31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 483 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 juli 2015

Bijgaand bied ik u het Rapport «Schakelen van HBO-bachelor naar universitaire master: onderzoek naar de uitvoeringspraktijk van doorstroom- en schakeltrajecten in het hoger onderwijs» aan1.

De voornaamste bevindingen uit dit rapport zijn:

  • Er is sprake van een veelzijdige praktijk aan deficiëntievoorzieningen en instapmogelijkheden voor hbo-studenten van wie kan worden verwacht dat ze binnen redelijke termijn kunnen voldoen aan de toelatingseisen van de wo-masteropleiding.

  • De ontwikkeling van de in de hbo-bachelor ingedaalde «academische route» begint op gang te komen en kan worden beschouwd als een goed praktijkvoorbeeld.

  • Variatie in aanbod van schakelprogramma’s blijft essentieel en vergroot de keuzemogelijkheden van studenten. Studenten moeten hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen via de route in het onderwijs die hen het beste past. En instellingen moeten eigen keuzes blijven maken voor een bepaalde aanpak die ruimte biedt voor diversiteit en maatwerk.

  • De gewijzigde tariefstelling is niet kostendekkend voor veel schakelprogramma’s maar universiteiten houden zich aan de wettelijke richtlijn. Deze richtlijn is vastgelegd in de wet Kwaliteit in Verscheidenheid.

Hiermee kom ik tegemoet aan de motie van het lid Schouten van 25 april 2013 (Kamerstuk 33 519, nr. 48), waarin gevraagd werd om te onderzoeken in welke mate schakelprogramma’s zijn ingebed in de hbo-bachelor en wat op dit gebied goede praktijken zijn.

In mijn Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek, die u recent heeft ontvangen (Kamerstuk 31 288, nr. 481), ga ik ook in op het schakelen van de hbo-bachelor naar de wo-master en geef ik aan zoveel mogelijk in te zetten op samenwerking tussen hogescholen en universiteiten. Daarin geef ik aan dat ik op zoek ga naar een maatwerkoplossing binnen de huidige bekostigingssystematiek voor de periode vanaf 2017/2018 wanneer de instellingen verplicht worden enkel wettelijk collegegeld te vragen voor schakelprogramma’s. Instellingen geven nu al aan dat veel schakelprogramma’s niet kostendekkend kunnen worden aangeboden en studenten geven aan zich zorgen te maken over het aanbod van schakelprogramma’s, waarin volgens hen nu al geschrapt wordt. Ik ga hierover op korte termijn met de VSNU en de Vereniging Hogescholen het gesprek aan en zal hierbij ook de studentenbonden uitnodigen.

Ik zal de resultaten van dit onderzoek onder de aandacht brengen bij de instellingen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven