30 821 Nationale Veiligheid

Nr. 41 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2017

Hierbij stuur ik u de reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken van 23 november 2017 om een brief over de stand van zaken rond de bescherming tegen vijandelijke bedrijfsovernames en de bescherming van vitale sectoren.

Wetsvoorstel bedenktijd

Op 20 mei 2017 is uw Kamer geïnformeerd over de visie van de Minister van Economische Zaken op de toename in overnameactiviteiten.1 Uw Kamer heeft het kabinet vervolgens, naar aanleiding van eerdergenoemd debat over de mogelijke overnames van AkzoNobel en Unilever, opgeroepen met grote voortvarendheid het voorstel voor de wettelijke bedenktijd uit te werken (motie van het lid Van Rooijen).2

Zoals uit het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) blijkt, neemt dit kabinet maatregelen voor de verschuiving van invloed van bepaalde activistische aandeelhouders die vooral gericht zijn op de korte termijn naar aandeelhouders en andere stakeholders die belang hebben bij waardecreatie op de langere termijn. Onderdeel van deze maatregelen is de invoering van een bedenktijd van maximaal 250 dagen.

De oproep van de Kamer om dit met grote voortvarendheid uit te werken is ter harte genomen. Als gevolg daarvan wordt verwacht om in het eerste kwartaal van 2018 een wetsvoorstel in consultatie te kunnen brengen. Uw Kamer zal op dat moment nader geïnformeerd worden over de uitwerking van het wetsvoorstel.

Aanwijzen en beschermen van vitale sectoren

Economische veiligheid is, ook ten aanzien van buitenlandse overnames, een belangrijk thema. Dit wordt onderschreven in het regeerakkoord van het kabinet. Daarom wordt op dit moment met de aanbieders van vitale diensten, middels ex-ante analyses, bezien of overnames in sectoren met een vitaal proces kunnen leiden tot maatschappelijke ontwrichting en zo een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.3 Op basis van de bevindingen zal worden bekeken welke maatregelen nodig zijn. Het is de ambitie om de analyses in het eerste kwartaal van 2018 af te ronden. Daarna zal uw Kamer in de voortgangsbrief over economische veiligheid geïnformeerd worden over de uitkomsten. Daarin zal dan ook invulling worden gegeven aan de motie van de leden Van den Berg (CDA), Graus (PVV), Van der Lee (GL), Nijboer (PvdA) en Van Rooijen (50Plus) over preventieve toetsing van overnames in vitale infrastructuursectoren.4

In de motie van de leden Van den Berg (CDA), Paternotte (D66), Van der Lee (GL) en Graus (PVV)5 wordt het kabinet gevraagd om essentiële landbouwgronden en essentiële infrastructurele kunstwerken in kaart te brengen en te rapporteren over de noodzaak om deze toe te voegen aan de lijst van vitale sectoren en producten. Deze motie is ingediend naar aanleiding van het debat op 28 juni 2017 over de dreigende overnames van AkzoNobel en Unilever (Handelingen II 2016/17, nr. 93, item 9).

De genoemde motie is nog voorwerp van interdepartementaal overleg. Over deze motie zult u – mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat – nader geïnformeerd worden in het eerste kwartaal van 2018.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Kamerstuk 29 826, nr. 70.

X Noot
2

Kamerstuk 29 826, nr. 87 (was nr. 74).

X Noot
3

Zie ook: Kamerstuk 30 821, nr. 38.

X Noot
4

Kamerstuk 29 826, nr. 84 (was nr. 71).

X Noot
5

Kamerstuk 29 826, nr. 86 (was nr. 73).

Naar boven