31 428 VERANTWOORDINGSDEBAT

Nr. 10 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 23 februari 2017

Het presidium heeft op 15 februari 2017 een brief ontvangen van de vaste commissie voor Financiën over de voorbereiding van het Verantwoordingsdebat 2017, de behandeling van de Rijksverantwoording over 2016 en de behandeling van de Voorjaarsnota 2017.

Op basis hiervan stelt het presidium de Kamer het volgende voor:

  • 1 Het Verantwoordingsdebat met de Minister-President en de Minister van Financiën plaats te laten vinden in de week van 29 mei 2017.

  • 2 De uiterste termijn voor de inbreng voor feitelijke vragen over de jaarverslagen 2016, feitelijke vragen over de rapporten van de Algemene Rekenkamer en het verslag van de slotwetten 2016 vast te stellen op woensdag 24 mei 2017, 14.00 uur. Aan het kabinet en de Algemene Rekenkamer kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk vrijdag 2 juni 2017 bij de Kamer in te dienen.

  • 3 De uiterste termijn voor de inbreng voor de verslagen suppletoire begrotingen samenhangend met de Voorjaarsnota 2017 vast te stellen op woensdag 14 juni 2017, 14.00 uur. Aan het kabinet kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk vrijdag 23 juni 2017 bij de Kamer in te dienen.

Het presidium stelt u voor in te stemmen met de voorgestelde termijnen en de voorlichting en aanbevelingen van de vaste commissie voor Financiën voor kennisgeving aan te nemen.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal, K. Arib

Bijlage

Aan het presidium

Den Haag, 15 februari 2017

In deze brief adviseert de commissie Financiën u over de opzet van Verantwoordingsdag 2017, de behandeling van de jaarverantwoording van het Rijk over 2016 en over de behandeling van de Voorjaarsnota 2017 en daarmee samenhangende suppletoire begrotingswetten. Dit zijn belangrijke onderwerpen in het licht van de controlerende taak van de Tweede Kamer en de uitoefening van haar budgetrecht.

De commissie Financiën wil de Kamer en de vaste commissies in deze taak ondersteunen. Daarom bevat deze brief een aantal voorstellen voor de voorbereiding van het Verantwoordingsdebat en voor de behandeling van de jaarverslagen in de commissies, dit laatste bij voorkeur door gebruik te maken van rapporteurs door iedere commissie.

Verantwoordingsdebat 2017

Dit jaar vindt Verantwoordingsdag plaats op woensdag 17 mei 2017. Het daarop volgende Verantwoordingsdebat is, als tegenhanger van de Algemene Politieke- en Algemene Financiële Beschouwingen, hét debat waarin de Tweede Kamer het kabinet ter verantwoording kan roepen over de resultaten van het in de Miljoenennota aangekondigde beleid.

De commissie Financiën adviseert om het Verantwoordingsdebat tussen fractievoorzitters, de Minister-President en de Minister van Financiën te laten plaatsvinden in de week van 29 mei 2017. Op de agenda van dit debat over de beleidsresultaten van het jaar 2016 staan de Verantwoordingsbrief van de Minister-President, het Financieel Jaarverslag van het Rijk van de Minister van Financiën en het Verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer. In het debat zullen dit jaar twee thema’s een belangrijke rol spelen:

  • De tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip heeft in haar rapport «Welvaart in kaart» aanbevolen een jaarlijkse «Monitor brede welvaart» te ontwikkelen, die de Kamer kan betrekken bij het Verantwoordingsdebat. Het kabinet heeft deze aanbeveling overgenomen. De monitor wordt in 2018 voor het eerst gepubliceerd, maar in 2017 zal ten behoeve van het Verantwoordingsdebat al een tussentijds rapport worden uitgebracht dat zoveel mogelijk aansluit op de toekomstige monitor.

  • De Kamer heeft al uitgesproken dat het thema «Focus op beleidstoetsing» het zogenaamde focusonderwerp voor de verantwoording over 2016 zal zijn. De uitvoering van dit beleid in 2016 zal extra aandacht krijgen in de Verantwoordingsbrief van de Minister-President en in de afzonderlijke jaarverslagen.

De commissie Financiën zal voorts op maandag 22 mei 2017 een activiteit organiseren waarbij direct betrokken burgers worden gevraagd mogelijke vragen te bedenken bij een aantal jaarverslagen (OCW, EZ, SZW, VWS en VenJ). De Kamerleden kunnen deze vragen desgewenst betrekken bij het Verantwoordingsdebat en de behandeling van de jaarverslagen in de commissies.

Behandeling van de jaarverslagen in de commissies

De commissie Financiën doet de commissies de volgende aanbevelingen voor de behandeling van de jaarverslagen:

  • Behandeling van de jaarverslagen en de bijbehorende rapporten van de Algemene Rekenkamer zoveel mogelijk in aparte wetgevingsoverleggen (WGO’s), en daarbij expliciet aandacht te besteden aan het financieel beheer en de dechargeverlening;

  • Aanwijzen van twee rapporteurs, één vanuit de coalitie en één vanuit de oppositie, die namens de commissie de kwaliteit van de verantwoordingsstukken onderzoeken. Voor de uitvoering van hun taak kunnen rapporteurs een beroep doen op de commissiestaf en het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR);

  • Gebruik maken van het aanbod van de Algemene Rekenkamer om een technische briefing te verzorgen over hun rapport(en);

  • Zoals gebruikelijk zal de commissie Financiën de Kamer voor de stemming over de slotwetten per brief informeren over de uitkomsten van de behandeling van de jaarverslagen en de slotwetten. In deze brief zal de commissie de Kamer adviseren over de dechargeverlening.

Inbrengtermijn voor de stukken over 2016 en 2017

Om te bevorderen dat de behandeling van de jaarverantwoording over 2016 en de suppletoire begrotingen over 2017 vóór het zomerreces is afgerond, adviseert de commissie Financiën het presidium het volgende behandelschema:

  • 1. Inbrengtermijn voor de verslagen over de slotwetten 2016 en voor de feitelijke vragen over de jaarverslagen van de ministers en de rapporten van de Algemene Rekenkamer: woensdag 24 mei 2017, 14.00 uur;

  • 2. Aan het kabinet en de Algemene Rekenkamer kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk vrijdag 2 juni 2017 bij de Kamer in te dienen;

  • 3. Inbrengtermijn voor de verslagen over de suppletoire begrotingswetten en voor feitelijke vragen over de Voorjaarsnota: woensdag 14 juni 2017, 14.00 uur;

  • 4. Aan het kabinet kan dan worden verzocht de antwoorden uiterlijk vrijdag 23 juni 2017 bij de Kamer in te dienen.

De voorzitter van de commissie Financiën, Duisenberg

De griffier van de commissie Financiën, Berck

Naar boven