31 257
Wijziging van de Wet Justitie-subsidies in verband met slachtofferhulp

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 17 december 2007

De vaste commissie voor Justitie1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het voorstel van wet genoegzaam voorbereid.

ALGEMEEN

1. Inleiding

De leden van de fracties van de PvdA en de VVD hebben met belangstelling kennis genomen van voorliggend wetsvoorstel.

De leden van de PvdA-fractie kunnen zich in grote lijnen vinden in het voorstel, maar hebben toch enkele vragen. De leden van de VVD-fractie hebben nog slechts één opmerking naar aanleiding van het voorstel en de toelichting.

2. Subsidiëring

De leden van de PvdA-fractie merken op dat bij ministeriële regeling de subsidieregeling nader kan worden uitgewerkt. Zal bij die uitwerking van deze regeling Slachtofferhulp Nederland op een of andere manier betrokken worden? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

Deze leden merken op dat de financiering voor een groot deel via deze wet is geregeld, maar dat een ander gedeelte voor rekening van de gemeenten komt. Zij zien graag dat dit gedeelte van de financiering via het Gemeentefonds geregeld kan worden. Op dit moment moet Slachtofferhulp Nederland met alle gemeenten aparte afspraken maken voor dat gedeelte van de financiering. Deze tijdrovende bezigheid zou Slachtofferhulp Nederland bespaard kunnen blijven. Graag ontvangen deze leden van de PvdA-fractie een reactie hierop?

De leden van de VVD-fractie stellen vast dat in de toelichting wordt aangegeven dat er momenteel sprake is van exploitatiesubsidiëring op grond van de Wet Justitie-subsidies. Het voornemen is nu de subsidie te verstrekken op basis van output of productsubsidiëring. Deze leden hebben het belang van de huisvesting van Stichting Slachtofferhulp op of nabij de politiebureaus al tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie voor het jaar 2008 al onderstreept. Kan de regering inzichtelijk maken wat de gevolgen van het onderhavige wetsvoorstel is voor de huisvesting van Slachtofferhulp?

Voorts vragen deze leden op wanneer de Kamer zal worden geïnformeerd over het tijdens de begrotingsbehandeling aangekondigde overleg tussen de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de mogelijkheden de huisvesting van Slachtofferhulp in de nabijheid van de politiebureaus voldoende te verzekeren.

3. Administratieve lasten

De leden van de PvdA-fractie constateren dat in de toelichting is te lezen dat deze wijziging geen administratieve lasten met zich mee brengt. Hoe verklaart de regering dit in het licht van het voornemen om voortaan de subsidie afhankelijk te maken van de geleverde diensten? Brengt dit niet extra administratieve handelingen met zich mee, met daaraan gekoppeld de administratieve lasten? Kan de regering hierop ingaan?

ARTIKELSGEWIJS

Artikel 1, onder A

De leden van de PvdA-fractie merken op dat artikel 6 Wet justitie-subsidie wordt gewijzigd omdat het begrip slachtofferhulp geen statisch gegeven is en derhalve een algemene beschrijving in de wet behoeft. De leden vragen of door deze algemene beschrijving een mogelijkheid tot verruiming van de activiteiten en de kerntaken van Slachtofferhulp Nederland of juist een inperking betekent ten opzichte van het huidige artikel.

De voorzitter van de commissie,

De Pater-van der Meer

De griffier van de commissie,

Nava


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Wit (SP), Van der Staaij (SGP), Kamp (VVD), Arib (PvdA), ondervoorzitter, De Pater-van der Meer (CDA), voorzitter, Çörüz (CDA), Joldersma (CDA), Gerkens (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Van Velzen (SP), Azough (GL), Griffith (VVD), Teeven (VVD), Verdonk (Verdonk), Kalma (PvdA), De Roon (PVV), Pechtold (D66), Heerts (PvdA), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA), Leijten (SP), Bouwmeester (PvdA), Van Toorenburg (CDA) en Anker (CU).

Plv. leden: Sterk (CDA), Langkamp (SP), Van der Vlies (SGP), Weekers (VVD), Smeets (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Jager (CDA), Jonker (CDA), Roemer (SP), De Vries (CDA), Abel (SP), Halsema (GL), Dezentjé Hamming (VVD), Van Miltenburg (VVD), Zijlstra (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Fritsma (PVV), Koşer Kaya (D66), Gill’ard (PvdA), Ouwehand (PvdD), Spekman (PvdA), Van Gijlswijk (SP), Bouchibti (PvdA), Van Haersma Buma (CDA) en Slob (CU).

Naar boven