30 867
Wijziging van de Scheepvaartverkeerswet en enige andere wetten in verband met het op 21 december 2005 te Middelburg totstandgekomen verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest inzake het gemeenschappelijk nautisch beheer in het Scheldegebied (Trb. 2005, 312)

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 10 juli 2007

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen omtrent dit wetsvoorstel.

Onder het voorbehoud dat de regering de in dit verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende beantwoordt, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de fracties van CDA en PvdA hebben met belangstelling kennis genomen van het voorstel tot wijziging van de Scheepvaartverkeerswet en enige andere wetten in verband met het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest inzake het gemeenschappelijk nautisch beheer in het Scheldegebied. (Trb. 2005, 312). Wel hebben de leden van deze fracties een aantal vragen.

De leden van de PvdA-fractie zijn het eens met het doel van het onderhavige wetsvoorstel om het Nederlandse loodsplichtregime voor het Scheldegebied te beëindigen en dat overtreding van de krachtens het Scheldereglement geldende loodsplichtregeling zelfstandig strafbaar wordt gesteld. Het loodsplicht regime in het Schelde gebied moet zoveel mogelijk gemeenschappelijk worden geregeld.

Permanente Commissie van Toezicht

De leden van de CDA-fractie vragen zich af waar de controle komt te liggen op de regelstellende functie van de Permanente Commissie als deze controle niet in laatste instantie bij de Nederlandse en Vlaamse volksvertegenwoordigers berust.

Artikel 11 van het verdrag voorziet er in dat de interne wetgeving van Nederland en Vlaanderen een regeling treft over de strafbaarstelling van overtreding van de door de Permanente Commissie vastgestelde regels. De Commissie is hier beperkt tot het nemen van initiatieven voor overleg met en tussen de bevoegde overheden. De leden van de PvdA-fractie willen weten hoe de Permanente Commissie zich gaat inspannen om de bevoegde overheden te brengen tot onderlinge afstemming van het vervolgbeleid.

De leden van de CDA-fractie vragen de regering een appreciatie te geven van het democratisch gehalte van dit wetsvoorstel als een ambtelijke instantie regelgevende bevoegdheid krijgt zonder rapportage aan het Nederlandse, c.q. Vlaamse parlement.

Kan de regering de verzekering geven dat eventuele voorstellen voor strafbaarheidstelling van regels vastgesteld door de Permanente Commissie worden voorgelegd aan de parlementen van Nederland en Vlaanderen?

Harmonisatie van loodsplichtregimes in het Scheldegebied

De leden van de CDA-fractie vragen zich af of de loodsgeldtarieven op havens als Vlissingen en Terneuzen bepaald blijven worden door de Nederlandse regering. Als dit niet het geval is, wie bepaalt de tarieven dan wel?

Kan worden aangegeven welke gevolgen dit wetsvoorstel heeft voor implementatie van het wetsvoorstel Markttoezicht Registerloodsen en dan met name de toezegging gedaan met betrekking tot de concurrentie positie van de Zeeuwse havens?

Kan de regering de indruk van de leden van de CDA-fractie bevestigen dat de loodsen op de Westerschelde onder jurisdictie komen te vallen van de Permanente Commissie? Hoe is dit te rijmen met het toezicht door de NMa, zoals in het wetsvoorstel Markttoezicht Registerloodsen is vastgesteld?

De voorzitter van de commissie,

R. W. F. Kortenhorst

De griffier van de commissie,

Roovers


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Duyvendak (GL), Kortenhorst (CDA), voorzitter, Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Nicolaï (VVD), Haverkamp (CDA), De Krom (VVD), Samsom (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), ondervoorzitter, Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Besselink (PvdA), Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA) en De Rouwe (CDA).

Plv. leden: Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Van Gent (GL), Hessels (CDA), Jager (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Neppérus (VVD), Van Gennip (CDA), Aptroot (VVD), Crone (PvdA), Van Baalen (VVD), Smeets (PvdA), Van Gijlswijk (SP), Anker (CU), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Depla (PvdA), Agema (PVV), Jacobi (PvdA), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA) en Van Heugten (CDA).

Naar boven