31 311 Zelfstandig ondernemerschap

Nr. 210 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2018

In mijn brief1 bij de derde voortgangsrapportage Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB (UHK) van de AFM, die ik in juli met uw Kamer heb gedeeld, heb ik aangegeven dat ik het belangrijk vind kritisch te blijven kijken naar de voortgang bij banken op dit dossier. Ook heb ik aangegeven de door de AFM toegezegde tussenrapportage in oktober wenselijk te vinden, mede om te kunnen beoordelen in hoeverre de procesoptimalisaties tot een versnelling hebben geleid. Hierbij doe ik u deze tussenrapportage toekomen2.

Voortgang

De AFM meldt dat op 1 oktober 2018 drie van de zes banken al haar klanten die onder het herstelkader vallen een aanbodbrief hebben gestuurd met daarin een compensatievoorstel.

De drie andere banken zijn nog niet klaar. Eén van deze banken is ver gevorderd met het versturen van aanbodbrieven en verwacht in december 2018 haar laatste aanbodbrief te versturen. De twee overige banken, met de meeste klantdossiers, hebben inmiddels de procesoptimalisaties doorgevoerd die in de vorige rapportage waren aangekondigd. Door die procesoptimalisaties zijn beide banken beter in staat om op structurele wijze de geplande aantallen aanbodbrieven te versturen. Helaas zullen niet alle klanten van deze banken in 2018 een aanbod ontvangen. Eén bank stuurt het grootste deel van haar klanten in 2018 een aanbodbrief en houdt rekening met een uitloop naar Q1 2019 voor het resterende deel. De andere bank verwacht twee derde van haar klanten dit jaar een aanbodbrief te sturen en geeft aan de overige klanten dit jaar een voorschot te verstrekken (op basis van de volledige compensatie waar een MKB-klant onder het UHK recht op heeft). Deze bank geeft aan dat deze klanten in 2019 een aanbodbrief krijgen.

Van de ruim 19.000 MKB’ers die onder het herstelkader vallen, hadden op 5 juli in totaal 3.312 MKB’ers een aanbodbrief ontvangen. In de tussenrapportage meldt de AFM dat dit aantal per 1 oktober 7.946 klanten betreft.

Conclusie

Ten opzichte van de vorige rapportage heeft één bank al haar klanten een aanbodbrief gestuurd, naast de twee banken die al klaar waren. De procesoptimalisaties die de AFM met de banken met de meeste klantdossiers is overeengekomen hebben geleid tot een aanzienlijke versnelling. Ik verwacht dat deze stappen ook in het laatste kwartaal nog sterk bijdragen aan het aantal aanbodbrieven dat wordt verstuurd. Tegelijkertijd zijn de banken er nog niet. De AFM geeft aan ook de komende tijd met de betrokken banken en externe dossierbeoordelaars procesoptimalisaties verder te zullen onderzoeken en de banken nauwlettend te blijven monitoren.

Hoewel het aantal verstuurde aanbodbrieven een stijgende lijn laat zien, blijft het onzeker wanneer er definitief een streep kan worden getrokken onder dit voor MKB-ondernemingen al veel te langslepende dossier. De AFM zal begin 2019 opnieuw rapporteren over de voortgang per december 2018. Ik vind het van belang goed te monitoren dat banken al het mogelijke blijven doen om alle betrokken MKB-ondernemingen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun compensatieaanbod.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 31 311, nr. 208

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven