31 283
Goedkeuring van de op 6 november 1990 te Rome tot stand gekomen Europese Code inzake sociale zekerheid (herzien) (Trb. 1993, 123)

29 427
ILO-verdragen

nr. 5
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 december 2007

In haar brief (07-SZW-B-087) verzoekt de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid om nadere informatie over een te houden seminar over de Herziene Europese Code inzake sociale zekerheid.

Het seminar waar uw brief op doelt wordt door mijn ministerie, samen met de Raad van Europa, op 11 december 2007 in Den Haag gehouden. Het is een bijeenkomst voor een tiental landen onder de titel «Awareness Raising Seminar on the European Code on Social Security (Revised)». Uitgenodigd zijn tien landen die bijna alle hun medewerking hebben toegezegd. De uitgenodigde landen zijn de landen die hetzij de Herziene Code hebben ondertekend, hetzij in het verleden belangstelling hebben laten blijken om de Herziene Code te bekrachtigen. Enkele deskundigen, onder wie vertegenwoordigers van het Secretariaat van de Raad van Europa en van het Bureau van de Internationale Arbeidsorganisatie, zullen in algemene zin het belang van de Herziene Code onderstrepen. Nederland zal uitleggen waarom het belang hecht aan de inwerkingtreding van de Herziene Europese Code.

Het doel van het seminar is, zoals ook in mijn brief van 15 oktober 2007 (Kamerstuk 29 427, nr. 43) aangegeven, om andere landen te bewegen tot daadwerkelijke bekrachtiging van de Herziene Code, zodat deze zo spoedig mogelijk in werking treedt. Hiertoe wordt getracht om in kaart te brengen welke eventuele belemmeringen er bij de andere landen bestaan om de Herziene Code te bekrachtigen. De rapportages die landen hebben aangeleverd op grond van de huidige Code kunnen daarbij als uitgangspunt dienen.

Daarnaast zal worden onderzocht of belemmeringen kunnen worden weggenomen, zo nodig met technische assistentie van de Raad van Europa.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner

Naar boven