31 293 Primair Onderwijs

Nr. 415 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 5 oktober 2018.

De wens dat het in de maatregel geregelde onderwerp bij de wet wordt geregeld kan door of namens de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 6 november 2018.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2018

Hierbij zend ik u het Besluit van 27 augustus 2018 houdende wijziging van het Besluit bekostiging WPO in verband met het aanpassen van de groeiregeling en het onderwijsachterstandenbeleid in het primair onderwijs1.

Deze toezending geschiedt in het kader van de procedure, bedoeld in artikel 69, vierde lid, van de Wet op het primair onderwijs. Dit artikel noemt een termijn van vier weken.

Indien meer dan een vierde deel van die termijn binnen een recesperiode van uw Kamer valt, wordt de termijn zodanig verlengd dat drie vierde deel daarvan buiten die recesperiode van uw Kamer valt.

Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding van het besluit met ingang van 1 maart 2019.

Het bovengenoemde Besluit regelt onder meer de verdeling van het onderwijsachterstandenbudget voor basisscholen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent voor alle basisscholen op basis van objectieve, actuele en centraal beschikbare data hoe groot de verwachte achterstandsproblematiek is. Op basis hiervan wordt het onderwijsachterstandenbudget verdeeld.

Deze zomer is uit onderzoek gebleken dat bij een kleine groep scholen grote herverdeeleffecten optreden, wanneer er te weinig gegevens bekend zijn over de leerlingen of over de ouders van de leerlingen. Dit komt voor wanneer leerlingen of hun ouders niet in de Basisregistratie Personen voorkomen, bijvoorbeeld op scholen met veel nieuwkomersleerlingen. Het CBS heeft in de onderzoeksfase een schattingsmethode ontwikkeld om hiermee om te gaan. Wanneer er op een school echter te veel gegevens van de leerlingen en hun ouders ontbreken, zijn de achterstandsscores nu nog niet nauwkeurig genoeg.

Ik wil iedere school met grote achterstandsproblematiek in staat stellen om de onderwijskansen van de leerlingen te vergroten. Daarom heb ik het CBS de opdracht gegeven om dit knelpunt nader te onderzoeken, om te bezien hoe dit technisch opgelost kan worden. Ik zal uw Kamer en de betreffende scholen zo snel mogelijk nader informeren. Ik zal zorgen voor een passende oplossing voordat dit Besluit in werking treedt en voordat de verdeling daadwerkelijk wordt ingevoerd in de praktijk. Hierover houd ik nauw contact met het CBS en de PO-Raad.

Op donderdag 27 september 2018 is het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid gepubliceerd en op vrijdag 28 september zijn de voorlopige beschikkingen voor 2019 naar de gemeenten gestuurd. Het knelpunt, zoals hierboven beschreven, speelt in mindere mate bij de nieuwe verdeelsystematiek voor gemeenten. In september 2019 worden de definitieve beschikkingen voor gemeenten vastgesteld.

Een afschrift van deze brief heb ik heden gezonden aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven