31 444
Financieel jaarverslag van het Rijk 2007

nr. 3
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juli 2008

Hierbij stuur ik u de antwoorden op vragen van het lid Verdonk over kleurenbanden op lichtmasten langs de A12, die op 22 mei 2008 tijdens het Verantwoordingsdebat zijn gesteld.

Met het aanbrengen van de kleurenbanden op lichtmasten in de middenberm van de A12 is uitvoering gegeven aan een besluit dat is genomen onder een vorig kabinet. Het betrof een eenmalige actie in het kader van het routeontwerp voor de A12. Andere rijkswegen in Nederland zullen niet van dergelijke kleurenbanden worden voorzien.

Tussen 22 april en 8 mei 2008 zijn kleurenbanden bevestigd op in totaal 1650 lichtmasten in de middenberm van de A12 tussen Den Haag en de Duitse grens. Deze kleurenbanden zijn een klein onderdeel van het routeontwerp voor de A12. Andere onderdelen zijn viaducten, geluidschermen en wegmeubilair in samenhangende vormgeving.

Het programma «Routeontwerp van Snelwegen», een samenwerkingsverband tussen de ministeries van V&W, VROM en LNV, is gericht op het bereiken van samenhang in het ontwerp van een snelweg en zijn omgeving. Het programma beoogt daarmee bij te dragen aan het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit in Nederland («mooi, functioneel en duurzaam»). Routeontwerp is in de Architectuurnota 2001–2004 geïntroduceerd als één van tien grote projecten en is later, onder het vorige kabinet, in de Nota Ruimte, de Nota Mobiliteit en het Actieprogramma Ruimte en Cultuur een vast onderdeel van het Rijksbeleid geworden. Momenteel werkt het kabinet aan een structuurvisie voor de snelwegomgeving, waarin verder wordt voortgebouwd op de uitgangspunten van Routeontwerp. Er zijn al routeontwerpen ontwikkeld voor de A4, de A12, de A27 en de A2. Kleurenbanden maken alleen voor de A12 deel uit van het routeontwerp en worden niet op andere routes aangebracht.

De kosten van het programma Routeontwerp worden voor het grootste deel gedragen door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De specifieke kosten voor het produceren en aanbrengen van de kleurenbanden en het voorkómen van verkeershinder bedroegen in totaal€ 120 000,–. Dit is 0,01% van de totale kosten van de werken die de komende jaren op de A12 zijn voorzien. De banden zijn aangebracht door een aannemer in opdracht van Rijkswaterstaat. Zoals gezegd is het mijn insteek dat er voor andere autosnelwegen geen kleurenbanden worden ontwikkeld.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings

Naar boven