31 721
Wijziging van de Spoedwet wegverbreding en de Tracéwet in verband met de vereenvoudiging van de onderzoekslast (Wet versnelling besluitvorming wegprojecten)

nr. 10
NADER VERSLAG

Vastgesteld op 27 november 2008

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek, brengt als volgt nader verslag uit van haar bevindingen omtrent dit wetsvoorstel.

Onder het voorbehoud dat de regering de in dit nader verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende beantwoordt, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de fracties van CDA en PVV hebben met belangstelling kennisgenomen van de nota naar aanleiding van het verslag. Om Nederland weer beter bereikbaar te maken, is het nodig om binnen afzienbare tijd de versnelde uitvoering van wegprojecten waarvan de besluitvorming vooral als gevolg van de luchtkwaliteitproblematiek is vertraagd of is stil komen te liggen, mogelijk te maken, zoals dit wetsvoorstel beoogt. Een voorspoedige en tegelijkertijd zorgvuldige behandeling van dit wetsvoorstel wordt door deze leden van belang geacht. Deze leden achten de in het verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende beantwoord en de openbare behandeling van het wetsvoorstel daarmee voldoende voorbereid.

De leden van de fracties van PvdA, ChristenUnie, VVD, SP, GroenLinks en SGP hebben met belangstelling, maar ook met zorg kennisgenomen van de nota naar aanleiding van het verslag.

Deze leden zijn ook van mening dat spoedige en zorgvuldige behandeling van het wetsvoorstel gewenst is, maar merken daarbij op dat juist vanuit die zorgvuldigheid nader advies van de Raad van State is vereist, om in later stadium mogelijke vertraging en bezwaren te voorkomen.

De leden van de fracties van PvdA, SP en GroenLinks hechten er ook belang aan dat de regering in deze fase ten aanzien van dit wetsvoorstel advies vraagt aan het zogeheten Critical Support Team.

Advies Raad van State en nader rapport

De leden van de fracties van PvdA, ChristenUnie, VVD, SP, GroenLinks en SGP merken op dat de regering in de nota naar aanleiding van het verslag stelt dat de in het wetsvoorstel opgenomen wijziging van de Tracéwet van een dusdanige aard is, dat een hernieuwd advies van de Raad van State over het gehele wetsvoorstel niet noodzakelijk is geacht. Deze leden achten het van belang dat wetgeving op een zorgvuldige wijze tot stand komt. Een advies van de Raad van State ten aanzien van het gehele wetsvoorstel, dus ook ten aanzien van de voorgestelde wijzigingen in de Tracéwet, wordt door deze leden in dit kader als onontbeerlijk gezien. Deze leden dringen er bij de regering op aan dat zij de Raad van State alsnog verzoekt een (spoed)advies uit te brengen ten aanzien van de voorgestelde wijzigingen in de Tracéwet.

Advisering door het Critical Support Team

In de nota naar aanleiding van het verslag stelt de regering dat advisering door het Critical Support Team in de huidige fase niet aan de orde is. De leden van de fracties van PvdA, VVD, SP en GroenLinks zijn een andere mening toegedaan. Deze leden achten het voor een zorgvuldige behandeling van het wetsvoorstel nodig dat zo breed mogelijk over de voorziene wijzigingen is geadviseerd. Deze leden verzoeken de regering dringend om het Critical Support Team toch in deze fase op te dragen een advies uit te brengen en de Kamer binnen zes weken over de uitkomsten te informeren.

De voorzitter van de commissie,

Jager

De griffier van de commissie,

Sneep


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Jager (CDA), voorzitter, Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), De Krom (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Ten Broeke (VVD), ondervoorzitter, Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA), De Rouwe (CDA) en Vacature (VVD).

Plv. leden: Vendrik (GL), Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Hessels (CDA), Atsma (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Sterk (CDA), Aptroot (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Vacature (SP), Anker (CU), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Depla (PvdA), Agema (PVV), Verdonk (Verdonk), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA), Van Heugten (CDA) en Neppérus (VVD).

Naar boven