30 909
Regels tot bevordering van de activering van personen die aanspraak maken op een uitkering op grond van de Ziektewet

nr. 17
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2007

In vervolg op mijn brief van 8 oktober jl.1 ontvangt u hierbij mijn nadere reactie op de motie van de leden Van Hijum c.s.2 In de motie wordt de regering verzocht te onderzoeken hoe het UWV de bevoegdheid kan worden gegeven om aan uitzendkrachten en andere werknemers (vangnetters) ook over zaterdag en zondag ziekengeld uit te keren, mits dit reguliere werkdagen zijn.

Uit nader onderzoek naar aanleiding van de motie blijkt dat de huidige uitkeringssystematiek tot gevolg heeft dat een vangnetter die op zaterdag en/of zondag werkt en dan ziek is, in sommige situaties in de eerste week van zijn ziekte minder ziekengeld ontvangt dan de vangnetter die op de doordeweekse dagen een vergelijkbare periode ziek is. Een voorbeeld hiervan is de vangnetter die van dinsdag t/m vrijdag werkt in vergelijking met de vangnetter die van donderdag t/m zondag werkt. In de situatie dat deze vangnetters in de voornoemde periodes vanaf de eerste werkdag vier dagen ziek zijn en twee wachtdagen van toepassing zijn, krijgt de eerstgenoemde vangnetter over donderdag en vrijdag ziekengeld uitgekeerd, terwijl de laatstgenoemde vangnetter geen ziekengeld ontvangt.

Naar mijn mening moeten vangnetters in situaties als hierboven over hetzelfde aantal dagen recht hebben op ziekengeld. Ik heb onderzocht op welke wijze dit kan worden geregeld op een wijze die zo min mogelijk gevolgen heeft voor de huidige vijfdaagse uitkeringssystematiek en de daarbij behorende dagloonsystematiek. Ook heb ik de randvoorwaarde gehanteerd dat een eventuele wijziging van de uitkeringssystematiek niet mag leiden tot een forse toename van de uitkeringslasten, administratieve lasten en uitvoeringskosten.

Binnen dit kader ben ik tot de conclusie gekomen dat het onderhavige probleem kan worden opgelost door de vangnetter die op zaterdag en/of zondag werkt in de eerste kalenderweek dat hij ziek is ook over de zaterdag en/of zondag ziekengeld uit te keren, zolang hij in die week (na toepassing van de eventuele wachtdagen) nog niet over maximaal vijf dagen ziekengeld heeft ontvangen. In de tweede week en verder kan de huidige uitkeringssystematiek van kracht blijven, omdat de uitkeringsweek op maandag start en uiterlijk tot en met vrijdag loopt. Dit betekent dat alle vangnetters vanaf de tweede week tot ze weer hersteld zijn op gelijke wijze recht hebben op ziekengeld. Een dergelijke aanpassing van de uitkeringssystematiek leidt tot een beperkte stijging van de uitkeringslasten en uitvoeringskosten en een eenmalige kleine administratieve last voor bedrijven.

Het aanpassen van de uitkeringssystematiek vergt een wijziging van de Ziektewet. Deze wijziging ga ik de komende periode in gang zetten. Ik verwacht de wetswijziging in het tweede kwartaal van 2008 bij uw Kamer te kunnen indienen.

Tot slot wil ik ingaan op de motie van de leden Van Hijum c.s.1 die is aangehouden tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel ter bevordering van de activering van personen die aanspraak maken op een uitkering op grond van de Ziektewet.2 In deze motie wordt gevraagd om een onderzoek naar de voor- en nadelen van een regeling om ziekengeld uit te keren aan werknemers die een vasteén een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben bij dezelfde werkgever.

Op basis van de huidige wetgeving en jurisprudentie is de samenloop van meerdere arbeidsovereenkomsten bij dezelfde werkgever als volgt geregeld.

Indien een werknemer naast zijn reguliere dienstbetrekking een tijdelijke arbeidsovereenkomst sluit, dan bepalen de werkzaamheden die in het kader van die tijdelijke arbeidsovereenkomst worden verricht, of de werknemer na afloop van die tijdelijke overeenkomst recht heeft op ziekengeld. Dit eventuele ziekengeld sluit dan aan op de loondoorbetaling bij ziekte door de werkgever in de periode dat het tijdelijke contract van toepassing is.

Er is geen recht op ziekengeld indien de werkzaamheden op grond van de tijdelijke overeenkomst niet wezenlijk verschillen van de werkzaamheden op grond van de reguliere arbeidsovereenkomst. Er bestaat dan geen enkele grond om een splitsing van twee dienstbetrekkingen te maken. Indien binnen de tijdelijke overeenkomst wel wezenlijk andere werkzaamheden worden verricht, dan kan de werknemer na afloop van de tijdelijke overeenkomst aanspraak maken op ziekengeld. Deze lijn is ook gevolgd in de zaak waaraan ik refereerde tijdens de plenaire behandeling van het voornoemde wetsvoorstel.

Op dit moment staan mij geen gegevens ter beschikking van de mate waarin werknemers bij dezelfde werkgever twee of meer arbeidsovereenkomsten hebben. Aangezien de huidige regeling adequaat en voldoende duidelijk is voor zowel werknemers als het UWV, acht ik nader onderzoek niet nodig.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner


XNoot
1

Kamerstukken II, 2006/07, 30 909, nr. 16.

XNoot
2

Kamerstukken II, 2006/07, 30 909, nr. 12.

XNoot
1

Kamerstukken II, 2006/07, 30 909, nr. 13.

XNoot
2

Kamerstuk 30 909.

Naar boven