31 290 IIA
Wijziging van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2007 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 december 2007

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.

De door de regering gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Leerdam

Adjunct-griffier van de commissie,

Hendrickx

1

Heeft de regering een verklaring voor het «groter dan verwachte beroep» op de wachtgeldregeling voor oud-leden van de Tweede Kamer? Komen oud-leden, ook in vergelijking met vorige verkiezingen, moeilijker aan de slag? Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?

Met «groter dan verwachte beroep» is beoogd aan te geven dat, als gevolg van de verkiezingen in november 2006, sprake was van een niet volledig in de meerjarencijfers voorzien beroep op de wachtgeldregeling. Dit vindt vooral oorzaak in de snellere doorstroming binnen fracties. Daarnaast is nog sprake van de budgettaire gevolgen van eerdere verkiezingsuitslagen. In aantallen wachtgeldaanspraken 2007 is ten opzichte van de verkiezingsjaren 2002 en 2003 echter niet sprake van een toename.

Of en in hoeverre oud-leden bij het vinden van een nieuwe functie met moeilijkheden worden geconfronteerd, onttrekt zich aan mijn waarneming. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de Appa-gerechtigden geheel of gedeeltelijk wordt gekort op hun uitkering omdat zij nieuwe inkomsten hebben verkregen.,

2

Kan uit de toelichting op de post over de gestegen fractiekosten worden opgemaakt dat zich structureel geen stijging voordoet?

De tweede suppletore begroting geeft alleen inzicht in de begrotingsmutaties voor het uitvoeringsjaar 2007. Het structurele effect van de stijging van de fractiekosten wordt nader bezien in het voorjaar van 2008.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), Van der Staaij (SGP), De Pater-van der Meer (CDA), Van Bochove (CDA), Duyvendak (GL), Wolfsen (PvdA), Hessels (CDA), Gerkens (SP), Haverkamp (CDA), Leerdam (PvdA), voorzitter, De Krom (VVD), ondervoorzitter, Griffith (VVD), Irrgang (SP), Kalma (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Van der Burg (VVD), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA), Leijten (SP), Heijnen (PvdA), Bilder (CDA) en Anker (CU).

Plv. leden: Teeven (VVD), Van der Vlies (SGP), Van de Camp (CDA), Atsma (CDA), Van Gent (GL), Vermeij (PvdA), Knops (CDA), Polderman (SP), Spies (CDA), Wolbert (PvdA), Aptroot (VVD), Zijlstra (VVD), Van Gerven (SP), Heerts (PvdA), Çörüz (CDA), Remkes (VVD), De Roon (PVV), Van der Ham (D66), Van Bommel (SP), Ouwehand (PvdD), Timmer (PvdA), De Wit (SP), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Van Haersma Buma (CDA) en Cramer (CU).

Naar boven