31 322 Kinderopvang

Nr. 229 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 februari 2014

Hierbij zend ik u mijn reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de berichtgeving over sluiting van een kinderopvangcentrum te Venray.

Het toezicht en de handhaving op de kinderopvang zijn op grond van de wet- en regelgeving voor de kinderopvang een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Ik doe in deze specifieke kwestie dan ook geen uitspraak over de handelwijze van de betrokken GGD en de gemeente Venray. Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie heb ik contact opgenomen met de gemeente Venray. Daaruit volgt het navolgende feitenrelaas.

Afgelopen kerstperiode ontving de GGD een anonieme klacht over de houder van kindercentrum de Nissehoff in Venray. De houder zou de kinderen verbaal en fysiek hard aanpakken. Begin januari ontving de GGD via de oudercommissie opnieuw een klacht over de betreffende houder, met soortgelijke signalen.

Naar aanleiding van de klachten heeft de GGD in opdracht van de gemeente Venray op 23 januari 2014 het betreffende kindercentrum geïnspecteerd. De bevindingen van de inspectie waren aanleiding om direct een dringend handhavingsadvies aan de gemeente af te geven.

Gezien de pedagogische onveilige situatie voor de kinderen in het kindercentrum, besloot de gemeente op 30 januari 2014 een voornemen tot last onder dwangsom af te geven. De houder werd daarin het verbod opgelegd om op de locatie van het kindercentrum te komen op tijden dat de opvang was geopend. Op overtreding stond een boete van € 10.000 en bij de eerste overtreding zou een exploitatieverbod opgelegd worden. Het verbod gold initieel voor zes maanden.

Gedurende het vervolgonderzoek door de GGD ontvingen GGD, gemeente en politie meerdere nieuwe meldingen van ouders, constateerde de GGD oplopende spanningen in het kindercentrum en zorgde de overweldigende aandacht door de pers voor een grote psychische druk bij de houder. Gezien deze gewijzigde omstandigheden was er naar het oordeel van de gemeente sprake van ernstig gevaar voor de veiligheid en/of gezondheid van de kinderen en pedagogisch medewerkers en was het niet langer verantwoord het kindercentrum nog in bedrijf te laten.

Dit was aanleiding voor de gemeente om, mede op advies van zowel GGD als politie, op woensdag 5 februari jl. een exploitatieverbod op te leggen voor de duur dat het kindercentrum niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang. Het is aan de houder te melden en aan te tonen dat alle geconstateerde tekortkomingen in voldoende mate zijn hersteld. Mocht hiervan melding worden gemaakt, zal een nader onderzoek worden uitgevoerd door de GGD.

Naar aanleiding van het besluit heeft de gemeente Venray alle betrokken ouders en medewerkers ondersteund en richting gegeven aan het vervolgtraject, onder andere samen met maatschappelijk werk en het UWV. Tevens was voor de eerste twee dagen noodopvang aangeboden voor de kinderen die de Nissehoff bezochten. Inmiddels zijn vrijwel alle kinderen door de ouders ondergebracht bij andere opvangorganisaties in de gemeente Venray.

Het concept van het GGD inspectierapport is tegelijkertijd met het besluit aan de houder aangeboden. De houder heeft afgezien van de hoor-wederhoor met de GGD en zal schriftelijk een zienswijze aanleveren. Tegen het besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van Venray kan zij nog bezwaar indienen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven