31 477 Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN FINANCIËN EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2019

Zoals de Minister van Financiën op 27 november in het Algemeen Overleg Eurogroep/Ecofinraad heeft toegezegd, informeren wij uw Kamer hierbij over het overleg dat wij eerder op die dag hadden over het plan van aanpak witwassen. Bij dit overleg waren vertegenwoordigers aanwezig van het Openbaar Ministerie, opsporingsdiensten, toezichthouders, FIU-Nederland, banken, verzekeraars en accountants. Het overleg was een vervolg op het overleg dat wij afgelopen juni hadden met dezelfde gesprekspartners over het plan van aanpak witwassen dat wij op 30 juni jl. naar uw Kamer stuurden (Kamerstuk 31 477, nr. 41).

Uitkomsten overleg

Tijdens het overleg van 27 november is in de eerste plaats geconcludeerd dat het van het grootste belang is dat publieke en private partners blijven samenwerken om witwassen nog beter tegen te gaan. Dat vergt een voortdurende dialoog over de gezamenlijke opgave en over ieders rol en verantwoordelijkheden bij de uitvoering van maatregelen, het identificeren van nieuwe ontwikkelingen en het oppakken van knelpunten die een effectievere aanpak in de weg staan.

Voorts is gereflecteerd op enkele maatregelen uit het plan van aanpak witwassen. Van de zijde van de banken is een stand van zaken gegeven van het initiatief om te komen tot gezamenlijke transactiemonitoring. Het onderzoek van de banken naar de haalbaarheid van deze maatregel, waarbij banken transactiegegevens uitwisselen maar zelf verantwoordelijk blijven voor het monitoren en melden van ongebruikelijke transacties, is in volle gang en wordt in de eerste helft van 2020 afgerond. De politie heeft een toelichting gegeven op de eerste resultaten van de pilot Serious Crime Task Force, die plaatsvindt in het samenwerkingsverband Financieel Expertise Centrum, en waarbij onder stringente voorwaarden politiegegevens worden gedeeld met vier banken. De eerste ervaringen met het delen van deze informatie over personen over wie sterke vermoedens bestaan dat ze betrokken zijn bij witwassen en ondermijnende criminaliteit, leiden tot de conclusie dat dit nuttige informatie kan opleveren voor de opsporing. Daarnaast is meer in den brede gesproken over de mogelijkheid van het inrichten van een fysieke locatie waar informatie over subjecten en fenomenen tussen verschillende partners kan worden gedeeld.

De Minister van Justitie en Veiligheid heeft gewezen op de investeringen van het kabinet in het brede offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit, waaronder de inrichting van een Multidisciplinair Interventie Team bij de landelijke eenheid van de politie. Dat team is gericht op het afbreken van machtsposities van criminele kopstukken en hun facilitators. Ook heeft de Minister van Justitie en Veiligheid toegelicht dat indiening van het wetsvoorstel gegevenswerking in samenwerkingsverbanden bij uw Kamer begin 2020 is voorzien.

De Minister van Financiën heeft toegelicht dat Nederland, samen met Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland en Spanje, eerder deze maand een paper over Europees anti-witwastoezicht aan de Europese Commissie heeft aangeboden. Nederland zal zich daar in Europees verband voor blijven inzetten. Daarnaast is toegelicht dat de Autoriteit Persoonsgegevens om advies is verzocht ten aanzien van enkele wensen die de poortwachters eerder hebben geuit, waaronder toegang tot de gegevens in de Basisregistratie Personen. Tot slot heeft de Minister van Financiën aangekondigd spoedig het wetsvoorstel in openbare consultatie te brengen dat contante betalingen vanaf € 3.000 voor beroeps- en bedrijfsmatige handelaren verbiedt en dat grondslagen bevat voor gezamenlijke transactiemonitoring en voor het delen van informatie over klanten met integriteitsrisico’s.

Tot slot

De aanwezigen concludeerden dat er serieuze vooruitgang is geboekt op de maatregelen uit het plan aanpak, en dat het tegelijkertijd noodzakelijk is om stevig te blijven sturen op de drie pijlers waarop het plan steunt. Ten eerste het verhogen van barrières om zo illegaal verkregen vermogen buiten het financiële stelsel te houden. Ten tweede het vergroten van de effectiviteit van de poortwachtersfunctie en het toezicht daarop, en ten derde de versterking van de opsporing en vervolging. Ook in 2020 blijven wij daar met publieke en private partners aan werken. Wij informeren uw Kamer voor het einde van dit jaar over de voortgang van alle maatregelen uit het plan van aanpak witwassen.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven