30 953
Evaluatie Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets

nr. 2
BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2007

Hierbij treft u aan een voorstel van de Tijdelijke Gemengde Commissie subsidiariteitstoets (TCS) d.d. 6 februari 2007 (bijlage), voor de aanpak van de evaluatie waartoe door beide kamers bij de instelling van deze commissie indertijd is besloten.

Het Presidium stemt in met dit voorstel maar zou graag zien dat tenminste 1 of 2 leden van buiten de TCS bij deze evaluatie worden betrokken, bij voorkeur de voorzitter van de commissie voor Europese Zaken uit de Tweede Kamer en de voorzitter van de commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties uit de Eerste Kamer. Voorts stelt het Presidium aan u voor om, wat betreft het voorstel van de TCS, de doelstellingen van deze commissie in algemene zin te toetsen, in ieder geval twee doelstellingen, te weten:

1. de versterking van de betrokkenheid van alle parlementariërs, en dus niet alleen de Europa-woordvoerders en -specialisten, bij het Europese wetgevingsproces en zo de Europese expertise onder hen te vergroten, en

2. het betrekken van de Nederlandse samenleving bij de parlementaire subsidiariteitstoets, zowel individuele burgers als maatschappelijke organisaties, als expliciete punten mee te nemen bij deze evaluatie.

Het Presidium stelt u voor om met het aldus aangevulde voorstel in te stemmen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

G. A. Verbeet

De Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

J. E. Biesheuvel-Vermeijden

BIJLAGEl

Aan de voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaa

Den Haag, 6 februari 2007

Zoals u bekend, is op 28 maart 2006 de tijdelijke commissie subsidiariteitstoets (TCS) ingesteld. Deze commissie toetst, samen met de betrokken vakcommissies, elf voorstellen van de Europese Commissie aan de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit. Deze voorstellen zijn door beide Kamers aangewezen uit het wetgevings- en werkprogramma voor 2006 van de Europese Commissie.

In het plenaire debat in de Tweede Kamer d.d. 15 december 2005 dat leidde tot instelling van de TCS is de motie Timmermans c.s. ingediend (Kamerstukken II, 2005–2006, 30 389 nr 2), waarin de kaders van de TCS zijn vastgelegd. De Kamer spreekt daarin uit:

1. dat de invulling van de subsidiariteitstoets niet kan leiden tot verandering in de Nederlandse staatkundige verhoudingen;

2. dat de Commissie Subsidiariteitstoets geen enkele inperking van de rol van de vakcommissies van de Kamer bij de beoordeling van de Europese voorstellen mag opleveren; en

3. dat de voorliggende voorstellen vooralsnog dienen te leiden tot de instelling van een «Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets» voor een periode van 1 jaar en een zo spoedig mogelijk daarop volgende evaluatie door de Kamer.

Deze motie is op 20 december 2005 door de Tweede Kamer aanvaard.

Tijdens het plenaire debat op 31 januari 2006 in de Eerste Kamer (Handelingen EK, 31 januari 2006, 16, 779-780) is de Eerste Kamer, gehoord de beraadslagingen en besluitvorming in de Tweede Kamer, akkoord gegaan met het instellen van een commissie subsidiariteitstoets op tijdelijke basis, doch onder de voorwaarde dat deze commissie blijft functioneren tot het moment dat de evaluatie is afgerond en er is besloten over het al dan niet continueren van deze commissie. Ook heeft de Eerste Kamer ingestemd met evaluatie na één jaar, waarbij is gesteld dat, gelet op het feit dat het een gemengd samengestelde commissie betreft, deze evaluatie door beide Kamers uitgevoerd dient te worden.

Tijdens haar vergadering van 6 februari jongstleden heeft de TCS het volgende voorstel geformuleerd over de wijze van evaluatie van de TCS, waarbij bovenstaande randvoorwaarden het uitgangspunt vormden.

De TCS stelt voor haar eigen evaluatie ter hand nemen en uiterlijk 13 april 2007 beide Kamers een evaluatierapport toe te zenden. Zij stelt zich voor dat hierin op evenwichtige wijze de pluspunten en de knelpunten van het werk en het functioneren van de TCS aan de orde komen. Gelet op de beraadslagingen in beide Kamers bij de instelling van de commissie zal in ieder geval expliciet aandacht worden besteed aan de volgende punten: de aard van de samenwerking tussen Eerste en Tweede Kamer in het kader van de parlementaire subsidiariteitstoets, de aard van de samenwerking van de TCS met de vakcommissies in Eerste en Tweede Kamer, de werkbaarheid van de zeswekentermijn en de ambtelijke ondersteuning van de commissie.

In algemene zin zal het werk van de TCS (en de daarbij betrokken vakcommissies) worden getoetst aan de doelstellingen van deze commissie. Deze zijn geformuleerd in de rapporten die de voorganger van de TCS, de gemengde commissie toepassing subsidiariteit, ten behoeve van beide Kamers heeft opgesteld (Kamerstukken II, 2005–2006, 30 389, nr. 1 en Kamerstukken I, 2005–2006, 30 389, A).

Tot slot stelt de TCS voor dat in het evaluatierapport ook het Europese kader van de Nederlandse parlementaire subsidiariteitstoets expliciet aandacht krijgt. Twee van de voorstellen uit de «lijst van elf» zijn namelijk ook door de nationale parlementen in de andere EU-lidstaten getoetst aan de subsidiariteits- en proportionaliteitsvereisten uit het Verdrag. Daarbij was in COSAC-verband afgesproken dat de zeswekentermijn uit het oorspronkelijke Grondwettelijk Verdrag zou worden gehandhaafd.

Na behandeling van het evaluatierapport in de plenaire vergaderingen van beide Kamers, kan iedere Kamer afzonderlijk een besluit nemen over het al dan niet continueren van de TCS op permanente basis.

De TCS verneemt graag of de hier voorgestelde werkwijze de instemming heeft van uw Kamer. Gelet op het feit dat beide Kamers elk afzonderlijk een besluit nemen over continuering, verzoekt de TCS bovendien het College van Senioren van de Eerste Kamer en het Presidium van de Tweede Kamer zonodig aanvullende vraagpunten te formuleren die in het evaluatierapport beantwoord dienen te worden. Tot slot leg ik u graag voor dat de TCS voornemens is om in het kader van de evaluatie inbreng te vragen van (een aantal) vakcommissies uit Eerste en Tweede Kamer die bij de toetsingsprocedure betrokken zijn geweest.

Hoogachtend,

Jan Jacob van Dijk

Voorzitter van de Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets

Naar boven