31 306
Instelling Werkmaatschappij als baten-lastendienst

nr. 3
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 april 2009

Conform de toezegging gedaan in de voorhangbrief met kenmerk: Tweede kamer vergaderjaar 2007–2008, 31 306, nr. 1, infomeer ik u over de nieuw toegetreden bedrijfseenheden tot de Werkmaatschappij per 1 januari 2009.

De nieuw toegetreden bedrijfseenheden voldoen aan de instellingsvoorwaarden voor baten-lastendiensten. Dit is door het ministerie van Financiën getoetst.

Per 1 januari 2009 zijn de volgende bedrijfseenheden bij de Werkmaatschappij toegetreden:

1. Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR)

2. Strategische Beheerorganisatie Interdepartementaal Contractmanagement (SBO-ICM)

3. Rijks Beveiligings Organisatie (RBO)

4. Expertisecentrum MobiliteitsOrganisatie (MO)

5. Facilitaire Samenwerking (FaSam)

6. Benchmarken Benchlearning Rijk (BBR)

Ad 1. Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR)

Het programma Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR) is het onderdeel van de Vernieuwing Rijksdienst en geeft invulling aan de kabinetsdoelstelling om een efficiëntere Rijksdienst te realiseren. Daarnaast wordt ook een grotere flexibiliteit in de primaire processen en efficiency beoogd.

DWR levert een bijdrage aan de volgende kernpunten uit de nota Vernieuwing Rijksdienst:

• ontkokering;

• de Rijksdienst als aantrekkelijke werkgever;

• kennismanagement: een betere Rijksdienst betekent het faciliteren van samenwerking tussen de departementen en medewerkers;

• communicatieplatform;

• efficiency.

De DWR heeft als doel het ontwikkelen van één digitale werkomgeving voor alle rijksambtenaren binnen de dertien ministeries en realiseert daarmee een gestandaardiseerde rijkswerkplek. Daarmee komt alle informatie en functionaliteit die de rijksambtenaar voor zijn werk nodig heeft, rijksbreed beschikbaar

Voorbeelden hiervan zijn: één e-mailadres (rijksoverheid.nl) en de DWR desktop. Hiermee ontstaan 21 000 identieke werkplekken.

De rijksambtenaar kan op elk gewenst moment, op elke plaats en elk apparaat op een veilige wijze beschikken over de noodzakelijke digitale informatie en applicaties.

De DWR is een ICT-standaard voor de rijksbrede werkplekinrichting. De Directeur-Generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk bij BZK bewaakt deze standaard.

Het programma DWR past in de definitie Grote ICT Projecten van het Rijk en is in die hoedanigheid verplicht de voortgang te rapporteren aan de 2e kamer.

Ad 2. Strategische Beheerorganisatie Interdepartementaal Contractmanagement (SBO-ICM)

SBO-ICM beheert een verzameling raamovereenkomsten (ROK’s). Gedurende de looptijd van deze ROK’s zorgt SBO-ICM ervoor dat deze compliant, efficiënt, doelmatig en bij de tijd zijn en blijven.

SBO beheert momenteel de volgende ROK’s:

• Europees Aanbesteden Samenwerking ICT 2007. Opdrachtgever is het ministerie van Economische Zaken.

• Overheids Telecommunicatie, onderverdeeld in Spraak, Data, Centrales en Mobiele Data. Opdrachtgever is het ministerie van SZW

• Software

• Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme Desktop (GOUD)

• Webhosting.

Taken SBO zijn ondermeer het toetsen van nadere overeenkomsten; informatie, nieuws, naast downloads beschikbaar stellen op de websites. Het 0rganiseren van overleg met de leveranciers; toetsen marktconformiteit en het verzorgen van de managementrapportage.

Ad 3. Rijks Beveiligings Organisatie (RBO)

De RBO is een rijkseenheid op het terrein van de fysieke beveiliging van departementen en andere rijksdiensten in Den Haag. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld fysieke beveiliging, ondermeer aan het voorkomen van onbevoegd binnendringen van de gebouwen en van beveiligde zones, aan het voorkomen van het toebrengen van letsel aan medewerkers, aan het voorkomen van het onbevoegd kennisnemen van vertrouwelijke stukken of van schade aan faciliteiten. De eenheid zorgt voor de coördinatie van de beveiliging, de dagelijkse aansturing van de werkvloer, de bemensing van de meldkamers, de toegangscontrole, de objectbeveiliging etc. Met het inschakelen van de RBO wordt de zorg voor het gebouw en de medewerkers overgenomen. Omdat de medewerkers een veilige werkplek hebben, kan de klant zich ongestoord richten op de eigen kerntaken. De RBO kan wendbaar en snel inspringen op wensen van de klant en dienstverlening op maat verzorgen.

