31 449 (R 1857)
Goedkeuring van de op 8 juli te Wenen tot stand gekomen Wijziging van het Verdrag inzake de fysieke beveiliging van kernmateriaal

nr. 4 Herdruk*
VERSLAG

Vastgesteld 10 juni 2008

De vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave blz.

1. Algemeen 1

2. Koninkrijkspositie 2

1. Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van de wijziging van het verdrag inzake de fysieke beveiliging van kernmateriaal. Zij zien dat deze wijziging tegemoet komt aan de inzet zoals die al lange tijd door de regering is bepleit. Terecht wordt de reikwijdte van het verdrag uitgebreid tot kerninstallaties en worden de inspanningen van de verdragspartijen tot beveiliging en samenwerking aangescherpt. Evenals in 1980 kan deze wijziging gezien worden als een belangrijke stap vooruit in de richting van de internationale rechtsorde en de eliminering van risico’s die samenhangen met het vreedzaam gebruik van kernenergie.

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wijzigingsvoorstel. Aanscherping van de beveiliging van kernmateriaal ter voorkoming van aanslagen, diefstal en sabotage is noodzakelijk. Dat dit geen overbodige luxe is bewijst de recente verijdelde poging tot een aanslag in Zweden.

2. Koninkrijkspositie

De leden van de CDA-fractie kunnen instemmen met aanvaarding van dit verdrag. Met de regering achten deze leden de medegelding van dit verdrag van belang voor de Nederlandse Antillen. Tevens zijn deze leden benieuwd naar de uitkomsten van de beraadslaging van de regering van Aruba over de wenselijkheid van medegelding voor haar land.

De leden van de SP-fractie vragen zich af of er bij de Antillen en Aruba aanleiding is voor terughoudendheid om het gewijzigde verdrag te ratificeren. Weegt de stem van de Antillen en Aruba evenredig mee, ondanks het feit dat zij niet over kerncentrales beschikken? Welke consequentie heeft een weigering tot ratificatie van Aruba voor het standpunt van Nederland?

De voorzitter van de commissie,

Koopmans

De adjunct-griffier van de commissie,

Lemaier


XNoot
*

Het eerder abusievelijk gedrukte stuk onder Kamerstuknummer 31 449 (R1857), nr. 5 komt hiermee te vervallen.

XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Gent (GL), Van der Staaij (SGP), Poppe (SP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Ondervoorzitter, Depla (PvdA), Van Bochove (CDA), Koopmans (CDA), Voorzitter, Spies (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), Vietsch (CDA), De Krom (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Neppérus (VVD), Van Leeuwen (SP), Jansen (SP), Van der Burg (VVD), Van Heugten (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Ouwehand (PvdD), Bilder (CDA) en Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU).

Plv. leden: Duyvendak (GL), Van der Vlies (SGP), Polderman (SP), Remkes (VVD), Jacobi (PvdA), Hessels (CDA), Koppejan (CDA), Ormel (CDA), Koşer Kaya (D66), Leijten (SP), Schreijer-Pierik (CDA), Kamp (VVD), Timmer (PvdA), Waalkens (PvdA), Vos (PvdA), Zijlstra (VVD), Langkamp (SP), Gerkens (SP), Van Beek (VVD), Schermers (CDA), Besselink (PvdA), Agema (PVV), Thieme (PvdD), Vietsch (CDA) en Ortega-Martijn (CU).

Naar boven