31 444 IXB
Jaarverslag en slotwet ministerie van Financiën 2007

nr. 7
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 18 juni 2008

De vaste commissie voor Financiën1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Blok

De wnd. griffier van de commissie,

Vente

1

Waarom was er achterstand ontstaan bij de afhandeling van «een groot aantal oudere bezwaarschriften voor de vennootschapsbelasting»?

Welk bedrag was daarmee gemoeid, waardoor 115 miljoen meer rente moest worden vergoed?

De Belastingdienst heeft in 2007 veel energie gestoken in het afdoen van de oudere bezwaarschriften. Bij bezwaarschriften met betrekking tot vennootschapsbelasting gaat het vaak om grote financiële belangen. Zeker bij oude belastingjaren is de periode waarover bij een teruggave rente moet worden vergoed, aanzienlijk. Het hiermee gemoeide belastingbedrag bedraagt indicatief € 0,5–0,7 miljard. Door de versnelling van het proces zijn ook de teruggaven en de daarmee gepaard gaande rente-uitgaven tijdelijk hoger.

2a

Kan de regering het bedrag dat bij de slotwetmutatie van «Financieringsactiviteiten publiek-private sector» op ruim 33 miljoen tekortschietend is geraamd, specificeren?

Tekortschietend geraamd betekent in dit geval dat de realisaties afwijken van de stand 2e suppletore begroting. Het bedrag van € 33 mln. bestaat voornamelijk uit hogere afdrachten van de Staatsloterij, uitkering van extra agio van de Westerscheldetunnel en een hogere ontvangst van regulier dividend.

2b

Wat betekent dit feitelijk voor de PPS-projecten. Hoe heeft deze discrepantie zich gevormd?

Dit is niet van toepassing op PPS-projecten.

2c

Welke lering wordt hieruit getrokken voor toekomstige PPS-projecten?

Niet van toepassing.

3a

Waarop zijn de toegenomen uitgaven op de Internationale financiële betrekkingen gebaseerd?

De stijging van de uitgaven aan artikel 4 (internationale financiële betrekkingen) in 2007 zijn het gevolg van aanpassingen in de verzilveringschema’s van reeds aangegane middelenaanvullingen. Deze worden op verzoek van Nederland aangepast om onverwachte veranderingen in andere ODA-uitgaven op te vangen. Op deze wijze kan het kabinetsstreven om jaarlijks 0,8% van het BNP voor ODA beschikbaar te stellen verwezenlijkt worden zonder geforceerd onderliggende programma’s te versnellen danwel te vertragen.

3b

Is een dergelijk verschil in de toekomst te voorkomen?

Ja, zoals aangegeven bij de vorige vraag heeft Nederland zelf verzocht om de uitgaven aan internationale financiële instellingen in 2007 te verhogen (en in 2008 te verlagen). Door dergelijke verzoeken achterwege te laten zouden dergelijke verschillen voorkomen kunnen worden. Dat wordt echter niet wenselijk geacht, omdat het beperkt schuiven met betalingen aan internationale financiële instellingen als een efficiënt instrument wordt ervaren om andere schommelingen in het ODA-budget op te vangen. Zie ook het antwoord op vraag 3a.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Vendrik (GL), Blok (VVD), voorzitter, Ten Hoopen (CDA), ondervoorzitter, Weekers (VVD), Gerkens (SP), Van Haersma Buma (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Haverkamp (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Koşer Kaya (D66), Irrgang (SP), Luijben (SP), Kalma (PvdA), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Cramer (CU), Van der Burg (VVD), Van Dijck (PVV), Spekman (PvdA), Heerts (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Tang (PvdA) en Vos (PvdA).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Halsema (GL), Remkes (VVD), Jonker (CDA), Aptroot (VVD), Van Gerven (SP), De Vries (CDA), Van Hijum (CDA), Mastwijk (CDA), De Krom (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Pechtold (D66), Kant (SP), Ulenbelt (SP), Van der Veen (PvdA), Smilde (CDA), Anker (CU), Nicolaï (VVD), De Roon (PVV), Van Dam (PvdA), Smeets (PvdA), Karabulut (SP), Thieme (PvdD), Heijnen (PvdA) en Roefs (PvdA).

Naar boven