31 700 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

nr. 44
GEWIJZIGDE MOTIE VAN HET LID TEN HOOPEN C.S. TER VERVANGING VAN DIE GEDRUKT ONDER NR. 23

Voorgesteld 28 oktober 2008

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat het Nederlandse gas op raakt en Nederland in 2025 naar verwachting netto-importeur van gas is;

van mening, dat Nederland door natuurlijke concurrentievoordelen zoals ligging (tussen de Engelse en Duitse markt in) en geografie (lege gasvelden) gasrotonde van Europa kan worden;

van mening, dat, nu ook andere landen op deze positie azen, Nederland stevige maatregelen moet nemen om uit te groeien tot gasrotonde, zodat die de bijdragen van de gaswinning aan ons bnp en werkgelegenheid kan overnemen;

verzoekt de regering om de volgende maatregelen voor 1 februari 2009 te onderzoeken en met voorstellen te komen:

1. Nederland dreigt eenzijdig afhankelijk te worden van Russisch gas; het kabinet moet zich minder op Gazprom en meer op andere landen richten.

2. Er moet, zoals de commissie-Kist wil, een extra fusietoets voor overnames van onze energiebedrijven door politiek aangestuurde bedrijven komen.

3. EBN (Energiebeheer Nederland) moet op grote schaal deelnemen aan gasopslag. Ook moeten versnelde afschrijvingen van nieuwe investeringen in gasopslag mogelijk worden.

4. Introduceer een financieel instrument om de winning van gas in marginale velden aantrekkelijker te maken, mits de staatskas per saldo ervan profiteert.

5. De vergunning voor winning moet worden losgekoppeld van die voor gasopslag.

6. De financiële afdrachten van gasopslag worden nu volgens de wet per geval vastgesteld; het is wenselijk dat er vooraf vastgestelde, uniforme regels voor de afdrachten over gasopslag komen.

7. Met name voor geïmporteerd lng dat later in lege gasvelden wordt opgeslagen, dreigt een dubbele belastingheffing; over gas dat gewonnen én opgeslagen wordt, moet maar één keer geheven worden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Ten Hoopen

Ortega-Martijn

Van der Vlies

Naar boven