31 066 Belastingdienst

Nr. 1301 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 oktober 2023

In het commissiedebat van 12 oktober 2023 is toegezegd om terug te komen op het mogelijk aanpassen van de einddatum voor de aanmeldtermijn voor de vergoeding van aanvullende schade. Deze loopt af op 1 januari 2024 voor eenieder van wie de integrale beoordeling (IB) vóór 1 juli 2023 onherroepelijk vast is komen te staan. Ouders die na 1 juli 2023 hun IB-beschikking hebben ontvangen, hebben volgens de huidige wet zes maanden de tijd zich te melden voor de vergoeding van aanvullende schade. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de intentie deze aanmeldtermijn te verruimen.

Ook is tijdens het debat toegezegd in te gaan op de communicatie rondom de aanmeldtermijn voor de herstelregeling kinderopvangtoeslag voor mogelijk gedupeerde ouders. Deze aanmeldtermijn loopt op 31 december 2023 af. Deze brief bevat een toelichting op de inspanningen die zijn en worden ondernomen om mogelijk gedupeerden te bereiken die zich voor deze wettelijke einddatum nog niet hebben aangemeld.

Verruiming aanmeldtermijn aanvullende schade

De aanmeldtermijn voor aanvullende schade loopt af op 1 januari 2024 voor eenieder van wie de integrale beoordeling (IB) vóór 1 juli 2023 onherroepelijk vast is komen te staan. Ouders die na 1 juli 2023 hun IB-beschikking hebben ontvangen, hebben volgens de huidige wet zes maanden de tijd zich te melden voor de vergoeding van aanvullende schade.

Het kabinet wil deze aanmeldtermijn voor aanvullende schade met een jaar verruimen tot 1 januari 2025 en doet hiertoe een wetsvoorstel met terugwerkende kracht. Voor ouders van wie de IB na 1 juli 2024 onherroepelijk vast is komen te staan blijft gelden dat ze zes maanden de tijd hebben zich te melden voor aanvullende schade. Voor deze verruiming van de aanmeldtermijn zijn twee redenen.

Ten eerste konden ouders zich tot kort geleden alleen melden bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Zoals benoemd in de brief van 28 september1, is op 26 september 2023 de alternatieve schaderoute in pilotvorm gestart: een schaderoute met een vereenvoudigde afhandeling van aanvullende schade waarbij schade sneller en grofmaziger gecompenseerd wordt. Volgens de huidige wettelijke aanmeldtermijn komt de alternatieve route te laat voor de ouders van wie de IB-beschikking al voor 1 juli 2023 onherroepelijk vast is komen te staan, omdat aanmelden voor de alternatieve schaderoute pas na deze datum mogelijk zal zijn.

Ouders die gebruik willen maken van één van de routes voor de vergoeding van aanvullende schade, hebben na verruiming van de aanmeldtermijn tot 1 januari 2025 om zich hiervoor te melden. Daarmee zijn gedupeerde ouders verzekerd van de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken voor een specifieke aanvullende schaderoute. Voor ouders die later dan 1 juli 2024 onherroepelijk een IB-beschikking zullen ontvangen, blijft gelden dat zij zes maanden de tijd hebben zich te melden voor aanvullende schade.

Een tweede argument voor verruiming is dat een ruimere aanmeldtermijn naar verwachting ook voor de CWS zal betekenen dat aanmeldingen meer gespreid zullen binnenkomen, waardoor ouders niet onnodig langer hoeven te wachten.

Voor het verruimen van de aanmeldtermijn is een wetswijziging noodzakelijk. Deze wetswijziging zal in gang worden gezet en bij uw Kamer worden ingediend. Gezien de tijdpaden van een wetgevingstraject zal dit wetgevingsproces niet afgerond zijn voor 1 januari 2024. Daarom zal de wijziging met terugwerkende kracht in werking treden. Hierdoor zal de CWS aanmeldingen kunnen blijven verwerken van alle ouders die hun IB-beschikking ontvangen hebben, ook als zij zich volgens de huidige wet niet meer kunnen melden. Dit zal ook op deze manier aan ouders en belanghebbenden worden gecommuniceerd.

Communicatie einddatum UHT

Mogelijk gedupeerde ouders kunnen zich conform de Wet tot en met 31 december 2023 melden bij UHT om erkend te worden als gedupeerde en in aanmerking te komen voor de herstelregelingen. Ouders die mogelijk in aanmerking komen voor compensatie en zich nog niet gemeld hebben zullen nogmaals benaderd worden zodat zij zich alsnog kunnen aanmelden.

In 2020 zijn alle ouders die mogelijk in aanmerking komen voor compensatie schriftelijk benaderd om zich te melden. Alle ouders die waarschijnlijk gedupeerd zijn en die zich eind 2021 nog niet hadden aangemeld (3.588 ouders), zijn in 2022 nogmaals persoonlijk telefonisch benaderd door UHT. De ouders van wie geen telefoonnummer bekend was of ouders die na drie belpogingen niet waren bereikt, hebben van UHT contactkaarten ontvangen met het verzoek het serviceteam te bellen.

Het kabinet is er alles aan gelegen om mensen die getroffen zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag te helpen en te zorgen dat zij aanspraak kunnen maken op het herstel waar zij recht op hebben. Daarom wil het kabinet nog een uiterste inspanning doen om ouders uit de groepen die waarschijnlijk gedupeerd zijn nogmaals te wijzen op de naderende sluiting van de aanmeldtermijn. Hierbij worden deze ouders nog een keer benaderd met de oproep om zich te melden, met daarbij het aanbod om te bellen met iemand van Stichting Lotgenotencontact als zij vragen hebben over hun situatie en eventuele aanmelding. De ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn bij Stichting Lotgenotencontact zijn allemaal gedupeerde ouders. Het praten met een lotgenoot kan de drempel voor aanmelding daarom aanzienlijk verlagen.

Daarnaast communiceert UHT tot het einde van het jaar op verschillende manieren over de einddatum en de gevolgen daarvan:

  • Om zoveel mogelijk ouders te bereiken, werkt UHT samen met andere partijen met een groot bereik onder ouders, waaronder de oudercommissie en de Stichting Lotgenotencontact. Hen wordt gevraagd om de einddatum ook via hun eigen kanalen te communiceren met hun doelgroep.

  • UHT start een campagne via Facebook om ouders te wijzen op de einddatum.

  • UHT plaatst een opvallende «wegklikbare» melding op haar website en op een aantal van de meest bezochte pagina’s.

  • Er wordt een melding over de sluitingsdatum opgenomen in de profielen van UHT op sociale media.

  • Maatschappelijke organisaties en lokale lotgenotengroepen worden benaderd en gefaciliteerd om de bestaande regelingen en hun einddatum onder de aandacht te brengen.

Het kabinet heeft er hiermee vertrouwen in dat iedere ouder die geholpen wil worden dat ook wordt en dat we in contact zijn of komen met mensen die nog terughoudendheid voelen om zich te melden.

De Staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, A. de Vries


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1288.

Naar boven