Het werkgebied van de RBO blijft niet beperkt tot vaste objecten. Ook voor de beveiliging van grote en kleine evenementen kan van de RBO gebruik worden gemaakt.

Ad 4. Expertisecentrum MobiliteitsOrganisatie (MO)

Het kabinet wil de rijksdienst omvormen tot een kleinere, betere en flexibelere organisatie. De komende jaren verdwijnen er 12 800 arbeidsplaatsen. Sommige mensen verliezen hun baan, anderen moeten van baan veranderen en weer anderen willen zich heroriënteren. De MO faciliteert de ministeries om medewerkers van werk naar werk te begeleiden. De MO doet dit zowel bij vrijwillige als bij gedwongen mobiliteit en zowel voor werk binnen de rijksoverheid als daarbuiten. Dit alles onder het motto: van «vast en zeker» naar «flexibel en veilig». De afspraken die hierover met de vakbonden zijn gemaakt, zijn vastgelegd in het sociaal flankerend beleid.

De MO kent twee hoofdtaken. Enerzijds faciliteert de organisatie een departementaal netwerk voor mobiliteitsprofessionals. Dit netwerk is bedoeld om te komen tot een betere ontsluiting van de rijksbrede arbeidsmarkt, om het mobiliteitsadviesvak te professionaliseren en om het werk van mobiliteitsadviseurs met instrumenten en werkwijzen te ondersteunen. Anderzijds levert de MO producten en diensten op het gebied van mobiliteit, zoals trainingen en individuele loopbaantrajecten.

Ad 5. Facilitaire Samenwerking (FaSam)

FaSam staat voor «Facilitaire Samenwerking» en is een bundeling van de gezamenlijke facilitaire activiteiten op het gebied van Services (servicedesk, vervoer en telefooncentrale), beveiliging, bedrijfshulpverlening, projecten en beheer van de ministeries van BZK en Justitie.

Primaire taak van FaSam is om diensten op het gebied van facilitaire zaken te leveren of te zorgen dat deze diensten (door derden) geleverd worden, ten behoeve van meerdere opdrachtgevers binnen de rijksdienst.

Ad 6. Benchmarken Benchlearning Rijk (BBR)

BBR levert een actieve bijdrage aan de duurzame kwaliteitsverbetering van de rijksoverheid door verschillen in kaart te brengen en daarmee de departementen de gelegenheid te bieden om van elkaar te leren. BBR levert daarbij zowel denk- als daadkracht op het gebied van (prestatie)vergelijken en van leren.

Benchmarks kunnen door BBR zelf worden uitgevoerd en kunnen zowel beleid als bedrijfsvoering betreffen. BBR wil zich in de komende jaren verder ontwikkelen tot dé autoriteit op het terrein van benchmarken en benchlearning binnen de rijksoverheid en van (inter)departementale leerprocessen.

Daarnaast is het benchmarkteam dé plek voor het hergebruiken, doorontwikkelen en verspreiden van kennis en kunde op het gebied van benchmarken en van leren op het terrein van beleid en bedrijfsvoering binnen de rijksoverheid. Het is tevens een plek van reflectie, inspiratie en motivatie. Met de toetreding van deze bedrijfseenheden tot de werkmaatschappij komt het aantal bedrijfseenheden per 1 januari 2009 op 18. In de bijgesloten bijlage 1. is een overzicht van alle bedrijfseenheden van de Werkmaatschappij.

In totaal omvat de Werkmaatschappij ongeveer 600 medewerkers die rijksbreed werken.

De minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties,

G. ter Horst

BIJLAGE 1

Overzicht bedrijfseenheden bij de Werkmaatschappij per 01-01-2009

1. Benchmarken Benchlearning Rijk

2. Bhuro

3. Digitale Werkomgeving Rijksdienst

4. Expertisecentrum Arbeid & Gezondheid

5. Expertisecentrum Arbeidsjuridisch

6. Expertisecentrum Arbeidsmarktcommunicatie

7. Expertisecentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk

8. Expertisecentrum FormatieAdvies

9. Expertisecentrum MobiliteitsOrganisatie

10. Expertisecentrum RijksAdvies

11. FaSam

12. Flexchange

13. Het Buitenhuis

14. InterCoach

15. Inderdepartementale Post- en Koeriersdienst

16. Rijks Beveiligingsorganisatie

17. Strategische Beheerorganisatie – Interdepartementaal Contractmanagement

18. We Print Together

Naar boven