30 875
Wijziging van de Brandweerwet 1985 in verband met het verzekeren van de kwaliteit van brandweerpersoneel en de verbreding van de wettelijke taken van het Nederlands instituut fysieke veiligheid

nr. 11
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2007

Tijdens de plenaire behandeling op 26 september van het Wetsvoorstel tot wijziging van de Brandweerwet 1985 heeft de heer van Bochove (CDA) mij verzocht om met de VNG in overleg te treden over de problematiek bij de hoofdwerkgever van de brandweervrijwilliger rond de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en de Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2007–2008, nr. 5, blz. 246–259).

Vertegenwoordigers van mijn ministerie hebben met de VNG overlegd op welke wijze de hoofdwerkgever van de brandweervrijwilliger gevrijwaard kan worden van de financiële risico’s die hij loopt als een medeweker als gevolg van het uitoefenen van de taak als vrijwilliger bij de brandweer langdurig ziek en ten slotte langdurig arbeidsongeschikt wordt.

Zie voor een volledig overzicht van de verzekeringsproblematiek de brief die ik daarover van de VNG op 14 november 2007 heb ontvangen. Een afschrift daarvan treft u aan als bijlage1.

De VNG heeft aangegeven dat de oplossing van de gesignaleerde problematiek tweeledig is. De eerste oplossing is het beter informeren van de hoofdwerkgever over de bestaande verzekeringen. Om er voor te zorgen dat gemeenten de hoofdwerkgever ook echt informeren wil de VNG in de rechtspositie van de vrijwilliger de verplichting opnemen dat de gemeente, bij indiensttreding van de vrijwilliger, de hoofdwerkgever informeert over de verzekering die het financiële risico van de hoofdwerkgever afdekt.

De tweede oplossing is gelegen in de voorgenomen modernisering van de rechtspositie van de vrijwillige brandweer. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de verzekeringen. De VNG is van plan het advies om het loondoorbetalingsrisico bij ziekte op basis van de WIA voor de hoofdwerkgever te verzekeren om te zetten in een verplichting voor gemeenten. Ook bekijkt de VNG of het mogelijk is het financiële risico voor de hoofdwerkgever af te dekken indien de medewerker door het uitoefenen van zijn taak als vrijwilliger bij de brandweer gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt en recht heeft op een uitkering op grond van de WGA.

De door de VNG aangegeven oplossingen zullen begin volgend jaar worden besproken met de vakbonden. Hierbij zal ook de Vakvereniging voor brandweervrijwilligers i.o. worden betrokken. In het overleg heeft de VNG de verwachting uitgesproken dat de door de heer van Bochove aan de orde gestelde verzekeringsproblematiek aan het einde van het eerste halfjaar van 2008 zal zijn opgelost.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven