde bepalingen.
In artikel 10 is een bepaling opgenomen die regelt dat de indeling van de veiligheidsregio’s in het voorstel voor een Wet veiligheidsregio’s, wordt aangepast aan de voorgestelde herindeling. Op het moment van indiening van dit voorstel is nog onduidelijk wanneer dat wetsvoorstel in werking zal treden. Wanneer de Wet veiligheidsregio’s voor de datum van herindeling in werking treedt, regelt het eerste lid dat de bijlage bij de Wet veiligheidsregio’s wordt aangepast met ingang van de datum van herindeling. Wanneer de Wet veiligheidsregio’s in werking treedt na de datum van de herindeling, regelt het tweede lid dat die bijlage wordt aangepast op het moment van de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio’s.
Herindelingsadvies gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray alsmede de zienswijze van gedeputeerde staten van de provincie Limburg.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31815-3.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.