31 371 Kredietcrisis

Nr. 343 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2010

In oktober 2008 is de garantieregeling van 200 miljard euro voor de uitgifte van middellang schuldpapier in het leven geroepen voor banken vanwege een gebrekkig functioneren van de kapitaalmarkt voor middellangetermijnfinanciering (kamerstuk 31 371, nr. 39). Hierdoor konden financiële instellingen die problemen ondervonden bij het aantrekken van financiering op de kapitaalmarkt een beroep doen op de garantieregeling. De garantieregeling loopt op 30 juni 2010 af.

Als gevolg van de toegenomen turbulentie en onzekerheid op de financiële markten is de volatiliteit op de kapitaalmarkt aanzienlijk toegenomen. Dit kan leiden tot onverwachte schokken in het financiële systeem. Deze schokken kunnen de mogelijkheid voor banken om op tijd aan hun financiële verplichtingen te voldoen onder druk zetten. Vanwege de volatiliteit op de kapitaalmarkt op dit moment ben ik voornemens het garantieloket open te houden, zodat banken erop kunnen terugvallen (als «last resort»). De garantieregeling zal worden verlengd tot en met 31 december 2010 onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese Commissie.

In de Ecofin Raad is het voorstel van de Europese Commissie aangenomen om de voorwaarden van de garantieregelingen te verscherpen. De verscherpte voorwaarden dienen de banken een prikkel te geven zich zelfstandig te financieren en het uitstellen van noodzakelijke reorganisaties te ontmoedigen. De verscherpte voorwaarden betreffen een premieverhoging en onder bepaalde voorwaarden het indienen van een Viability Review. Op dit moment zijn in Europa 16 garantieregelingen nog in werking. Het is nog niet duidelijk hoeveel lidstaten hun garantieregeling gaan verlengen. Wel hebben de afzonderlijke lidstaten aangegeven dat een exit-strategie met betrekking tot de garantieregeling gecoördineerd dient te verlopen. Hierbij is tevens afgesproken dat een verlenging van een garantieregeling slechts zal plaatsvinden onder toepassing van de verscherpte voorwaarden.

Premieverhoging

Om het gebruik van de garantieregeling minder aantrekkelijk te maken heeft Nederland de garantiepremies, als enig Europees land, bij de verlenging in januari 2010 verhoogd. De premieverhoging laat zien dat de banken terughoudend zijn een beroep te doen op de garantieregeling en de garantieregeling zien als een vangnet waarop ze kunnen terugvallen. Er is sinds de premieverhoging in Nederland dan ook geen enkele garantie aangevraagd.

Bij deze verlenging zullen de garantiepremies wederom verhoogd worden om de banken te blijven stimuleren zich op alternatieve wijzen te financieren. De Nederlandse garantiepremies liggen mede door de premieverhoging in januari 2010 ruim boven de door de Europese Commissie voorgestelde premies. Zowel de premies voor garanties korter dan een jaar als de premies voor garanties langer dan een jaar gaan met maximaal 40 basispunten omhoog. Hieronder vindt u een overzicht van de huidige en nieuwe garantiepremies.

Huidige garantiepremies

 

Nieuwe garantiepremies per 1 juli 2010

 

Vaste premie*

Variabele premie (CDS- spread)

Totale premie**

  

Vaste premie*

Variabele premie (CDS- spread)

Totale premie**

AAA

70

53

123

 

AAA

75

53

128

AA

70

68

138

 

AA

80

68

148

A

70

73

143

 

A of A +

85

73

158

Overig

70

93

163

 

A-

90

73

163

     

Overig

110

93

203

* Premie voor leningen met looptijd korter dan 1 jaar

** Premie voor leningen met looptijd langer dan 1 jaar

Viability Review

Een bank dient bij een nieuwe garantieaanvraag een Viability Review in te dienen indien door de nieuwe garantieaanvraag de bank meer dan € 500 miljoen en meer dan 5% van hun totale uitstaande schuld aan garantieleningen heeft uitstaan, tenzij dit al bij de Europese Commissie aanwezig is (bijvoorbeeld van SNS en ING in het kader van de kapitaalinjecties). In het Viability Review zal de bank aan moeten geven hoe het zelf denkt op lange termijn levensvatbaar te zijn. De Viability Review zal door de Europese Commissie beoordeeld worden.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager

Naar boven