31 581
Aanpak wilde zwijnen Veluwe

nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 september 2008

Zoals toegezegd aan uw Kamer op 11 maart jl. stuur ik u hierbij1 het Werkplan wild zwijn van de Stichting Fauna Beheer Eenheid Veluwe (FBE Veluwe) voor het seizoen 2008–2009. Dit werkplan is door Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland goedgekeurd en aan mij toegezonden (bijlagen). Tevens informeer ik u over de stand van het afschot.

Ik heb er bij de provincie op aangedrongen om voor het beheer van de wilde zwijnenpopulatie op de Veluwe te komen tot een nieuwe aanpak die een structurele oplossing biedt zonder inzet van de methode van de een-op-een drukjacht. Ik heb daarbij gevraagd om aandacht voor onder andere de volgende punten:

– het realiseren van het afschot door maximale en vroegtijdige inzet van de jachtaktehouders middels een resultaatsverplichting;

– het ontwikkelen en uitvoeren van flankerend beleid voor beperking van overlast en verkeersveiligheid.

Werkplan wild zwijn 2008–2009

De provincie deelt genoemde aandachtspunten. Voor 2009–2014 zal een nieuw faunabeheerplan worden opgesteld. Voor het seizoen 2008–2009 geldt het hierbij gaande werkplan, als uitwerking van het vigerende faunabeheerplan.

Het werkplan beschrijft een stevige en brede aanpak. Het werkplan voorziet in een vermindering van het aantal wilde zwijnen tot de beoogde voorjaarstand van 860 zwijnen. Het komende seizoen zullen ruim 5190 zwijnen worden afgeschoten gezien de geschatte zomerstand (op basis van de tellingen) van circa 6050. Het zwaartepunt van dit werkplan wordt gevormd door de toezegging om uiterste inspanning te verrichten:

– in de maanden juli en augustus 60% van het beoogde afschot te realiseren;

– druk op de jachtaktehouders uit te oefenen om een maximale afschotinspanning te leveren en meteen op 1 juli te beginnen;

– een actieplan verkeersveiligheid en bestrijding schade en overlast op te stellen en uit te voeren.

GS van Gelderland hebben in haar goedkeuring expliciet aangegeven dat zij het beoogde percentage van 60% per 1 september zien als een resultaatsverplichting. GS van Gelderland zullen geen belemmeringen op het niveau van Wildbeheereenheid, jachtveld of grondeigenaar accepteren. Tevens hebben GS van Gelderland met een aanwijzing aan de FBE Veluwe de bevoegdheid gegeven om op bepaalde plekken wilde zwijnen uit de bebouwde kommen en langs wegen te verjagen. Daarnaast hebben GS van Gelderland de FBE Veluwe verplicht om maandelijks te rapporteren over de resultaten van het afschot.

Ontwikkelingen in het afschot in juli en augustus

De inzet op voldoende afschot, maar ook de vrij gunstige omstandigheden om afschot te plegen, hebben bijgedragen aan een afschot van circa 2100 zwijnen in de maand juli. Dit is ruim 40% van het beoogde totale afschot. De voedselsituatie (mastaanbod) voor de zwijnen is in de zomerperiode niet optimaal. Dit maakt de aanzitmethode met lokvoer effectief.

Op 31 augustus 2008 is een afschotpercentage bereikt van 59%. Het afschot in augustus is daarmee lager dan in juli. Verklaringen hiervoor moeten met name gezocht worden in het minder aantal dieren en de toename van het natuurlijke voedselaanbod. Niettemin verloopt het afschot volgens het werkplan. In voorgaande jaren lag het afschotpercentage op 1 september tussen de 22 en 50% van het beoogde afschot.

Actieplan verkeersveiligheid en bestrijding schade en overlast

Het afgelopen seizoen heeft de FBE Veluwe de locaties geïnventariseerd waar zich problemen voordoen met de wilde zwijnen. Op basis hiervan wordt met betrokkenen (gemeenten, terreinbeheerders) een actieplan opgesteld om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid en het verminderen van landbouwschade en overlast in bebouwde gebieden.

Conclusie

De nieuwe aanpak van GS van Gelderland is vooralsnog effectief en verloopt volgens plan. Zodra daarvoor aanleiding is, zal ik u opnieuw informeren over de stand van zaken.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven