31 061 III
Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2007 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 21 juni 2007

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.

De door de regering gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Leerdam

De griffier van de commissie,

De Gier

1

Kunt u de extra uitgaven ten behoeve van de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid toelichten? Zijn (ook) de extra kosten ten behoeve van de Honderd dagen erin verwerkt? Om hoeveel geld gaat het? Kan de Kamer een overzicht krijgen van de in dat verband gemaakte kosten?

De extra gelden ten behoeve van de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid zijn bestemd voor het stimuleren van het interdepartementaal ontkokerd en samenhangend werken, voor het versterken van (interdepartementaal samenwerkende) juridische functies en tenslotte voor investeringen in de rijksbrede kennis en strategie.

In de extra gelden zijn niet de integrale uitgaven van het beleidsprogramma en de dialoog daarover verwerkt. Reguliere uitgaven zoals reiskosten, verblijfskosten, locatiehuur etc. zijn gekomen ten laste van de individuele ministeries. Wel zijn enkele specifieke departementsoverstijgende uitgavenposten ten laste van de extra gelden gekomen. Daarbij is te denken aan uitgaven die verband houden met de productie en distributie van het beleidsprogramma, de bijeenkomst in Utrecht en de perspresentatie op het Catshuis. Het daarmee gemoeide uitgavenbedrag wordt op dit moment geschat op € 325 000,–.

2

Hoe «onnauwkeurig» was tot voor kort de berekening van de kosten die samenhingen met uitgaven van de dienst Publiek & Communicatie? Kan ten behoeve van de Kamer een inzichtelijke opstelling van die baten-lastendienst, inclusief ontvangsten, worden gemaakt?

De kern is dat in de loop der tijd wijzigingen in de methode van berekening en financiering zijn afgesproken die samenhangen met de uitgroei tot de shared service organisatie Postbus 51. In het verleden zijn gelden overgeheveld van de departementen naar de begroting van AZ ter financiering van Postbus 51. Door de groei van Postbus 51 (vorming shared service center en toename van de vraag naar informatie) bleek de financiering niet langer toereikend. Besloten is toen om met ingang van 2004 aanvullend 35% van de kostprijs van telefonische en e-mail vragen door te berekenen aan de departementen. Dienovereenkomstig werd de vergoeding voor de dienstverlening door AZ voor 35% doorberekend aan Postbus 51, nadat in 2005 de baten-/lastendienst DPC was opgericht. De vorming van het shared service center kwam vervolgens in een versnelling, terwijl tegelijkertijd de website (waarvoor geen financiering was afgesproken) een steeds belangrijker rol ging spelen in het proces van informatievoorziening aan de burgers. Mede door de fluctuaties in het aantal telefonische en e-mail vragen bleek ook deze financieringsconstructie niet houdbaar. Met ingang van 2007 is derhalve met de departementen een financiering op basis van capaciteit afgesproken. Overeenkomstig de eerder gevolgde lijn wordt nu ook de dienstverlening van AZ voor 100% doorberekend aan Postbus 51.

Voor een inzichtelijke opstelling van de baten-/lastendienst DPC (inclusief ontvangsten) verwijs ik u naar het Jaarverslag III 2006 (TK, vergaderjaar 2006–2007, 31 031 III, nr. 1).


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), Van der Staaij (SGP), De Pater-van der Meer (CDA), Van Bochove (CDA), Duyvendak (GL), Wolfsen (PvdA), Hessels (CDA), Gerkens (SP), Haverkamp (CDA), Leerdam (PvdA), voorzitter, De Krom (VVD), ondervoorzitter, Griffith (VVD), Irrgang (SP), Kalma (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Van der Burg (VVD), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA), Leijten (SP), Heijnen (PvdA), Bilder (CDA) en Anker (CU).

Plv. leden: Teeven (VVD), Van der Vlies (SGP), Van de Camp (CDA), Atsma (CDA), Van Gent (GL), Vermeij (PvdA), Knops (CDA), Polderman (SP), Spies (CDA), Wolbert (PvdA), Weekers (VVD), Zijlstra (VVD), Van Gerven (SP), Van der Veen (PvdA), Çörüz (CDA), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV), Van der Ham (D66), Van Bommel (SP), Ouwehand (PvdD), Bouchibti (PvdA), De Wit (SP), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Van Haersma Buma (CDA) en Cramer (CU).

Naar boven