30 868
Wijziging van de Wet adviesstelsel Justitie in verband met de permanente instelling van de commissie auteursrecht

nr. 3
MEMORIE VAN TOELICHTING

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 25a, vierde lid, onderdeel b. van de Wet op de Raad van State).Dit wetsvoorstel voorziet in de permanente instelling van de commissie auteursrecht. De commissie bestaat thans uit 9 onafhankelijke leden, afkomstig uit de wetenschap en de rechtspraktijk. Zij heeft tot taak de regering en de beide Kamers der Staten-Generaal te adviseren over wetgeving op het terrein van het auteursrecht en de naburige rechten. De commissie is ingesteld vanuit een behoefte aan deskundig advies, zowel vanuit de wetenschap als de praktijk, op een weerbarstig terrein van het recht, dat wordt gekenmerkt door een groeiende betekenis voor economie en cultuur, een sterk Europees en internationaal karakter, grote belangen bij marktpartijen en snelle technologische ontwikkelingen.

De commissie is oorspronkelijk voor tijdelijke duur ingesteld op grond van het huidige artikel 3 van de Wet adviesstelsel Justitie. Deze instelling is geëindigd op 1 april 1999. Omdat na afloop van deze termijn aan advisering door de commissie onverminderd belang werd gehecht, is zij opnieuw ingesteld. Dit is – wederom voor tijdelijke duur – geschied bij koninklijk besluit op grond van artikel 5, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges (besluit van 8 juli 2000, Stb. 309). Deze tijdelijke instellingsduur is vervolgens bij koninklijk besluit (Stcrt. 2004, 237) met twee jaar verlengd tot 26 juli 2006.

De commissie heeft in de afgelopen jaren vele adviezen uitgebracht over zeer uiteenlopende aspecten van auteursrecht en naburige rechten. Deze adviezen worden gebruikt bij de opstelling van wet- en regelgeving en het bepalen van het Nederlandse standpunt bij onderhandelingen over EU-regelgeving en verdragen. De adviezen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit, duurzaamheid en effectiviteit van wetgeving. De adviezen vormen bovendien nuttige en bruikbare bouwstenen bij de voorbereiding van wetgeving op dit terrein. Bij de behandeling van wetsvoorstellen wordt door zowel de regering als door de beide Kamers van de Staten-Generaal regelmatig gebruik gemaakt van de adviezen.

Aan onafhankelijke deskundige advisering op het gebied van het auteursrecht en de naburige rechten blijft in de toekomst onverminderd grote behoefte bestaan. Dit houdt verband met het steeds sterker wordende Europese en internationale karakter van dit rechtsgebied, de toename van raakvlakken met andere rechtsgebieden, en ontwikkelingen op het gebied van de telecommunicatie. Onafhankelijke en deskundige advisering is dringend gewenst om in deze situatie te komen tot effectieve, goede en evenwichtige regelgeving.

Gelet op de behoefte aan blijvende deskundige advisering, is het wenselijk om te voorzien in een permanente instelling van de commissie. Omdat de Kaderwet adviescolleges niet voorziet in de mogelijkheid van een permanente instelling bij koninklijk besluit, wordt hieraan uitvoering gegeven door middel van een wijziging van de Wet adviesstelsel Justitie. Ter overbrugging van de periode tot aan de inwerkingtreding van deze wet, wordt de commissie opnieuw voor tijdelijke duur ingesteld bij koninklijk besluit op grond van artikel 5 van de Kaderwet. Dit koninklijk besluit vervalt op het moment waarop deze wet inwerking treedt.

Op grond van het huidige artikel 3, vierde lid, van de Wet adviesstelsel Justitie is de termijn waarvoor de (toenmalige) commissie was ingesteld geëindigd op 1 april 1999. Omdat het huidige artikel 3 sindsdien materieel is uitgewerkt en de commissie opnieuw wordt ingesteld, wordt ervoor gekozen om een nieuw artikel 3 in te voegen waarin de nieuwe permanente wettelijke status wordt vastgelegd, in plaats van het schrappen van het huidige lid 4. Dit bevordert tevens de kenbaarheid van de nieuwe instelling.

De Minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

Naar boven