31 532 Voedingsbeleid

Nr. 116 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juni 2013

Hierbij bied ik u de Monitor Duurzaam Voedsel 2012 aan1.

Deze monitor wordt jaarlijks uitgebracht en geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland over het afgelopen jaar. Onder duurzaam voedsel vallen producten die zich positief onderscheiden door de manier waarop ze geproduceerd zijn: diervriendelijk, biologisch, milieuvriendelijk en/of ethisch. Alleen producten die voor de consument herkenbaar zijn aan een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk zijn in het onderzoek meegenomen.

Consumenten hebben in 2012 meer uitgegeven aan duurzaam geproduceerd voedsel. De omzet steeg met 25,2 procent tot ruim 2,2 miljard euro. Dat de totale omzet van voedsel in Nederland nog licht stijgt is geheel te danken aan de toename van uitgaven aan duurzaam voedsel.

Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg van 4,4 naar 5,5 procent. In minder dan drie jaar zijn de consumentenuitgaven aan duurzaam voedsel verdubbeld. Op basis van de cijfers over 2012 kan geconstateerd worden dat duurzaam voedsel één van de belangrijkste groeimarkten blijft in retail en food service en dat de groei bovendien stabiel is.

De staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven