31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 394 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2019

In het aardbevingsgebied in Groningen zijn vele soorten gebouwen die aardbevingsbestendig moeten worden gemaakt en daartoe moeten worden versterkt. Daaronder bevinden zich ook zorggebouwen. In de regio hebben partijen gezamenlijk de gelegenheid aangegrepen de versterkingsopgave te verbinden met een visie op toekomstbestendige zorg in de regio.

Op 8 oktober 2018 is het toekomstperspectief vastgelegd in de rapportage «(Bevings)bestendige zorg in Groningen, Toekomstperspectief en versterken». In deze rapportage is aangegeven op welke wijze de komende periode voldoende kwalitatief goede zorg in de aardbevingsregio van Groningen beschikbaar kan blijven. Vernieuwen, samenwerken, nieuwe partnerschappen aangaan, sneller investeren in zorg(vastgoed) en grote urgentie zijn daarbij sleutelwoorden.

In de afgelopen maanden hebben betrokken partijen (gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties, zorgverzekeraar, zorgkantoor, de provincie Groningen, de Nationaal Coördinator Groningen en het Nationaal Programma Groningen) samengewerkt om de visie te vertalen in afspraken en deze vast te leggen in een convenant. Dit convenant is op 11 maart 2019 ondertekend. Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het convenant en het ondertekend. Het convenant zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

In het convenant zijn afspraken gemaakt over de inzet (inclusief inzet van financiële middelen) van alle betrokken partijen en de sturing op de uitvoering van de gemaakte afspraken. Totaal zal in de komende jaren € 323 miljoen worden geïnvesteerd in de nieuwe zorgvisie. Het convenant bevat op een aantal punten procesafspraken die de komende periode nader zullen worden uitgewerkt.

Uniek is dat partijen gezamenlijk een visie voor de toekomst hebben ontwikkeld waarbij domein overstijgend wordt samengewerkt en ruimte is opgenomen voor de totstandkoming van expertisecentra. Zo komt er in Delfzijl een woonzorgvoorziening voor een combinatie van ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook komt er in Delfzijl een expertisecentrum waar zorgverleners in de GGZ, ouderenzorg en gehandicaptenzorg (medici, paramedici en gedragswetenschappers) samenwerken. In Appingedam is een nieuwe wijk voorzien waarin diverse groepen al dan niet intensieve zorg ontvangen. In Uithuizen wordt een nauwe samenwerking tussen GGZ, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de huisartsenpraktijk voorzien. Deze voorbeelden illustreren hoe in de aardbevingsregio de vernieuwing van het zorglandschap vorm krijgt. Ik ben verheugd dat het betrokken partijen in de regio nu ook is gelukt gezamenlijk te komen tot nadere afspraken over de uitvoering van deze zorgvisie. Het convenant biedt een goed perspectief voor de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief goede zorg, nu en in de toekomst, voor de Groningers in de aardbevingsregio.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven