Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 31700-XV nr. 53 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2008-2009 | 31700-XV nr. 53 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 januari 2009
Hierbij bied ik u, mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een overzicht aan van onze reacties op de aangenomen moties en amendementen die zijn ingediend bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2009.
Motie Spekman c.s. over een extra inzet om Wajong’ers aan het werk te helpen (31 700 XV, nr. 21)
Verzoekt de regering te bezien of UWV in 2009 nog een extra inzet kan plegen boven op de bestaande voornemens om Wajong-ers aan werk te helpen, om deze bij voorkeur te financieren uit de terugontvangsten van gemeenten en om de Kamer hierover voor september te informeren.
De motie wordt gezien als ondersteuning van het reeds ingezette beleid om jongeren met een beperking een plaats te laten vinden in de samenleving. Ik ben bereid om in de loop van 2009 aan de hand van deze motie te bezien of er nog een extra inzet nodig is.
Motie Van Hijum/Blok over mogelijke gevolgen voor de sociale zekerheid van immigratie uit Oost-Europa en landen buiten de EU (31 700 XV, nr. 27)
verzoekt de regering om een verkenning uit te voeren naar de toegang tot en het beroep van migranten op het sociale stelsel, naar de mogelijkheid en wenselijkheid om het beroep op het sociale stelsel te beperken en de rol van internationale verdragen daarbij, en de Kamer voor 1 juli 2009 over de uitkomsten te informeren,
verzoekt de regering voorts om met landen van waaruit grote groepen migranten afkomstig zijn nadere afspraken te maken over de aanpak van misbruik en fraude bij sociale verzekeringen en voorzieningen.
De regering is gaarne bereid om de gevraagde verkenning uit te voeren en zal bezien op welke wijze dit het beste kan gebeuren. De oproep om nadere afspraken te maken zie ik als ondersteuning van het beleid, zoals de al reeds gemaakte afspraken met Polen en Portugal.
Motie Van Hijum c.s. over overdragen van de verantwoordelijkheid voor de financiering van de REA-scholingsinstituten (31 700 XV, nr. 28)
Verzoekt de regering om – conform het advies van de SER – de verantwoordelijkheid voor de financiering van de REA-scholingsinstituten uiterlijk per 1 januari 2011 over te dragen aan het ministerie van OCW, met behoud van een financiële prikkel tot plaatsing op de arbeidsmarkt, teneinde voor jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen een doorlopende leerlijn en een landelijk dekkend vangnet te realiseren.
Mede namens de staatssecretaris van OCW, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, heb ik u op 18 december per brief geïnformeerd dat deze motie bespreking in het kabinet vereist. Daartoe zal het kabinet eerst de implicaties van de in de motie beoogde overdracht in kaart brengen. Daarna zal ik de Kamer informeren.
Motie Spies c.s. over begeleiding van jonge mensen met complexe problemen (31 700 XV, nr. 31)
Verzoekt de regering om in overleg met alle betrokken instanties te komen tot afspraken die ertoe leiden dat deze jonge mensen wel worden bereikt en via bijvoorbeeld werkmeesters of persoonlijke coaches aan de hand worden genomen en door de hele keten worden heen geloodst.
Op 2 december heb ik uw Kamer geïnformeerd over de plannen van de vier grote steden om in 2009 een extra investering te plegen voor die jongeren die nu nog op grote afstand van de arbeidsmarkt staan. In het bijzonder wordt toegespitst op persoonlijke begeleiding en coaching van jongeren die aan de kant dreigen te blijven staan. Ik wil op basis van de resultaten met de gemeenten vaststellen in hoeverre de jongeren met complexe problemen met deze opzet daadwerkelijk worden bereikt, en wat hiervan kan worden geleerd. Tevens heeft de minister voor Jeugd en Gezin de SER gevraagd advies uit te brengen over de voorbereiding op participatie van jongeren met ontwikkelings-of gedragsstoornissen. Dit moet leiden tot «werkende oplossingen» die voorkomen dat deze jongeren afglijden naar inactiviteit.
Motie Ortega-Martijn/Van Hijum over tegengaan van belemmeringen om na het 65ste jaar door te werken (31 700 XV, nr. 38)
Verzoekt de regering
• te blijven monitoren welke CAO-bepalingen het doorwerken na 65 jaar belemmeren;
• sociale partners nogmaals aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om vrijwillig doorwerken na 65 jaar mogelijk te maken
• aanvullende maatregelen te nemen, mocht blijken dat er onvoldoende voortgang op dit punt wordt geboekt.
De regering acht het belangrijk dat er geen belemmeringen zijn of dat die zo goed mogelijk worden weggenomen voor het doorwerken na 65 jaar. In het jaarlijkse overleg over de CAO’s kunnen wij bezien of in het licht van de stand van zaken maatregelen nodig en mogelijk zijn.
Amendement van het lid Spekman c.s. (Tweede Kamer 2008–2009, 31 700 XV, nr. 33)
De uitvoering van het amendement van het lid Spekman, dat ertoe strekt een extra impuls te geven aan de schuldhulpverlening als onderdeel van het buurtwerk, zal nader uitgewerkt worden in overleg met de ministeries van VROM (Wonen, Wijken en Integratie) en VWS. Bij deze uitwerking zal ook het amendement Wolbert (Tweede Kamer 2008–2009, 31 700 XVI, nr. 35) waar mogelijk worden betrokken. Over de uitwerking wordt de Tweede Kamer uiterlijk in het tweede kwartaal van 2009 nader geïnformeerd.
Gewijzigd amendement van het lid Ortega-Martijn c.s. (Tweede Kamer 2008–2009, 31 700 XV, nr. 44)
Het amendement van het lid Ortega-Martijn strekt ertoe de informatievoorziening voor nieuwe doelgroepen tijdens de veranderingsoperatie bij de Locaties voor Werk en Inkomen (LWI’s) op peil te houden. Aan het UWV is verzocht om dit in goed overleg met gemeenten en cliëntenraden nader uit te werken. Bij de aanbieding van de jaarverslagen 2008 van de SUWI-organisaties, in mei 2009, wordt de Tweede Kamer nader geïnformeerd over de wijze waarop het UWV dit concreet binnen de LWI’s heeft vormgegeven.
Gewijzigd amendement van het lid Van Hijum c.s. (Tweede Kamer 2008–2009, 31 700 XV, nr. 48)
Het amendement van het lid Van Hijum vraagt om een toevoeging van € 2,5 mln aan de subsidieregeling Scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen, zowel voor 2009 als voor 2010. Verder vraagt het amendement om deze middelen te verdelen over de onderdelen expertise, scholing en plaatsing op de arbeidsmarkt, in de verhouding 20/40/40.
De nadere uitwerking zal plaatsvinden bij Ministeriële Regeling. De Ministeriële Regeling wordt uiterlijk op 1 februari 2009 in de Staatscourant gepubliceerd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-53.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.