30 800 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2007

nr. 104
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2007

Op 16 mei jl. heeft de vaste commissie voor LNV mij schriftelijk verzocht om aanvullende informatie ten behoeve van het algemeen overleg over CITES op 24 mei (07-LNV-B-35). In reactie op dat verzoek kan ik u het volgende melden.

Illegale internethandel

De Algemene Inspectiedienst heeft in het jaarplan 2007 een internetproject opgenomen. Het doel van dit project is inzicht te krijgen in de aard en omvang van de illegale handel in beschermde soorten op het internet. Mijn inzet is erop gericht om op een effectieve wijze de illegale handel via internet te bestrijden.

Het internet brengt kopers en verkopers bij elkaar. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt in openbare veiling- en verkoopsites (internetproviders als eBay en Marktplaats) en gesloten sites. Ook wordt onderscheid gemaakt in particulieren en handelaars. De Algemene Inspectiedienst rechercheert in deze virtuele wereld naar illegale praktijken.

Dit project wordt door inspecties en het Dienstonderdeel Opsporing gezamenlijk uitgevoerd. Het Dienstonderdeel Opsporing ontwikkelt de benodigde expertise, die voor cyberrecherche noodzakelijk is en werkt daarbij onder meer samen met de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI). De DNRI heeft specifieke kennis op dit terrein, die zij onder meer aanwendt om kinderporno op het internet te achterhalen. Bij het Dienstonderdeel Opsporing zijn dit jaar 2,4 FTE’s beschikbaar voor internetrecherche. Bij de inspecties worden eveneens enige FTE’s voor dit doel aangewend.

Het Dienstonderdeel Opsporing geeft bij de internetrecherche eerst de prioriteit aan de CITES-regelgeving en de illegale hondenhandel. Op die manier wordt expertise opgebouwd, die ook van nut kan zijn voor andere beleidsthema’s zoals illegale hormoonhandel en de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Internetrecherche is geen eenvoudige zaak en vereist bijzondere opsporingsmethoden, waarover ik om begrijpelijke tactische redenen niet tot in detail wil treden, en behelst meer dan het gebruik maken van openbare zoekmachines zoals Google.

Uit een drietal onderzoeken1 blijkt dat illegaliteit nauwelijks een rol speelt bij de open internethandel. Op het totaal van de miljoenen aanbiedingen die op elk moment op de internetsites staan, zijn er enkele tientallen, die betrekking hebben op genoemde beschermde dieren, planten en producten daarvan en daarvan is dan weer het overgrote deel legaal. De AID heeft op dit ogenblik een samenwerkingsprogramma met Marktplaats. Hierin is afgesproken, dat als er vermoeden bestaat dat een product mogelijkerwijs niet geheel legaal wordt aangeboden de provider wordt getipt door de AID, waarna de aanbieding wordt verwijderd.

Bij een goede begeleidende documentatie bij aanbiedingen valt gemakkelijker te controleren of er sprake is van eventuele niet-legale handel. Winst valt er te behalen als daar meer bekendheid aan wordt gegeven. Samen met de diverse veiling- en advertentiesites wordt gekeken of het opstellen van een gedragscode bij kan dragen aan een betere beheersing van de handel in uitheemse soorten. Dat idee is door de verschillende platformen positief ontvangen. Binnenkort vindt hierover een bijeenkomst plaats om te bespreken welke elementen onderdeel zouden moeten uitmaken van die gedragscode. Goede afspraken met de internetproviders over de wijze van aanbieden vind ik belangrijk.

Een goed reglement, voldoende voorlichting en de mogelijkheid van het eenvoudig aangifte doen bij vermoeden van illegale praktijken kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van die illegale handel op het open internet.

Internetrecherche staat prominent op de agenda van de komende 14e Conferentie van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), die van 3–15 juni in Den Haag zal worden gehouden.

Er ligt een voorstel om een internationale workshop te houden, die aanbevelingen zal moeten formuleren voor de 15e COP over hoe deze problematiek in internationaal verband effectiever aangepakt kan worden. De Europese Unie (en Nederland) steunt dit voorstel.

Informatie over het aantal inbeslagnames, de afhandeling en de financiering van de opvang

Uw Kamer heeft eerder haar zorgen geuit over de enkele aspecten samenhangend met inbeslagnames van dieren en planten. In de bijlage treft u een overzicht aan van de inbeslagnames van de laatste tien jaren2. Hieruit blijkt dat er sprake is van een significante afname (ruim 60%) vanaf 1997 tot 2004. Daarna is er een lichte stijging (6%) te zien.

Ik beschik niet over de gegevens met betrekking tot de juridische afhandeling (vervolging, hoogte van de straffen e.d.) Deze gegevens worden niet centraal geregistreerd.

De financiering van de opvang wordt zoveel mogelijk begroot op basis van ervaringscijfers maar het is feitelijk een openeinde financiering. Hierdoor zijn de kosten voor inbeslagname en opvang gewaarborgd. In 2006 heeft LNV € 460 000 uitgegeven aan de opslag van levende have en goederen op het terrein van natuur.

Voor de opvang van inbeslaggenomen dieren zijn afspraken met verschillende opslaghouders gemaakt. In de contracten is onder andere vastgelegd hoeveel dieren een houder kan opnemen. Indien er ruimtetekort is worden de reserve opslaghouders ingeschakeld, dat zijn de dierentuinen. In het geval van grotere roofdieren maken we geen gebruik van een gespecialiseerde opslaghouder maar van een specifieke dierentuin.

Ik heb geen signalen dat er onvoldoende capaciteit is om inbeslaggenomen dieren op te vangen.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

www.huisdieren.result-it.com/files/ bestanden/RapportDierengeDownloadVerslag Versteeghenv.d.Brandt.pdf www.kintera.org/atf/cf/{E4DB8AF6-015D-4840 -A9F6-842831F2AFA0}/gevangeninhetnet.pdf www.ifaw.org/ifaw/dimages/custom/Internet_ trade/Internet%20Trade%20Brochure%20NL_ corr.pdf

XNoot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven