30 995 Aanpak Wijken

Nr. 100 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2022

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid aan.

Met dit programma zetten we de eerste stappen voor een langjarige inzet van het Rijk om samen met gemeenten en andere lokale partijen de leefbaarheid en veiligheid in 20 focusgebieden in 19 steden weer op orde te krijgen en de bewoners weer perspectief te bieden.

Door middel van dit programma geeft het Kabinet invulling geven aan de motie van het lid Ceder (Kamerstuk 35 925 VII, nr. 24), die de regering verzoekt om in het programma schotten tussen beleidsbudgetten weg te halen en rijksregels aan te passen die een integrale aanpak in de weg staan. Samen met gemeenten wordt in kaart gebracht wat er nodig is om op dit terrein tot doorbraken te komen. Ook wordt invulling gegeven aan de motie van het Boulakjar (Kamerstuk 35 925 VII, nr.126), waarin de regering wordt verzocht de geleerde lessen uit de Mechelse methode in het voorliggend programma mee te nemen.

Tot slot

Het zou niet zo moeten zijn dat de plek in de stad waar mensen wonen en opgroeien bepalend is voor hoe hun verdere carrière en levenspad eruitziet. Dit vraagt voor deze gebieden en de bewoners die extra steun nodig hebben een bijzondere inspanning van de overheid. Graag informeer ik u tweemaal per jaar over de voortgang van het programma en de resultaten die we hierbij realiseren.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

Naar boven