30 917
Wijziging van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens in verband met de bescherming van informatie betreffende veiligheidsmaatregelen

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 31 januari 2007

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van dit wijzigingsvoorstel. Zij kunnen instemmen met het voorstel het artikel toe te voegen.

De leden van de SP-fractie hebben kennis genomen van het wetsvoorstel en hebben daarover een vraag. Zij stellen voorop dat de veiligheid van de mensen wier inkomens openbaar worden gemaakt van centraal belang is. Welke aanwijzingen heeft de regering dat potentiële terroristen geïnteresseerd zijn in het feit dat mensen worden beschermd, in aanvulling op het feit dat iemand bekend is? Deze leden ontvangen graag een nadere argumentatie op dit punt.

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel Wijziging van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens in verband met de bescherming van informatie betreffende veiligheidsmaatregelen. Zij onderschrijven het doel van het wetsvoorstel. Voorkomen moet immers worden dat uit de verplichte openbaarmaking van publieke topinkomens kan worden afgeleid welke ministers en ambtenaren extra beveiliging krijgen. Wel willen zij graag de regering nog een vraag stellen. Heeft de voorgestelde wetswijziging tot gevolg dat de verplichting tot openbaarmaking van inkomens in de publieke sector voortaan geldt voor hogere inkomens dan eerst het geval was? Met andere woorden gaat het norminkomen, waarboven openbaarmaking verplicht is, omhoog? Gaarne krijgen de leden van de VVD-fractie daarop een reactie van de regering.

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben kennis genomen van het wetsvoorstel hetgeen beoogt geheimhouding rondom het te voeren veiligheidsbeleid van ministers, secretarissen en anderen niet te verstoren door toepassing van de WOPT (Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens). Deze leden hebben begrip voor de argumentatie. Zij hebben nog slechts één vraag.

Als gevolg van de voorgestelde wetswijziging worden geen gegevens uit het belastbare loon van ministers en staatssecretarissen openbaar gemaakt in het financieel verantwoordingsdocument, die betrekking hebben op getroffen veiligheidsmaatregelen. Hierbij valt dus te denken aan de fiscale bijtelling voor het gebruik van de dienstauto. Deze leden willen graag een toelichting op de zinsnede dat de bepaling tevens van toepassing is op andere – thans niet voorziene – maatregelen die gevolgen zouden hebben voor het belastbare loon van ministers of staatssecretarissen. Zij veronderstellen dat dit ziet op maatregelen die ongewild informatie verschaffen over de getroffen veiligheidsmaatregelen. Zien zij dat juist, zo vragen zij.

De voorzitter van de commissie,

Leerdam

Adjunct-griffier van de commissie,

Hendrickx


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), fng. ondervoorzitter, Van der Staaij (SGP), Blok (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Slob (CU), Van Bochove (CDA), Duyvendak (GL), Gerkens (SP), Spies (CDA), Sterk (CDA), Haverkamp (CDA), Leerdam (PvdA), voorzitter, Griffith (VVD), Irrgang (SP), Kalma (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Jacobi (PvdA), Van der Burg (VVD), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Heerts (PvdA), Van Raak (SP), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA) en Leijten (SP).

Plv. leden: Teeven (VVD), Van der Vlies (SGP), Weekers (VVD), Van de Camp (CDA), Cramer (CU), Ormel (CDA), Van Gent (GL), Polderman (SP), Van Haersma Buma (CDA), Van Heugten (CDA), Van Hijum (CDA), Wolbert (PvdA), Zijlstra (VVD), Van Gerven (SP), Van der Veen (PvdA), Çörüz (CDA), Albayrak (PvdA), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV), Koşer Kaya (D66), Koenders (PvdA), Van Bommel (SP), Ouwehand (PvdD), Bouchibti (PvdA) en De Wit (SP).

Naar boven